10306: Δωρεάν Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης

Η Τηλεφωνική Γραμμή 10306 λειτουργεί δωρεάν και ανώνυμα όλο το 24ωρο.

Η δωρεάν Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020, με αρχικό σκοπό την εύκολη πρόσβαση των πολιτών σε Ειδικούς Ψυχικής Υγείας και την τηλεφωνική υποστήριξή τους για τις πολυδιάστατες επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας.

Η γραμμή συστήθηκε με πρωτοβουλία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Ιατρική Σχολή – Α’ Ψυχιατρική Πανεπιστημιακή Κλινική (Αιγινήτειο Νοσοκομείο) και του Υπουργείου Υγείας – Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό  Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Χαμόγελο του Παιδιού και την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ».

Με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η Τηλεφωνική Γραμμή 10306, συνέχισε την λειτουργία της και μετά την πανδημία του Covid-19 και σήμερα αποτελεί μια τηλεφωνική γραμμή «πρώτων ψυχικών βοηθειών» που προσφέρει:

-Ψυχολογική Υποστήριξη.

-Ψυχοκοινωνική Μέριμνα.

-Υποστήριξη Οικογενειών, Παιδιών και Εφήβων.

-Ψυχολογική υποστήριξη σε μαζικές κρίσεις και καταστροφές.

Σκοπός της Γραμμής 10306 είναι η παροχή υποστήριξης, πληροφόρησης και καθοδήγησης, εφόσον χρειάζεται, ώστε να γίνουν οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας προσβάσιμες σε όλους.

Επιπλέον, προσφέρει συμβουλευτική υποστήριξη για την ενδυνάμωση της σχέσης γονέα-παιδιού, με το Πρόγραμμα Υποστήριξης Γονεϊκών Ικανοτήτων.

Στη γραμμή μπορούν, να απευθύνονται και όσοι αντιλαμβάνονται περιστατικά ανθρώπων με αναπηρία, χωρίς οικογενειακή υποστήριξη, που χρήζουν μερικής ή ολικής φροντίδας.

Η Γραμμή 10306 λειτουργεί δωρεάν και ανώνυμα όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας και απευθύνεται σε πολίτες κάθε φύλου και κάθε ηλικίας για οποιοδήποτε θέμα ψυχικής υγείας τους απασχολεί (π.χ. άγχος, οικογενειακά ζητήματα, πένθος, κρίση πανικού, φυσικές καταστροφές).

Άλλες παρεχόμενες υπηρεσίες και προγράμματα:

-Προγράμματα εξ Αποστάσεως Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής.
Δείτε εδώ

-Παραπομπή σε Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ).
(Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 10306)

-Πρόγραμμα Βραχείας Ενδυνάμωσης και Συμβουλευτικής.
Δείτε εδώ

-Πληροφόρηση για υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 λειτουργεί και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχικής Υγείας Αργώ και την Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Προσβασιμότητα των ατόμων με αυτισμό σε υπηρεσίες κομμωτηρίου: Συμμετοχή σε έρευνα

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου με την υποστήριξη της Wella, υλοποιεί πανελλαδική έρευνα με χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, η οποία απευθύνεται σε γονείς/φροντιστές αυτιστικών ατόμων, με θέμα "Προσβασιμότητα των ατόμων με αυτισμό σε υπηρεσίες κομμωτηρίου".

#MoveAtWork: Διεθνής πρωτοβουλία για υγιέστερους χώρους εργασίας

7 ενημερωτικά βίντεο για την προώθηση υγιέστερων και πιο...

ΚΑΡΠΑ με βήχα: Η θέση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Σε διευκρινίσεις  για την νέα τεχνική «ΚΑΡΠΑ με βήχα», η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρει μεγάλη απήχηση στο διαδίκτυο, προχώρησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.