Τρίτη Ηλικία: Ένα νέο κεφάλαιο ζωής γεμάτο προκλήσεις

Οι φυσιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία είναι αναμενόμενες και φυσιολογικές. O κάθε άνθρωπος είναι σημαντικό να μπορεί να προσαρμόζεται σε κάθε ηλικιακή φάση της ζωής του έτσι ώστε να συνεχίσει να είναι υγιής, ενεργός και ευτυχισμένος, ακόμη και σε πιο προχωρημένη ηλικία.

Γράφει η Μαρία Λεωνίδου, Ψυχοθεραπεύτρια- Οικογενειακή Θεραπεύτρια (MSc,MA, PAP, EAP,EFTA).

Η τρίτη ηλικία είναι συνήθως η περίοδος που φροντίζουμε περισσότερο την ποιότητα ζωής μας. Είναι η περίοδος όπου γίνεται το επιστέγασμα της ολοκλήρωσης των ανθρώπων που αγωνίστηκαν να πετύχουν σε όλη τους την ζωή. Επίσης είναι η περίοδος πολλών αλλαγών στην ζωή τους η οποία χαρακτηρίζεται από την επιδείνωση της υγείας και των σωματικών ικανοτήτων, απώλεια προσώπων και ρόλων στην καθημερινότητα τους αλλά και αλλαγών στην ψυχολογία και κοινωνική ζωή.

Όσοι είναι ευτυχείς και έχουν ζήσει μεγάλη διάρκειας ζωής, ήδη έχουν αποκτήσει αποθέματα και εμπειρίες που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να καθοδηγήσουν και να εμπλουτίσουν τους νεότερους. Οι ηλικιωμένοι πρεσβύτεροι αποτελούν την πηγή σοφίας που βρίσκεται μέσα στον κάθε ένα από εμάς και μας βοηθούν να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος αλλά και να αποκομίσουμε οφέλη για τα επερχόμενα μαθήματα ζωής. Αυτοί που έχουν φύγει, μας διδάσκουν την ευγνωμοσύνη για την αξία της ζωής, για να μπορούμε να ζούμε την ζωή μας στο μέγιστο ευχαριστιακά.

Οι ηλικιωμένοι είναι άτομα τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν συναισθηματικά, και πνευματικά και να αποκτήσουν καινούργιες εμπειρίες μέχρι και το τέλος της ζωής τους. Μπορούν να σκέφτονται παραγωγικά και να συμμετέχουν ενεργά στο βαθμό που μπορούν στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Επίσης έχουν όνειρα και επιθυμίες για να πραγματοποιήσουν στην ζωή τους. Είναι ακόμη χρήσιμοι και απαραίτητοι και εμείς οι νεότεροι έχουμε την ανάγκη τους.

Είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε σχετικά με τα αρνητικά στερεότυπα και διακρίσεις που κάνουμε πολλές φορές σε άτομα της τρίτης ηλικίας. Ο κάθε ένας βιώνει διαφορετικά την κάθε ηλικιακή φάση της ζωής και κάθε καινούργια πραγματικότητα δημιουργεί το νέο ψυχολογικό υπόβαθρο του κάθε ανθρώπου. Η εξέλιξη του ανθρώπου συνεχίζεται σε κάθε ηλικία μέχρι τον θάνατο αφού η κάθε ηλικία είναι μία φυσιολογική πορεία αλλαγών.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση για συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα: «Τι πιστεύουμε για την άνοια και το Alzheimer;»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer's Disease International) και το London School of Economics and Political Science (LSE), πραγματοποιούν την μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με την άνοια.

Θεραπευτικό πρόγραμμα: «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια»

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θεραπευτικού Προγράμματος «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια».

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τους ασθενείς με άνοια να αντιμετωπίσουν την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή της ώρας μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια στο φθινοπωρινό πρόγραμμα, αλλά για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια σαν ασθενείς ή σαν φροντιστές, συχνά αποτελεί μια αφορμή σύγχυσης.