Υπάρχουν τεστ για τη διάγνωση της άνοιας;

Δυο είναι τα πιο διαδεδομένα τεστ για τη διάγνωση της άνοιας, το MMSE (Mini Mental State Examination) και το Τεστ του Ρολογιού (Clock Drawing Test).

Το τεστ MMSE χρησιμοποιείται στην κλινική πράξη σαν διαγωνιστικό εργαλείο μέτρησης της γνωστικής λειτουργίας, αλλά και για την παρακολούθηση της πορείας της νόσου και την μελέτη της αποτελεσματικότητας των θεραπευτικών παρεμβάσεων. Το MMSE ελέγχει τη γνωστική λειτουργία στους εξής τομείς: προσανατολισμό στο χώρο και στο χρόνο, προσοχή-συγκέντρωση, πράξεις, άμεση και πρόσφατη μνήμη, γλώσσα, ικανότητα εκτέλεσης προφορικής και γραπτής εντολής, γραφή και αντιγραφή. Η χορήγησή του απαιτεί 5-12 λεπτά από έναν εκπαιδευμένο εξεταστή.

Το MMSE είναι το πλέον ευρέως διαδεδομένο εργαλείο μέτρησης της γνωστικής λειτουργίας. Χρησιμοποιείται στην κλινική πράξη, σαν διαγνωστικό εργαλείο, σε επιδημιολογικές μελέτες και στην κλινική έρευνα για την παρακολούθηση της πορείας της νόσου και την μελέτη αποτελεσματικότητας θεραπευτικών παρεμβάσεων.

Τα μειονεκτήματα του MMSE είναι η χαμηλή του ευαισθησία στη διάγνωση της Ήπιας Γνωστικής Διαταραχής και στη διαφοροποίηση σοβαρής και πολύ σοβαρής άνοιας, η ευαισθησία του στην ηλικία, το εκπαιδευτικό επίπεδο και την εθνικότητα και η απουσία πληροφοριών για πεδία των ανώτερων λειτουργιών που απαιτούνται στα διαγνωστικά κριτήρια της άνοιας.

Διαβάστε περισσότερα για το MMSE.

Το Τεστ του Ρολογιού ελέγχει τη μετωπιαία, κροταφική και βρεγματική λειτουργία. Χρησιμοποιείται για να ανακαλύψουμε αλλά και να παρακολουθήσουμε την πορεία γνωστικής έκπτωσης. Μετρά την κατασκευαστική ικανότητα, την αντίληψη του χρόνου αλλά και την έκπτωση της αφαιρετικής ικανότητας και σχεδιασμού. Το τεστ αυτό δίνει συνήθως παθολογικό αποτέλεσμα στην αρχή της άνοιας, ιδιαίτερα της Νόσου Alzheimer.

Το τεστ του ρολογιού μπορεί να μας κατευθύνει για το αν ο εξεταζόμενος χρειάζεται περαιτέρω αξιολόγηση των γνωστικών του λειτουργιών. Είναι εύκολο στην εφαρμογή του και δεν παίρνει πάνω από 5 λεπτά. Είναι σημαντικό να δίνουμε τις οδηγίες σωστά και το τεστ πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε ο εξεταζόμενος να σχεδιάσει μόνος του το ρολόι και στην συνέχεια τους αριθμούς και τους δείκτες. Ο εξεταζόμενος πρέπει να βάλει τους δείκτες στην ώρα 11 και 10.

Ένα άτομο με φυσιολογικές γνωστικές λειτουργίες θα πρέπει να μπορεί να σχεδιάσει το ρολόι χωρίς πρόβλημα. Μειωμένη απόδοση στο συγκεκριμένο τα τεστ σχετίζεται όχι μόνο με κατασκευαστική δυσχέρεια αλλά και με μειωμένη κατανόηση της εντολής, έκπτωση μνήμης και έκπτωση των οπτικοχωρικών ικανοτήτων.

ΠΗΓΗ: Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ»     https://www.nstr.gr/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων: Ενημερωτική εκδήλωση από την FairLife

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση «Υγεία Πνευμόνων» από την  FairLife, κατά την οποία συζητήθηκαν οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων και την αλλαγή του επιδημιολογικού τοπίου στον καρκίνο του πνεύμονα.

Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο: «Χτίζοντας γέφυρες στην παιδιατρική αιματολογία-ογκολογία»

Το Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οποία υπήρξε πρωτοπόρος στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου. 

Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο: Ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία στην Πελοπόννησο

Το GIVMED υλοποιεί πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο στην Πελοπόννησο, με στόχο να αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.