Μήπως είμαι θύμα στις σχέσεις μου;

Ποια είναι τα σημάδια εκείνα που δείχνουν ότι μπορεί να είσαι θύμα και αντικείμενο εκμετάλλευσης των άλλων;

Μας απαντά η Αντιγόνη Γινοπούλου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος.

Ο θύτης υπάρχει επειδή κάποιος είναι το θύμα του. Γιατί όμως υπάρχει το θύμα, ποια είναι η ψυχολογία και η συμπεριφορά του; Τι άνθρωπος είναι ο θύτης και πόσο επικίνδυνος είναι;

Για να καταλάβουμε το θύμα θα πρέπει να γνωρίσουμε πρώτα τον θύτη και τα χαρακτηριστικά του. Ο θύτης λοιπόν σχεδόν ποτέ δεν εγκαταλείπει τον ρόλο του γιατί θα χάσει την «ισχύ» του, την δύναμη, την επιρροή που έχει και όλα τα χαρακτηριστικά που τον διατηρούν στο «θρόνο» του. Γνωρίζει ποιο είναι το σωστό, το πράττει και σε καμία περίπτωση δεν διαπραγματεύεται τις απόψεις και τις πράξεις

Τα χαρακτηριστικά του θύτη

-Είναι χειριστικός.

-Είναι καχύποπτος.

-Έχει εξωπραγματικές προσδοκίες από τους άλλους.

-Υποτιμά τους άλλους.

-Όταν είναι με κόσμο θέλει να είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

-Συχνά απορρίπτει τους άλλους.

-Αδιαφορεί για τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων.

-Καταδυναστεύει τους άλλους για να νιώθει δυνατός και σημαντικός.

-Είναι παρορμητικός, ανυπόμονος και ευερέθιστος.

-Εκφράζεται με ατελείωτους μονολόγους.

-Προσβάλει και περιφρονεί.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά τα χρησιμοποιεί ανάλογα με τους ανθρώπους που συναναστρέφεται, σίγουρα με το θύμα που θα επιλέξει σε προσωπικό, επαγγελματικό ή φιλικό επίπεδο θα ξετυλίξει όλο του το μεγαλείο.

 Ποιος είναι το θύμα; 

Είναι ο θύτης του εαυτού του επειδή ήδη βλάπτει τον εαυτό του με διάφορους τρόπους πριν βρεθεί στην ζωή του ο θύτης του. Το θύμα δεν πιστεύει στις δικές του δυνάμεις, στις δυνατότητες και στα συναισθήματα που έχει, γι’ αυτό ταυτίζεται με τη «δύναμη» του θύτη. Ο θύτης για να διατηρεί το θύμα του σε εγρήγορση υπόσχεται ή αφήνει να εννοηθούν διάφορα πράγματα τα οποία δεν θα τα πραγματοποιήσει ποτέ, φροντίζει όμως να κατηγορήσει  το θύμα γι’ αυτό.

Τα χαρακτηριστικά του θύματος

-Φροντίζει τις ανάγκες των άλλων και όχι του εαυτού του.

-Θέλει να πιστεύει τις υποσχέσεις που του δίνονται.

-Υποτάσσεται στις απαιτήσεις.

-Συχνά νιώθει ενοχές.

-Εντυπωσιάζεται εύκολα.

-Για να ηρεμήσει καταφεύγει σε εθιστικές συμπεριφορές.

-Δεν βάζει όρια.

-Φοβάται να πει την άποψη του.

-Εξιδανικεύει τον θύτη.

-Φοβάται να ρισκάρει.

Για να αλλάξει το θύμα και να απαλλαγεί από τον υποτακτικό του ρόλο θα πρέπει να συνειδητοποιήσει το κακό που κάνει ο ίδιος στον εαυτό του και να ενεργοποιήσει τις εσωτερικές δυνάμεις οι οποίες πάντα υπάρχουν και θα τον οδηγήσουν να δουλέψει όλα τα στοιχεία που επέτρεψαν σε κάποιον άλλον να του καθορίζει τη ζωή.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.