Πώς θα καταλάβω αν το παιδί μου είναι αλλεργικό σε κάποιο τρόφιμο;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Αλλεργία, η τροφική αλλεργία χαρακτηρίζεται από «την μη αναμενόμενη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε συγκεκριμένα τρόφιμα, που υπό φυσιολογικές συνθήκες δε θεωρούνται επικίνδυνα».

Η τροφική αλλεργία παρατηρείται ιδιαίτερα συχνά σε παιδιά, καθώς σύμφωνα με έρευνες, 1 στα 10 παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών θα εμφανίσει τροφική αλλεργία.

Ποια συμπτώματα εμφανίζει ένα παιδί σε περίπτωση που είναι αλλεργικό σε κάποιο τρόφιμο; Στο ερώτημα απαντά ο Nικόλαος Κίτσος, Παιδίατρος-Παιδοαλλεργιολόγος,  Ελληνική Παιδοαλλεργιολογική Εταιρεία.

Στην περίπτωση της τροφικής αλλεργίας, το ανοσοποιητικό σύστηµα του οργανισµού αναγνωρίζει πρωτεΐνες που περιέχονται στα τρόφιµα, λανθασµένα, ως «επικίνδυνους» εισβολείς. Ακόµα και ίχνη ή µικρές ποσότητες τροφών στις οποίες κάποιος είναι αλλεργικός µπορεί να είναι αρκετές για να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Τα συµπτώµατα των αλλεργικών αντιδράσεων συνήθως εµφανίζονται γρήγορα, αμέσως µετά την κατάποση των τροφίµων, και µπορεί σε µερικές περιπτώσεις να είναι πολύ σοβαρά. Τα συµπτώµατα, που µπορεί να κυµαίνονται από ήπια έως σοβαρά και µερικές φορές να είναι ακόμη και απειλητικά για τη ζωή περιλαμβάνουν:

Toσύνδροµοστοµατικής αλλεργίας. Αυτό εκδηλώνεται µε φαγούρα και/ή πρήξιµο στα χείλη, στο στόµα, στη γλώσσα και στον λαιµό.

-Άλλα τυπικά συµπτώµατα τροφικών αλλεργιών είναι από τη γαστρεντερική οδό. Συγκεκριµένα, συµπεριλαµβάνονται εκδηλώσεις όπως είναι το φούσκωµα, ο πόνος, η διάρροια και η ναυτία.

-Δερματικά συμπτώματα που συχνά παρουσιάζονται με επιδείνωση εκζέµατος και έντονο κνησµό, ειδικά σε µικρά παιδιά.

Το αλλεργικό σοκ (αναφυλαξία) είναι σπάνιο, αλλά εάν συμβεί είναι πολύ σοβαρό και απαιτεί άµεση θεραπεία. Χαρακτηρίζεται από πρήξιµο στο λαιµό, αναπνευστικά προβλήµατα, συχνά έµετο, υπόταση και απώλεια αισθήσεων.

Η θεραπεία σε περίπτωση τροφικής αλλεργίας περιλαµβάνει κυρίως αποφυγή στην έκθεση στο υπεύθυνο αλλεργιογόνο. Φαρµακευτική αγωγή χορηγείται όταν απαιτείται και ανάλογα µε τα συµπτώµατα, πάντα ύστερα από συνεννόηση µε το γιατρό.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ανοιχτή Ομάδα Διπολικών Ασθενών και Συγγενών: «Αλκοόλ και ουσίες στη διπολική διαταραχή»

Η Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ) ανακοινώνει ότι την Παρασκευή 02/06/2023 και ώρα 19:00-21:00, θα διεξαχθεί η Ανοιχτή Ομάδα Διπολικών Ασθενών & Συγγενών, με κεντρικό θέμα «Το Aλκοόλ και οι Oυσίες ως συννοσηρότητες στη Διπολική Διαταραχή».

Geri Olympics: Οι 1οι Γηριατρικοί Ολυμπιακοί Αγώνες από το ΑΠΘ

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η προώθηση της ενεργού και υγιούς γήρανσης, στοχεύοντας τόσο στην ενθάρρυνση των κοινωνικών σχέσεων και την κοινωνική συμπερίληψη, όσο και στην ενίσχυση της αίσθησης της κοινότητας μεταξύ των ηλικιωμένων.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Η διατροφή που μειώνει τα συμπτώματα

H γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που αφορά περίπου 4 στους 10 Έλληνες.