Υγιές χαμόγελο σε κάθε ηλικία

Με την ηλικία, τα δόντια γίνονται πιο αδύναμα και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ορισμένων στοματικών προβλημάτων. Για το λόγο αυτό, η οδοντιατρική φροντίδα για τους ηλικιωμένους αποτελεί προτεραιότητα για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας, η οποία σχετίζεται στενά με τη γενική υγεία. Όπως και στην παιδική ηλικία, έτσι και τα δόντια των μεγαλύτερων ατόμων έχουν τις δικές τους μοναδικές ανάγκες. Το στόμα και τα δόντια μας αλλάζουν καθώς μεγαλώνουμε, αλλά με την κατάλληλη φροντίδα και τον ετήσιο έλεγχο, μπορούμε να διατηρήσουμε ένα υγιές χαμόγελο.

Γιατί είναι σημαντική η οδοντιατρική φροντίδα για τους ηλικιωμένους;

Τα δόντια και τα ούλα, όπως και οι υπόλοιποι ιστοί του σώματος, γερνούν επίσης. Αλλά η φθορά των δοντιών και των ούλων μπορεί να επιβραδυνθεί εάν δοθεί περισσότερη προσοχή στη φροντίδα τους.

Σε μεγάλη ηλικία αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης διαφορετικών ασθενειών, όπως η περιοδοντική νόσος ή η τερηδόνα που ευνοούνται από τη χρήση οδοντικών προθέσεων ή τη λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Χρήσιμες συμβουλές  

Βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα καθημερινά. Το νήμα βοηθά στην πρόληψη της νόσου των ούλων αφαιρώντας υπολείμματα τροφής και πλάκας ανάμεσα στα δόντια. Εάν αυτή αφεθεί να συσσωρευτεί, μπορεί να νιώσετε πόνο ή να παρατηρήσετε αιμορραγία στα ούλα.

Οι παθήσεις των ούλων έχουν συνδεθεί με διαβήτη, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις και ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Κάντε τακτικό έλεγχο και, εάν φοράτε οδοντοστοιχίες ή έχετε γέφυρα, ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να ελέγξει ότι εφαρμόζουν σωστά.

Κατά τη διάρκεια μιας οδοντιατρικής εξέτασης, ο οδοντίατρος σας θα πρέπει να πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό και να κάνει μια πλήρη οδοντιατρική εξέταση.Μην ξεχάσετε να του αναφέρετε:

  • Την κατά προσέγγιση ημερομηνία της τελευταίας σας οδοντιατρικής επίσκεψης και τον λόγος της επίσκεψης
  • Εάν έχετε παρατηρήσει πρόσφατες αλλαγές στο στόμα σας
  • Εάν έχετε χαλαρά ή ευαίσθητα δόντια
  • Εάν έχετε παρατηρήσει οποιαδήποτε δυσκολία στην κατάποση ή τη μάσηση
  • Εάν έχετε πόνο, ενόχληση, πληγές ή αιμορραγία στο στόμα σας
  • Εάν έχετε παρατηρήσει εξογκώματα, εξογκώματα ή πρηξίματα στο στόμα σας

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση για συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα: «Τι πιστεύουμε για την άνοια και το Alzheimer;»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer's Disease International) και το London School of Economics and Political Science (LSE), πραγματοποιούν την μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με την άνοια.

Θεραπευτικό πρόγραμμα: «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια»

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θεραπευτικού Προγράμματος «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια».

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τους ασθενείς με άνοια να αντιμετωπίσουν την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή της ώρας μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια στο φθινοπωρινό πρόγραμμα, αλλά για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια σαν ασθενείς ή σαν φροντιστές, συχνά αποτελεί μια αφορμή σύγχυσης.