«Χάπι της επόμενης ημέρας»: Πότε πρέπει να λαμβάνεται;

Το «χάπι της επόμενης ημέρας» είναι μια μέθοδος επείγουσας αντισύλληψης, με σκοπό την πρόληψη μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Η μέθοδος αυτή δεν αποτελεί υποκατάστατο της τακτικής χρήσης αντισύλληψης και δεν προσφέρει προστασία από τον HIV ή άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Πότε πρέπει να λαμβάνεται το χάπι της επόμενης ημέρας από μια γυναίκα και πόσο ασφαλές είναι; Μας απαντά ο Δρ. Δημήτριος Ζυγούρης, ΜSc, Ph.D, Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας.

Η Επείγουσα Αντισύλληψη ή αλλιώς «χάπι της επόμενης ημέρας», είναι η αγωγή που λαμβάνεται για να αποφευχθεί μια εγκυμοσύνη μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή σε περιπτώσεις που η χρησιμοποιούμενη μέθοδος προφύλαξης απέτυχε («έσπασε το προφυλακτικό», ή η γυναίκα ξεχάσει να πάρει το αντισυλληπτικό της χάπι).

Το χάπι της επόμενης ημέρας εμποδίζει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα. Από τη στιγμή της γονιμοποίησης μέχρι την εμφύτευση απαιτούνται 3 – 4 ημέρες και στο διάστημα αυτό πρέπει να δράσει η επείγουσα αντισύλληψη. Επίσης, στις περιπτώσεις που δεν έχει γίνει ακόμη ωορρηξία αυτή αναστέλλεται.

Η αποτελεσματικότητα της αγωγής φθάνει το 99%, όταν η λήψη γίνεται τις πρώτες 48 ώρες (2 ημέρες) μετά την επαφή. Το συνολικό χρονικό περιθώριο για τη λήψη του χαπιού είναι 3 μέρες. Η  αποτελεσματικότητα όμως μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Πόσο  ασφαλές είναι;

Το χάπι της επόμενης ημέρας περιέχει την ορμόνη προγεστερόνη, μια ορμόνη που παράγεται και από τον οργανισμό της γυναίκας στη διάρκεια του κύκλου. Υπάρχει επίσης στα κλασσικά αντισυλληπτικά χάπια και έχει μελετηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για τη λήψη του και η πιο σοβαρή παρενέργεια του είναι η ναυτία, για την οποία συστήνεται η λήψη μετά το φαγητό.

Τι γίνεται αν τελικά υπάρξει εγκυμοσύνη;

Στην περίπτωση που υπάρξει τελικά εγκυμοσύνη αυτή μπορεί να συνεχιστεί κανονικά ανεξάρτητα από τη λήψη του χαπιού.

Θα πρέπει βέβαια  να ληφθεί υπόψη η πιθανότητα μιας εξωμήτριας κύησης. Ο απόλυτος κίνδυνος μιας εξωμήτριας κύησης είναι μικρός, εφόσον η μέθοδος αποτρέπει την ωορρηξία και τη γονιμοποίηση. Η εξωμήτρια κύηση μπορεί να συνεχιστεί, παρά την εμφάνιση εμμήνου ρύσεως. Γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητος αμέσως μετά την περίοδο, ο υπερηχογραφικός έλεγχος της μήτρας και των ωοθηκών για τον αποκλεισμό της εξωμήτριας κύησης.

Το χάπι της επόμενης μέρας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί ή να αντικαθιστά τις καθιερωμένες αντισυλληπτικές μεθόδους.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.