Πώς μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο Θρόμβωσης;

Υπάρχουν μερικά απλά βήματα στον καθημερινό τρόπο ζωής που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης θρόμβων – όπως η αύξηση της κινητικότητας, η μείωση του αυξημένου σωματικού βάρους και η διακοπή του καπνίσματος. Κάνοντας αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, ένα άτομο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος, αν χρειαζόταν να νοσηλευτεί.

Είναι πλέον γνωστό ότι η παραμονή σε νοσοκομείο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος, με τους μισούς ασθενείς που νοσηλεύονται να επηρεάζονται σε αυτό τον τομέα. Ωστόσο, όταν ενδονοσοκομειακά λαμβάνονται προληπτικά έγκαιρα μέτρα αξιολόγησης θρομβοεμβολικού κινδύνου για τους ασθενείς, ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά.

«Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η απώλεια βάρους, η φυσική δραστηριότητα, η διακοπή του καπνίσματος, η επιλογή του κατάλληλου αντισυλληπτικού χαπιού μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης θρομβωτικών επιπλοκών όταν οι άνθρωποι εισάγονται στο νοσοκομείο. Η ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη των θρόμβων είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς φέτος η εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης (13 Οκτωβρίου) ρίχνει φως στη θρόμβωση που σχετίζεται με τη νοσηλεία, όπως δήλωσε ο καθηγητής Dr. Saskia Middeldorp, Επικεφαλής Παθολογικού τμήματος του Radboud UMC στην Ολλανδία. Και προσέθεσε: «Οι θρόμβοι μπορούν να προληφθούν σε πολλές περιπτώσεις εάν οι κλινικοί ιατροί αξιολογήσουν κατάλληλα τον θρομβοεμβολικό κίνδυνο».

Κάθε χρόνο, 1 στους 4 ανθρώπους χάνει τη ζωή του παγκοσμίως από παθήσεις που σχετίζονται με Θρόμβωση

Αυτός ο αριθμός θανάτων ξεπερνά τους συνολικούς θανάτους από AIDS, καρκίνο του μαστού, καρκίνο του προστάτη και τροχαίων ατυχημάτων. Ωστόσο, βάσει ερευνών έχει αποδειχτεί ότι τα φλεβικά θρομβοεμβολικά επεισόδια είναι συχνά αποτρέψιμα και οι στρατηγικές πρόληψης τους μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη θρόμβων σε άτομα «υψηλού κινδύνου».

Βασικά στοιχεία σχετικά με τη Θρόμβωση

  • Κάθε χρόνο, υπάρχουν περίπου 10 εκατομμύρια περιπτώσεις φλεβικής θρομβοεμβολής (ΦΘΕ) παγκοσμίως.
  • Μόνο στην Ευρώπη, συμβαίνουν 544.000 θάνατοι που σχετίζονται με ΦΘΕ κάθε χρόνο.
  • Η θρόμβωση είναι εξίσου συχνή σε άνδρες και γυναίκες και είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Πρόληψη θρομβοεμβολής για νοσηλευόμενους ασθενείς

  • Οι μισοί από τους νοσηλευόμενους ασθενείς αξιολογούνται από τους ιατρούς τους ως διατρέχοντες υψηλό κίνδυνο για φλεβική θρομβοεμβολή και χρειάζονται θεραπεία προφύλαξης. Από αυτούς, μόνο 1 στους 2 ασθενείς λαμβάνει στην πραγματικότητα επαρκή θεραπεία προφύλαξης – ενώ για τους ασθενείς στην Ευρώπη καταγράφεται ελαφρώς καλύτερη επίδοση στον τομέα αυτό.
  • Οι κατευθυντήριες οδηγίες κλινικής πρακτικής βασισμένες σε τεκμηριωμένα στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας (ASH) (2018) συνιστούν τη θρομβοπροφύλαξη σε όλους τους ασθενείς υψηλού κινδύνου ενώ νοσηλεύονται – και όχι μόνο στους ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση.

Πρακτικά βήματα για τους ασθενείς που βοηθούν στην πρόληψη θρόμβων αίματος

  • Εάν είστε υπέρβαροι, χάστε βάρος.
  • Παραμείνετε δραστήριοι και να ασκείστε τακτικά. Η άσκηση με περπάτημα είναι κατάλληλη.
  • Αποφύγετε να μένετε ακίνητοι για μεγάλες περιόδους.
  • Σηκωθείτε και μετακινηθείτε τουλάχιστον κάθε μία ώρα κάθε φορά που ταξιδεύετε με αεροπλάνο, τρένο ή λεωφορείο, ιδιαίτερα εάν το ταξίδι είναι μεγαλύτερο από 4 ώρες.
  • Κάντε ασκήσεις με τα δάχτυλα του ποδιού και τη φτέρνα ή σταυρώστε τα πόδια σας εάν δεν μπορείτε να μετακινηθείτε.
  • Σταματήστε τουλάχιστον κάθε δύο ώρες όταν οδηγείτε, βγείτε έξω και κινηθείτε.
  • Πίνετε πολύ νερό και φοράτε φαρδιά ρούχα όταν ταξιδεύετε.
  • Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον κίνδυνο Θρόμβωσης κάθε φορά που λαμβάνετε ορμόνες, είτε για λόγους αντισύλληψης είτε ως θεραπεία υποκατάστασης ή κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά από οποιαδήποτε εγκυμοσύνη.
  • Λάβετε όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να διατηρήσετε όσο το δυνατόν πιο σταθερή την καρδιακή ανεπάρκεια, τον διαβήτη ή οποιοδήποτε άλλο θέμα υγείας που πιθανόν υπάρχει.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ΚΑΡΠΑ με βήχα: Η θέση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Σε διευκρινίσεις  για την νέα τεχνική «ΚΑΡΠΑ με βήχα», η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρει μεγάλη απήχηση στο διαδίκτυο, προχώρησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

6ο Πανελλήνιο Πολυθεµατικό Συνέδριο Αυτοάνοσων Νοσηµάτων, Ρευµατολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας

Στην Κέρκυρα θα πραγματοποιηθεί το 6ο Πανελλήνιο Πολυθεµατικό Συνέδριο Αυτοάνοσων Νοσηµάτων, Ρευµατολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, από τις 26-28 Απριλίου 2024.

53o Συμπόσιο Παιδιατρικής Εταιρείας Β. Ελλάδος

Η Παιδιατρική Εταιρεία Β. Ελλάδος ανακοινώνει τη διοργάνωση του 53o Συμποσίου της, το οποίο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 26-28 Απριλίου 2024.