Άσθμα: μήπως η υγρασία σας… κόβει την ανάσα;

Οι περισσότεροι από εμάς, όταν η υγρασία κυμαίνεται μεταξύ 30 με 60 τοις εκατό νιώθουμε άνετα. Επίπεδα υγρασίας πάνω από αυτό το εύρος αρχίζουν να γίνονται ενοχλητικά καθώς όσο υψηλότερη είναι η υγρασία, τόσο πιο άβολα νιώθουμε. Επειδή ο υγρός αέρας είναι καλύτερος αγωγός της θερμότητας μπορεί να νιώθετε πιο έντονη τη ζέστη ή το κρύο και να δυσκολεύεστε, κάτι που μπορεί να σας προκαλέσει προβλήματα εάν έχετε άσθμα. Στην περίπτωση που έχετε άσθμα, οι αεραγωγοί σας στενεύουν. Αυτή η στένωση καθιστά πιο δύσκολο να λάβετε αρκετό αέρα στους πνεύμονές σας, ενώ μπορεί να αισθανθείτε δύσπνοια ή βήχα και συριγμό.

Επιπλέον, η υγρασία παγιδεύει τους ρύπους και τα αλλεργιογόνα όπως γύρη, σκόνη, μούχλα, ακάρεα σκόνης και καπνό μέσα στον αέρα που αναπνέετε. Αυτά μπορεί να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα του άσθματος σας. Τα ακάρεα σκόνης επιβιώνουν σε έπιπλα, χαλιά και κλινοσκεπάσματα, ενώ ευδοκιμούν σε επίπεδα υγρασίας 70 έως 80 τοις εκατό. Παράλληλα, και τα νεκρά ακάρεα ή τα απόβλητά τους μπορούν να πυροδοτήσουν κρίσεις άσθματος. Ακόμη, η υγρασία πάνω από 60 τοις εκατό συμβάλλει επίσης στην ανάπτυξη μούχλας. Συχνά η μούχλα συγκεντρώνεται σε υγρά μέρη όπως μπάνια και υγρά υπόγεια. Εάν είστε ευαίσθητοι στη μούχλα, η εισπνοή της μπορεί να σας προκαλέσει έξαρση του άσθματός σας.

Πώς να καταλάβετε εάν το άσθμα σας προκαλείται από την υγρασία

Ο ευκολότερος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν η υγρασία προκαλεί ή πυροδοτεί το άσθμα σας είναι να δείτε εάν τα συμπτώματά σας εντείνονται, όταν ο καιρός είναι πιο υγρός. Τα κοινά συμπτώματα του άσθματος περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια
  • Βήχα
  • Συριγμό

Εκτός από το άσθμα, ωστόσο, υπάρχουν και άλλα αναπνευστικά προβλήματα που μπορεί να επιδεινώνονται από την υγρασία. Αν πάσχετε από βρογχίτιδα ή χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, για παράδειγμα, θα πρέπει να προφυλάσσεστε από τον υγρό καιρό, ο οποίος μπορεί να επιβαρύνει την αναπνευστική σας λειτουργία. Αν αντιμετωπίζετε αναπνευστικά προβλήματα, είναι καλύτερο να αποφεύγετε την έντονη σωματική προσπάθεια ή τη γυμναστική όταν έχει πολλή υγρασία. Στην περίπτωση αυτή ο οργανισμός σας χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο και, όταν το περιβάλλον είναι υγρό, ο αέρας περιέχει πολλούς υδρατμούς και λιγότερο οξυγόνο. Επιπλέον, ο υγρός αέρας που εισέρχεται στους πνεύμονες θα επιδεινώσει την κατάστασή σας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω»: Δωρεάν εκπαιδευτικά webinars για τον καρκίνο του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» διοργανώνει τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για τον καρκίνο του μαστού «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω».

Η φωτογραφία στην υπηρεσία της υγείας

Δωρεάν Εργαστήριο Θεραπευτικής Φωτογραφίας πραγματοποιεί ο Οργανισμός Eyes of Light - Φορέας Τέχνης στην Υγεία για δύο ομάδες ατόμων με πρόσφατη εμπειρία καρκίνου.

16η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας

Για 16η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ ).