Άνοια: Τα δέκα οφέλη της έγκαιρης διάγνωσης

Οι άνθρωποι με άνοια μπορούν να ζήσουν πολλά όμορφα και παραγωγικά χρόνια μετά τη διάγνωση της ασθένειάς τους. Η έγκαιρη διάγνωση ιδιαίτερα βοηθά τόσο τον ίδιο τον ασθενή όσο και τους οικείους του να καταλάβουν τι συμβαίνει, να ενημερωθούν σωστά για την ασθένεια, να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους και να προγραμματίσουν από κοινού το μέλλον. Ακολουθεί μια λίστα με οφέλη που προκύπτουν από την έγκαιρη διάγνωση.

  1. Έχετε μια ακριβή διάγνωση και ξέρετε τι να περιμένετε

Υπάρχουν καταστάσεις που είναι απόλυτα ιάσιμες και προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με της άνοιας. Είναι επομένως χρήσιμο όταν κάποιος παρουσιάζει απώλεια μνήμης ή σύγχυση να κάνει έναν πλήρη ιατρικό έλεγχο ώστε να ξέρει αν πρόκειται για αρχικό στάδιο άνοιας ή αν οφείλονται σε κάποια άλλη αιτία, όπως έλλειψη βιταμινών, κατάθλιψη, θυρεοειδίτιδα, προβλήματα όρασης ή ακοής.

  1. Μπορείτε να συμμετέχετε πιο ενεργά στις αποφάσεις για την υγεία σας

Κάθε ασθενής έχει δικαίωμα να είναι πλήρως ενημερωμένος για την κατάσταση της υγείας του και για τις μορφές θεραπείας που ακολουθεί. Μια έγκαιρη διάγνωση άνοιας, βοηθά στο να προγραμματίσει κάποιος μαζί με το γιατρό του ενδεχόμενες θεραπείες και να πάρει αποφάσεις που αφορούν στην υγεία του.

  1. Οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές

Έχει αποδειχτεί κλινικά πως οι θεραπείες για το Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας είναι πιο αποτελεσματικές όταν εφαρμοστούν σε αρχικά στάδια της νόσου. Αυτό ισχύει τόσο για φαρμακευτική αγωγή όσο και για εναλλακτικές θεραπείες.

  1. Μπορείτε να εστιάσετε στα σημαντικά

Μία έγκαιρη διάγνωση σας δίνει τη δυνατότητα να θέσετε τις προτεραιότητες στη ζωή σας, σύμφωνα με το τι είναι πιο σημαντικό για εσάς. Έτσι, μπορεί να ρυθμίσετε εκκρεμότητες, να ολοκληρώσετε στόχους ή να εκπληρώσετε όνειρα, όπως για παράδειγμα να ταξιδέψετε, ενώ θα μπορέσετε και να αποφασίσετε πότε θα σταματήσετε να εργάζεστε.

  1. Μπορείτε να πάρετε σημαντικές αποφάσεις

Θα έχετε τη δυνατότητα να πάρετε αποφάσεις για ζητήματα νομικά, οικονομικά, κληρονομικά, να ρυθμίσετε τυχόν εκκρεμότητες με την οικογένειά σας και να γνωστοποιήσετε σε φίλους και συγγενείς τις επιθυμίες σας για το μέλλον.

  1. Μπορείτε να αξιοποιήσετε τη βοήθεια φορέων

Εσείς κι η οικογένειά σας μπορείτε αμέσως μετά τη διάγνωση να έρθετε σε επαφή με φορείς και οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα Αλτσχάιμερ και άνοιας, και να λάβετε έγκυρη πληροφόρηση, ψυχολογική και συναισθηματική υποστήριξη, καθώς και συμβουλευτική για να ζείτε καλύτερα με την άνοια.

  1. Η οικογένειά σας μπορεί να σας στηρίξει καλύτερα

Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της ασθένειας, δίνει και στην οικογένειά σας τη δυνατότητα να ενημερωθεί από νωρίς για τις καταστάσεις που θα κληθείτε όλοι να αντιμετωπίσετε, και να αποκτήσει τα κατάλληλα εφόδια για να είναι όσο πιο αποτελεσματικά υποστηρικτική γίνεται.

  1. Έχετε την ευκαιρία να ακουστείτε

Μπορείτε να έρθετε σε επαφή και με άλλους ασθενείς με άνοια και να ενώσετε τις φωνές σας για τη διεκδίκηση ποιοτικότερης ιατρικής φροντίδας, αυξημένων κονδυλίων για την ιατρική έρευνα, αλλά και για την ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

  1. Μπορείτε να βοηθήσετε στην εξέλιξη της έρευνας

Σας δίνεται η δυνατότητα να συμμετάσχετε σε κλινικές μελέτες για την νόσο, και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσετε στην εξέλιξη της επιστημονικής γνώσης για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της άνοιας.

 

  1. Μπορείτε να συντελέσετε στην εξάλειψη του στίγματος

Συνεχίστε να ζείτε τη ζωή σας όπως επιθυμείτε. Μοιραστείτε την εμπειρία του να ζείτε με την άνοια, και θα αποτελέσετε έτσι το ζωντανό θετικό παράδειγμα για τους γύρω σας, βοηθώντας στην εξάλειψη του στίγματος που ακολουθεί την ασθένεια και στην ενθάρρυνση και άλλων ασθενών να αναζητήσουν υποστήριξη.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη και την Ελλάδα: Επιτακτική η ανάγκη εμβολιασμού

Η αύξηση των δηλωθέντων κρουσμάτων κοκκύτη πιθανώς συνδέεται με τη μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων καθώς και τη χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Ασθενείς με VHL: «Μηδενίζουμε το στίγμα, πολλαπλασιάζουμε την ελπίδα»

Η Οικογενειακή Συμμαχία κατά της νόσου V.H.L Ελλάδος, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων, θέτει ως στόχο για ακόμη μία φορά τη βελτίωση της αντιμετώπισης των ατόμων με νόσο VHL.

Μόλυβδος και προστασία των εργαζομένων: Πράσινο φως της ΕΕ για νέες οριακές τιμές

Για πρώτη φορά σε 40 χρόνια, η ΕΕ επανεξέτασε τα οριακά επίπεδα επαγγελματικής έκθεσης στον μόλυβδο και τις ανόργανες ενώσεις του, μειώνοντάς τα κατά πέντε φορές.