Τι είναι η χολόσταση της κύησης και ποια η θεραπεία τους

Γράφει ο Χάρης Χηνιάδης, εξειδικευμένος Γυναικολόγος Αναπαραγωγής

Η χολόσταση της κύησης αποτελεί μιαδιαταραχή της εγκυμοσύνης που συνδέεται με βλάβη των κυττάρων του ήπατος. Είναι μια πάθηση που αφορά αποκλειστικά την εγκυμοσύνη και εμφανίζεται κυρίως στο 2ο και 3ο τρίμηνο.

Το συκώτι (ήπαρ) είναι από τα πιο ζωτικά όργανα του ανθρώπου και στην εγκυμοσύνη επηρεάζεται διαφορετικά σε κάθε γυναίκα. Μια ελαφρά αύξηση των ηπατικών τιμών μπορεί να είναι φυσιολογική, ιδιαίτερα στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, εάν οι τιμές είναι ιδιαίτερα αυξημένες τότε είναι απαραίτητη η συχνή παρακολούθηση από τον γυναικολόγο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πάθησης;

Το βασικό σύμπτωμα της ενδοηπατικής χολόστασης είναι οκνησμός (φαγούρα), ενώ δεύτερο πιθανότερο σύμπτωμα είναι ο ίκτερος. Η φαγούρα είναι έντονη στις παλάμες των χεριών, στα πόδια ή και σε όλο το σώμα. Ο ίκτερος δεν εμφανίζεται πάντα, ωστόσο εκφράζεται περίπου στο 25% των περιπτώσεων. Κάποιες φορές, είναι πιθανό να καθυστερήσει ακόμα και 2 – 4 εβδομάδες μετά την αρχική εκδήλωση του κνησμού.

Σπανιότερα, μπορεί να υπάρχει τάση για έμετο ή απώλεια της όρεξης.

Ποια είναι τα αίτια για την χολόσταση της κύησης;

Η αιτία της χολόστασης δεν είναι γνωστή, αλλά πιθανότατα οφείλεται σε:

  • Αυξημένα οιστρογόνα της εγκυμοσύνης
  • Δυσλειτουργική απέκκριση της χολής

Επίσης, προδιαθεσικός παράγοντας θεωρείται ηπαλαιότερη εμφάνιση χολόστασης ή προηγούμενη πολύδυμη κύηση. Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι τοοικογενειακό ιστορικό χολόστασης και η φυλή (κυρίως Κινέζοι και Σκανδιναβοί).

Απειλείται η ζωή του εμβρύου εάν η μητέρα πάσχει από χολόσταση της κύησης;

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι σπάνια απειλείται άμεσα η ζωή του εμβρύου λόγω της ηπατικής δυσλειτουργίας. Λίγες είναι οι φορές που χρειάζεται να γεννηθεί ένα μωρό εξαιτίας των συμπτωμάτων της μητέρας. Υπάρχει, όμως, αυξημένη πιθανότητα αποβολής και πρόωρου τοκετού σε σχέση με μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Υπάρχει κίνδυνος για τη μητέρα;

Για τη μητέρα, πέρα από τον ενοχλητικό κνησμό σε όλο το σώμα και τα άκρα, υπάρχει κίνδυνος  αιμορραγίας μετά τον τοκετό. Ο κνησμός μπορεί να είναι πραγματικά έντονος και να καταβάλει ακόμα και ψυχολογικά την έγκυο, εάν παρατείνεται για πολλές εβδομάδες. Η ύφεση του κνησμού συνήθως επέρχεται σε διάστημα ωρών από τον τοκετό, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να κρατήσει ακόμα και 15 ημέρες μετά.

Ποιες είναι οι ενδείξεις για τη χολόσταση της κύησης;

Στα ευρήματα των εργαστηριακών εξετάσεων περιμένουμε να βρούμε αυξημένες ηπατικές τιμές (SGOT, SGPT), αλλά και χολερυθρίνη. Κυρίως, όμως, βρίσκουμε αυξημένα τα χολικά οξέα (έως και 100 φορές πάνω από το κανονικό). Άλλες εξετάσεις που μπορεί να βρούμε αυξημένες είναι η ALP, η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

Ποια είναι η θεραπεία;

Το βασικό μέλημά μας είναι να βεβαιώνουμε ανά τακτά διαστήματα ότι το έμβρυο αναπτύσσεται σωστά και δεν επηρεάζεται από την ηπατική δυσλειτουργία της μητέρας. Εάν αυτό εξασφαλιστεί, είναι πολύ σημαντικό να ανακουφιστεί η μητέρα από τον κνησμό.

Πέρα από μη φαρμακευτικά προϊόντα (λοσιόν καλαμίνης) μπορεί να χορηγηθεί χολεστυραμίνη και κυρίως ουρσοδεοξυχολικό οξύ. Στόχος είναι με τα φάρμακα αυτά να εξισορροπηθεί η πυκνότητα των χολικών οξέων στο αίμα, μειώνοντας σημαντικά το αίσθημα κνησμού.

Σε κάθε περίπτωση, ο γυναικολόγος θα προσαρμόσει τη θεραπεία στις δικές σας ανάγκες. Για αυτό είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε μαζί του, εάν έχετε εντοπίσει κάποια από τα συμπτώματα της χολόστασης της κύησης. Μην προχωράτε στη λήψη φαρμάκων που δεν σας έχει συστήσει ο ιατρός.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ECDC: Προστατέψετε την υγεία σας το καλοκαίρι από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) που αυξάνονται ανησυχητικά, ειδικά μεταξύ των νέων κατά την θερινή περίοδο.

Κάπνισμα: 2 βίντεο για τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Με το μήνυμα «Η νέα γενιά έρχεται, το κάπνισμα φεύγει», η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία καλεί σε συλλογική προσπάθεια για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από το κάπνισμα.

«Echoes – Αντίλαλοι»: Έκθεση φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου

Το Κέντρο Ημέρας Παιδιών, Εφήβων και Νέων Ενηλίκων με Νεοπλασματικές Ασθένειες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, διοργανώνει τη 2η Έκθεση Φωτογραφίας του Εργαστηρίου Φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου με τίτλο: «Echoes – Αντίλαλοι».