Αλτσχάιμερ: προλάβετε την νόσο τρώγοντας

Διαβάστε 5 διατροφικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής να προλάβετε την νόσο

 

 

Οι ουσίες που προλαμβάνουν την Άλτσχάιμερ

Οι φλαβονόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται μόνο σε φυτικές τροφές φαίνεται ότι μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη μας. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν ποντίκια λάμβαναν μια συγκεκριμένη φλαβανόλη, την επικατεχίνη, είχαν βελτιωμένη μνήμη. Όταν μελέτησαν τον εγκέφαλο διαπίστωσαν ότι η επικατεχίνη αυξάνει την ανάπτυξη των αγγείων στη περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη μάθηση και τη μνήμη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε επικατεχίνη όχι μόνο μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη αλλά και να προστατέψει μελλοντικά από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως πάρκινσον και νόσο του Αλτσχάιμερ και προσθέτουν ότι το επόμενο βήμα είναι να μελετηθεί η δράση της επικατεχίνης σε ανθρώπους.

Οι τροφές που τις περιέχουν

Μέχρι τότε όμως μπορείτε να βελτιώσετε και να διατηρήστε τη μνήμη σας καταναλώνοντας  τροφές που περιέχουν επικατεχινη. Προσθέστε στο καθημερινό διαιτολόγιο σας μερικές από αυτές τις τροφές: όσπρια, σταφύλια, βερίκοκα, μούρα, μήλα, βατόμουρα, κεράσια, τσάι και κακάο.

Κοτόπουλο Vs Άλτχάιμερ

Έρευνα στο Ινστιτούτο Rush του Σικάγο, που διήρκεσε 4 χρόνια και στην οποία συμμετείχαν 800 άτομα ηλικίας 65 και άνω, έδειξε ότι η πρόσληψη υψηλών ποσοτήτων νιασίνης καθημερινά μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα άτομα που λάμβαναν 22,4 μg ημερησίως είχαν 80% μικρότερο κίνδυνο σε σύγκριση με όσα λάμβαναν μόνο 12,6 μg. Πηγές νιασίνης αποτελούν: στήθος κοτόπουλο (1/2 στήθος), βοδινό κρέας (μία μερίδα) κ.τ.λ.

 

Ανακαλύψτε το μυστικό από την Ασία

Το μυστικό για καλή μνήμη φαίνεται ότι έχουν ανακαλύψει οι Ασιάτες, καθώς κινδυνεύουν 4 φορές λιγότερο από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, συγκριτικά με τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους. Θέλετε να τους μιμηθείτε; Προσθέστε στη διατροφή σας κάρι. Σε έρευνα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, που πραγματοποιήθηκε σε 1010 Ασιάτες, διαπιστώθηκε πως όσοι καταναλώνουν το συγκεκριμένο μπαχαρικό περιστασιακά, συχνά ή πολύ συχνά έχουν καλύτερες γνωστικές επιδόσεις συγκριτικά με εκείνους που το καταναλώνουν σπάνια ή ποτέ. Πού οφείλει τη δράση του; Στην κουρκουμίνη, μια ουσία που ενδέχεται να έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

 

Κάντε τα σαλάτα

Όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί επιστήμονες, όσοι καταναλώνουν καθημερινά περισσότερα από δύο πιάτα σαλάτας με σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, ρόκα, σπανάκι, αντίδια) διατηρούν τη μνήμη τους για 5 επιπλέον χρόνια, συγκριτικά με εκείνους που δεν υιοθετούν τη συγκεκριμένη διατροφική συνήθεια.

Στην έρευνα, η οποία διήρκεσε 6 χρόνια, συμμετείχαν 3.700 ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών. Όσοι κατανάλωναν καθημερινά τρία πιάτα λαχανικών είχαν κατά 40% πιο αργό ρυθμό απώλειας της μνήμης σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν ούτε μία ολόκληρη σαλάτα την ημέρα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτό οφείλεται στη βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τη φθορά την πνευματική λειτουργία. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους ισχύουν και για τους νεότερους ενήλικες.

Πιείτε με μέτρο

1 έως 2 ποτηράκια κόκκινο κρασί την ημέρα ενδέχεται να επιβραδύνουν την απώλεια της μνήμης και το θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ένα ποτήρι για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες καθημερινά είναι ευεργετικά για τον εγκέφαλο.

Πηγή: Επιθεώρηση «The FASEB Journal»

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Lisa και Peter Marshall: Όταν η αγάπη νικά την απώλεια μνήμης

Η Lisa και ο Peter Marshall είχαν έναν ευτυχισμένο γάμο μέχρι τη στιγμή που ο Peter διαγνώστηκε με πρώιμη μορφή Αλτσχάιμερ.

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι μια υγιεινή δίαιτα που καλύπτει όλες τις θρεπτικές ανάγκες του οργανισμού

Διαβάστε τι αναφέρει για τη μεσογειακή διατροφή η Καλλιόπη Γεωργακούλη επίκουρη  καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η σωστή διατροφή είναι στο δικό σου χέρι

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι ενημερώθηκαν για τη σωστή διατροφή & 120 έκαναν λιπομέτρηση στη δράση μας στο Σύνταγμα Γιατί (και) η σωστή διατροφή #EinaiStoDikoSouXeri