Απλοί τρόποι να αντιμετωπίσετε την ξηροστομία

Είναι φυσιολογικό να έχετε περιστασιακά ξηροστομία εάν είστε αφυδατωμένοι, αλλά μια επίμονη ξηροστομία μπορεί να είναι ένδειξη ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας.

Θα πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας ή τον γιατρό σας εάν έχετε επίμονη ξηροστομία, ώστε να προσπαθήσουν να προσδιορίσουν την αιτία.

Τι μπορεί να προκαλέσει ξηροστομία;

Μπορεί να εμφανιστεί ξηροστομία όταν οι σιελογόνοι αδένες στο στόμα σας δεν παράγουν αρκετό σάλιο. Αυτό είναι συχνά αποτέλεσμα αφυδάτωσης , που σημαίνει ότι δεν έχετε αρκετά υγρά στο σώμα σας για να παράγετε το σάλιο που χρειάζεστε. Είναι, επίσης, σύνηθες το στόμα σας να στεγνώνει εάν αισθάνεστε ανήσυχοι ή νευρικοί.

Η ξηροστομία μπορεί μερικές φορές να προκληθεί από ένα υποκείμενο πρόβλημα ή ιατρική πάθηση ή λήψη φαρμάκων:

 • Φαρμακευτική αγωγή – πολλά διαφορετικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών , των αντιισταμινικών και των διουρητικών. ελέγξτε το φυλλάδιο που συνοδεύει το φάρμακό σας για να δείτε εάν η ξηροστομία αναφέρεται ως παρενέργεια
 • Βουλωμένη μύτη – η αναπνοή από το στόμα σας ενώ κοιμάστε μπορεί να κάνει το στόμα σας να στεγνώσει
 • Διαβήτης  – μια πάθηση που προκαλεί ανισορροπία στο επίπεδο σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου.
 • Σύνδρομο Sjögren  – μια κατάσταση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει τους σιελογόνους αδένες

Εάν επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας ή τον γιατρό σας, ενημερώστε τους για τυχόν άλλα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε και οποιεσδήποτε θεραπείες ακολουθείτε, καθώς αυτό θα τους βοηθήσει να καταλάβουν γιατί το στόμα σας είναι ξηρό.

Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η ξηροστομία;

Το σάλιο παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του στόματός σας. Εάν έχετε ξηροστομία, μπορεί να αντιμετωπίσετε επίσης μια σειρά από άλλα προβλήματα, όπως:

 • αίσθημα καύσου ή πόνο στο στόμα σας
 • ξηρά χείλη
 • κακοσμία του στόματος (χαλίτωση)
 • μειωμένη ή αλλοιωμένη αίσθηση της γεύσης
 • επαναλαμβανόμενες στοματικές λοιμώξεις
 • τερηδόνα και  ουλίτιδα
 • δυσκολία στην ομιλία, στο φαγητό ή στην κατάποση

Είναι σημαντικό να διατηρείτε καλή στοματική υγιεινή εάν έχετε ξηροστομία για να μειώσετε τον κίνδυνο οδοντικών προβλημάτων. Θα πρέπει επίσης να επισκέπτεστε έναν οδοντίατρο τακτικά, ώστε να μπορεί να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα από νωρίς.

Θεραπεία ξηροστομίας

Αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας

Εάν ο γιατρός ή ο οδοντίατρός σας είναι σε θέση να προσδιορίσει τι προκαλεί την ξηροστομία σας, η θεραπεία αυτού του προβλήματος που την πυροδοτεί μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματά σας. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει υποψία ότι το προκαλεί η φαρμακευτική αγωγή, ο γιατρός σας μπορεί να μειώσει τη δόση σας ή να σας προτείνει να δοκιμάσετε ένα εναλλακτικό φάρμακο.

Πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε μόνοι σας

Υπάρχουν απλά μέτρα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να διατηρήσετε το στόμα σας υγρό. Για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσουν τα παρακάτω:

 • αυξήστε την πρόσληψη υγρών – πίνετε τακτικές γουλιές κρύου νερού ή ένα ρόφημα χωρίς ζάχαρη
 • πιπιλίστε γλυκά χωρίς ζάχαρη ή μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη – αυτό μπορεί να διεγείρει τους σιελογόνους αδένες σας να παράγουν περισσότερο σάλιο
 • πιπιλίστε παγάκια – ο πάγος θα λιώσει αργά και θα υγράνει το στόμα σας
 • αποφύγετε το αλκοόλ (συμπεριλαμβανομένων των στοματικών πλύσεων με διαλύματα που έχουν βάση το αλκοόλ), την καφεΐνη και το κάπνισμα – όλα αυτά μπορούν να επιδεινώσουν την ξηροστομία
 • Δοκιμάστε υποκατάστατα σάλιου.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Σπατάλη Τροφίμων: Συμβουλές από τον ΕΦΕΤ

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ παράγει κάθε χρόνο 88 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων τροφίμων, με τα απορρίμματα αυτά να έχουν τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Ωνάσειο: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις καρδιάς στην Αττική

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Καρδιάς, στις 29 Σεπτεμβρίου, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο διοργανώνει τη δράση “Heartscore- Η καλή καρδιά μετράει”, με δωρεάν προληπτική εκτίμηση καρδιολογικού κινδύνου.

Υπουργείο Υγείας: Αναλυτικές οδηγίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Αναλυτικές οδηγίες για τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης για την περίοδο 2023-24 εξέδωσε σε εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας.