Μέτρα αυτοφροντίδας για ένα όμορφο και υγιές στήθος

Για να διατηρηθεί το στήθος νεανικό, όμορφο και υγιές στο πέρασμα του χρόνου, χρειάζεται πρόληψη και κατάλληλη φροντίδα.

Γράφει η  Δρ. Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα, Χειρουργός – Γυναικολόγος, Ειδικός Μαστολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας.

Με μερικά απλά βήματα που κάθε γυναίκα μπορεί να κάνει στην καθημερινότητά της, μπορεί να διατηρήσει τους μαστούς της υγιείς και σε καλή φυσική κατάσταση.

Tα βασικά μέτρα αυτοφροντίδας για ένα όμορφο και υγιές στήθος

– Η αυτοεξέταση ή ψηλάφηση των μαστών μια φορά το μήνα είναι ένα σημαντικό μέτρο πρόληψης, που θα πρέπει να γίνεται από τις ίδιες τις γυναίκες, αφού πρώτα εκπαιδευτούν σωστά από τον γιατρό τους. Οι γυναίκες είναι καλό να «μαθαίνουν» το στήθος τους. Αν μια γυναίκα δει κάποια αλλαγή στο στήθος της, αισθανθεί ή πιάσει κάτι περίεργο θα πρέπει αμέσως να απευθυνθεί στον γιατρό της και να μην το παραμελήσει.

– Υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Συνιστώνται διακοπή του καπνίσματος, περιορισμός του αλκοόλ και διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, με περιορισμό λιπαρών τροφών και κόκκινου κρέατος.

– Διατήρηση σταθερού και φυσιολογικού σωματικού βάρους. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις απότομες αυξομειώσεις του βάρους, γιατί επιδρούν σημαντικά στο μέγεθος και την εμφάνιση των μαστών.

– Χρήστη κατάλληλου στηθόδεσμου. Πρέπει να στηρίζει τον μαστό, χωρίς να δημιουργεί δυσφορία, να πιέζει ή να τον τραυματίζει.

– Γυμναστική και σωστή στάση σώματος. Αφού το στήθος δεν έχει μυς για να -γυμναστούν και να τονωθούν, η εκγύμναση των θωρακικών μυών και της ωμοπλάτης είναι χρήσιμη με push upς, όργανα ή βαράκια.

– Συστηματική τοπική ενυδάτωση με απλές ενυδατικές κρέμες. Πρέπει να είναι πλούσιες σε συστατικά που συσφίγγουν και τονώνουν την επιδερμίδα, διατηρούν το δέρμα των μαστών σε καλή κατάσταση, περιορίζοντας την πιθανότητα σχηματισμού ραγάδων στην περιοχή.

– Αποφυγή εξαντλητικών διαιτών, ηλιοθεραπείας χωρίς στηθόδεσμο, μη χρήση στηθόδεσμου για μεγάλο μέρος τη ημέρας, αυξομειώσεων βάρους κατά τη διάρκεια πολλαπλών κυήσεων. Αντίθετα, ο θηλασμό δεν επιδρά αρνητικά στην εμφάνιση των μαστών και μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα δέρματος.

– Μετά την εμμηνόπαυση, κατά την οποία οι μαστοί ακολουθούν τη φυσιολογική φθίνουσα πορεία του σώματος με διαφόρου βαθμού ατροφία, μπορεί να βοηθηθούν με τη λήψη θεραπείας ορμονικής αποκατάστασης. Η θεραπεία πρέπει πάντοτε να γίνεται κάτω από το στενό και αυστηρό έλεγχο του γυναικολόγου.

Και ασφαλώς, είναι σημαντικό να θυμάστε πάντα ότι:

– Η μαστογραφία παραμένει η σημαντικότερη μέθοδος/εξέταση για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Η ψηφιακή μαστογραφία έχει πλέον αντικαταστήσει την αναλογική τεχνική εξαιτίας των πλεονεκτημάτων που προσφέρει καθώς έχει πολύ πιο χαμηλή ακτινοβολία και μεγαλύτερη ευκρίνεια. Ο έλεγχος με τη μαστογραφία θα πρέπει να ξεκινά στην ηλικία των 40 ετών σε γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό.

Όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, οι γυναίκες θα πρέπει να επισκεφτούν κάποιον ειδικό γιατρό και να ακολουθήσουν τις οδηγίες του. Η ηλικία που θα ξεκινήσουν τη μαστογραφία και/ή άλλες εξετάσεις που ίσως πρέπει να κάνουν μπορεί να διαφέρει. Στις γυναίκες με κληρονομική προδιάθεση (BRCA) ενδείκνυται η μαγνητική μαστογραφία.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ηπατίτιδα: 60.000 άνθρωποι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς ηπατίτιδας C

Ποιους αφορά η ηπατίτιδα; Ποιες είναι οι μέθοδοι πρόληψης και ποιες οι τελευταίες εξελίξεις στις θεραπείες; Απαντά ο Ηπατολόγος κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, Καθηγητής Παθολογίας Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και Συντονιστής της Επιτροπής Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Κολπική Μαρμαρυγή

Τί είναι η κολπική μαρμαρυγή και ποια άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο; Είναι απειλητική για τη ζωή μια αρρυθμία; Στα ερωτήματα αυτά απαντά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Καλοκαίρι και δερματικές παθήσεις: Πως μπορούμε να τις αποφύγουμε;

Η ευεργετική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία μας δεν αμφισβητείται όταν η έκθεση γίνεται με σύνεση και μέτρο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν πολλές δερματολογικές παθήσεις που εμφανίζουν έξαρση ή εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα.