Συχνές ερωτήσεις για τη βραδυκαρδία

Ακολουθούν μερικές από τις πιο κοινές ερωτήσεις και απορίες που απασχολούν τους περισσότερους ανθρώπους για τη βραδυκαρδία.

Ποιες είναι οι αιτίες της βραδυκαρδίας;

Συνήθως η βραδυκαρδία συνδέεται με κάποιο πρόβλημα στην καρδιά, το οποίο μπορεί να οφείλεται στην ηλικία, σε καρδιαγγειακή νόσο, σε κάποια λοίμωξη ή σε κάποια κληρονομική πάθηση. Ακόμη, η χρήση καρδιακών φαρμάκων μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε βραδυκαρδία. Μπορεί επίσης να εκδηλωθεί με ασθένειες όπως ο λύκος, η υπνική άπνοια και ο υποθυρεοειδισμός. Επίσης υπάρχουν και κάποιες φυσιολογικές καταστάσεις που συνδέονται με βραδυκαρδία. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, για παράδειγμα, οι σφυγμοί μας μειώνονται κατά 5-10 και είναι πιθανό να φθάσουν τους 60. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν θεωρείται παθολογική βραδυκαρδία. Επίσης, μικρότερο αριθμό σφίξεων από το φυσιολογικό έχουν οι άνθρωποι που αθλούνται συστηματικά. Έτσι, ενώ κάποιος που αθλείται έχει 60-70 σφυγμούς το λεπτό, κάποιος άλλος απόλυτα υγιής, που όμως δεν αθλείται, έχει από 75-90 σφυγμούς (πάντα σε κατάσταση ηρεμίας).

Πότε είναι επείγουσα η βραδυκαρδία;

Η βραδυκαρδία δεν είναι πάντα σοβαρή, αλλά μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες σε ορισμένες περιπτώσεις. Ένα άτομο θα πρέπει να αναζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια εάν υπάρχουν σημάδια καρδιακής ανακοπής, καρδιακής ανεπάρκειας ή καρδιακής προσβολής. Ακόμη, θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό εάν λιποθυμάει  συχνά.

Πότε ο καρδιακός ρυθμός θεωρείται χαμηλός;

Το τυπικό εύρος καρδιακών παλμών είναι 60–100 παλμούς ανά λεπτό. Ένας γιατρός θα διαγνώσει βραδυκαρδία εάν ο καρδιακός ρυθμός ενός ατόμου είναι κάτω από 60 παλμούς ανά λεπτό. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως είπαμε, ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να είναι χαμηλότερος από το συνηθισμένο και ορισμένοι σωματικά δραστήριοι ενήλικες μπορεί να έχουν τακτικά χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό και αυτό να είναι φυσιολογικό.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η δυσκολία στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της βραδυκαρδίας είναι ο εντοπισμός της, καθώς δεν έχει συμπτώματα. Σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις ο άνθρωπος είναι πιθανό να νιώσει κάποια ανεξήγητη κόπωση.

Είναι πάντα ανησυχητική;

Ο μικρός αριθμός σφυγμών, δεν είναι πάντα παθολογικός, σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη μακροζωίας.  Όταν δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα, οι χαμηλοί σφυγμοί είναι ευεργετικοί για το καρδιαγγειακό σύστημα και αυτό γιατί οι χαμηλοί σφυγμοί σημαίνουν ότι η καρδιά λειτουργεί καταβάλλοντας λιγότερη προσπάθεια, και άρα χωρίς να κουράζεται ιδιαίτερα. Και φυσικά μία ξεκούραστη καρδιά αντέχει περισσότερα χρόνια. Κλασικό  παράδειγμα είναι οι αθλητές, που έχουν χαμηλότερους σφυγμούς.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Εκδήλωση ενημέρωσης: «Μαζί κάνουμε τη διαφορά για τους ασθενείς με ΙΦΝΕ»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ στις 19η Μαΐου, η Ελληνική Ομάδα Μελέτης των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου (ΕΟΜΙΦΝΕ) και ο Σύλλογος Ατόμων με νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας, διοργανώνουν εκδήλωση για το κοινό την Κυριακή 19 Μαΐου.

Ξεκινά η υποβολή Μηχανογραφικών Δελτίων για τους υποψηφίους με χρόνιες παθήσεις

Ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ακαδημαϊκού έτους 2024 – 2025, σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων.

Μάθε τα πάντα για τη ρύθμιση της πίεσης

Με τα θεραπευτικά όπλα που διατίθενται σήμερα, πάνω από 95% των ασθενών με υπέρταση μπορούν να ρυθμιστούν άριστα χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.