Έρευνα συνδέει την κακή στοματική υγεία με κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος

Πρόσφατη σουηδική μελέτη αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ της κακής οδοντικής υγείας, ιδιαίτερα της περιοδοντίτιδας, και του κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος.

Η περιοδοντίτιδα είναι μια σοβαρή φλεγμονή των ιστών, των αρθρώσεων και των οστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια και εάν δεν θεραπευτεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια των δοντιών αλλά και σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ενδοκαρδίτιδα, εγκεφαλικό, αύξηση του σακχάρου στο αίμα, λοιμώξεις στους πνεύμονες αλλά και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Ερευνητική ομάδα του Τμήματος Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Ινστιτούτου Karolinska στη Στοκχόλμη θέλησε να αξιολογήσει τη σχέση μεταξύ της κακής οδοντικής υγείας και του κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος αξιοποιώντας στοιχεία από το Εθνικό Μητρώο Οδοντιατρικής Υγείας στη Σουηδία, που κάλυπτε μια χρονική περίοδο 7 ετών. Η μελέτη περιελάμβανε περίπου 5.600.000 άτομα και από τα δύο φύλα, ηλικίας άνω των 19 ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας κατά την περίοδο των 7 ετών εντοπίστηκαν περισσότεροι από 10.000 καρκίνοι του παγκρέατος. Υψηλότερος κίνδυνος καρκίνου του παγκρέατος παρατηρήθηκε σε άτομα με λοίμωξη του ριζικού σωλήνα, ήπια φλεγμονή και περιοδοντίτιδα στην ηλικιακή ομάδα άνω των 50 ετών. Στην ηλικιακή ομάδα 50–70 ετών, μόνο τα άτομα με περιοδοντίτιδα είχαν μεγάλο κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος. Στην ηλικιακή ομάδα άνω των 70 ετών δεν παρατηρήθηκε θετική συσχέτιση με την νόσο. Τα άτομα με λιγότερα δόντια έτειναν να έχουν υψηλότερο κίνδυνο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Jingru Yu, «η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η περιοδοντική νόσος και η απώλεια δοντιών σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος. Η θετική συσχέτιση μεταξύ της λοίμωξης του ριζικού σωλήνα και του κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών είναι ένα νέο εύρημα».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι σημαντικό οι μελλοντικές έρευνες να προσδιορίσουν συγκεκριμένα στοματικά παθογόνα βακτήρια που προηγούνται της ανάπτυξης του καρκίνου, καθώς ένα τέτοιο εύρημα θα αποτελέσει σημαντική ένδειξη για την αναγνώριση όγκων σε πρώιμο στάδιο σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

https://www.nature.com/articles/s41416-022-02018-8#:~:text=In%20conclusion%2C%20this%20study%20offers,years%20is%20a%20new%20finding.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Κ. Κουσαθανά: «Πριν από ένα χειρουργείο καρδιάς, οι γονείς να παίρνουν πάντα 2η ιατρική γνώμη»

Η κ. Καλλιόπη Κουσαθανά μοιράζεται μαζί μας την περιπέτεια του γιού της που γεννήθηκε με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια.

Αποκλειστική συνέντευξη από την ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο

Η ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο είναι η 26χρονη Rumeysa Gelgi από την Τουρκία. Μιλά αποκλειστικά στο Liveit.gr και στη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Lisa και Peter Marshall: Όταν η αγάπη νικά την απώλεια μνήμης

Η Lisa και ο Peter Marshall είχαν έναν ευτυχισμένο γάμο μέχρι τη στιγμή που ο Peter διαγνώστηκε με πρώιμη μορφή Αλτσχάιμερ.