Ξηροφθαλμία: Γιατί επιδεινώνεται το καλοκαίρι και πως να προστατευτώ;

Η ξηροφθαλμία, ιδιαίτερα στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, είναι μια ενοχλητική κατάσταση που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών εξαιτίας των συμπτωμάτων καύσου, τσουξίματος και κακής όρασης που δημιουργεί.

Υπάρχουν τρόποι για να προστατεύσουμε και να ανακουφίσουμε τα μάτια μας από τα επίμονα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες; Μας απαντά ο Δρ. Κωνσταντίνος Καϊάφας, Χειρουργός Οφθαλμίατρος.

Έχοντας πλέον μπει στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας, ιδίως σε κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, επιδεινώνονται.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι για το πρόβλημα της ξηροφθαλμίας δεν υπάρχει πανάκεια, δηλαδή κάποιο φάρμακο που ως δια μαγείας εξαλείφει οριστικά τα συμπτώματα. Η θεραπευτική στρατηγική αποσκοπεί στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ασθενούς, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του και στην αποτροπή πρόκλησης περαιτέρω οφθαλμικών επιπλοκών.

 Στη θεραπεία της ξηροφθαλμίας, θεραπευτικές λύσεις που για έναν ασθενή λειτουργούν και τον ικανοποιούν, σε κάποιον άλλο μπορεί να μην ταιριάζουν και υποκειμενικά να μην του παρέχουν καμία βελτίωση. Άρα ο ρόλος του οφθαλμιάτρου είναι να παρέχει στους ασθενείς του εξατομικευμένες θεραπείες, τις οποίες τροποποιεί μέχρι να βρεθεί ποια θεραπεία ταιριάζει και ανακουφίζει τον κάθε ασθενή. Ορισμένες από αυτές τις θεραπευτικές επιλογές είναι οι ακόλουθες:

 –Η ενυδάτωση των ματιών με φυσικά δάκρυα

Πρόκειται για την πιο προφανή λύση: όταν τα υπάρχοντα δάκρυα στα μάτια δεν επαρκούν (ποσοτικά ή ποιοτικά), τα ενισχύουμε με “φυσικά δάκρυα”, κολλύρια δηλαδή, που έχουν συγκεκριμένα συστατικά, ώστε να βελτιώνεται η ενυδάτωση των οφθαλμών. Υπάρχει στην αγορά πληθώρα κολλυρίων, μεγάλου εύρους τιμών και από διαφορετικές φαρμακευτικές εταιρείες. Βγαίνουν και σε ποικίλη σύσταση: υγρή (σταγόνες), ημιπαχύρευστη (οφθαλμικά τζελ) ή παχύρρευστη (οφθαλμικές αλοιφές).

Συμβουλεύουμε τον ασθενή ότι, όσο πιο βαριά είναι τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας, τόσο πιο πηχτή σύσταση φυσικών δακρύων να επιλέγει και τόσο πιο συχνή να είναι η ενστάλαξή τους μέσα στη μέρα (και όχι μόνο 1-2 φορές τη μέρα, όπως εσφαλμένως κάνει η πλειονότητα των ασθενών).

 -Η επαρκής πρόσληψη υγρών

Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο πώς ασθενείς, που παραδέχονται ότι δεν τους αρέσει και αποφεύγουν/παραβλέπουν/ξεχνούν να πίνουν νερό, παραξενεύονται, στην αναγγελία, ότι έχουν ξηροφθαλμία. Είναι προφανές ότι η επαρκής πρόσληψη νερού και γενικά υγρών βοηθάει στην καλύτερη ενυδάτωση όλων των ιστών του σώματός μας, επομένως και των ματιών.

Μια ουσιώδης συμβουλή λοιπόν σε όλους τους ασθενείς με ξηρά μάτια είναι η παρακίνηση να πίνουν πολύ νερό. Βέβαια αυτό δεν είναι μια θεραπεία της στιγμής και ούτε τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα. Πρόκειται για μια παραίνεση, που κυρίως αποτελεί μια σύσταση, που αφορά τον τρόπο ζωής του ασθενούς, και τα οφέλη της οποίας θα φανούν μεσο/μακροπρόθεσμα.

-Η πρόσληψη ωμέγα λιπαρών οξέων

Έχει αποδειχθεί ότι, όσοι προσλαμβάνουν επαρκή ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, έχουν μειωμένη πιθανότητα να έχουν ξηροφθαλμία. Επιπροσθέτως, παρατηρούμε ότι όσοι πάσχουν ήδη από συμπτώματα ξηροφθαλμίας ανακουφίζονται, όταν προσλαμβάνουν ωμέγα-3 λιπαρά, είτε τοπικά σε μορφή σταγόνων είτε από του στόματος. Επομένως μια καλή συμβουλή, τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά, είναι η άφθονη κατανάλωση ψαριών, μουρουνέλαιου και λοιπών πηγών Ω-3 λιπαρών οξέων.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.