Γυμνάζεσαι, τρως υγιεινά, προσπαθείς να χάσεις βάρος, αλλά το νούμερο στην ζυγαριά δεν δείχνει να αλλάζει. Μήπως η ζυγαριά σου δεν σου λέει την αλήθεια; Από τον Αναστάσιο Παπαλαζάρου Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο MSc – Επιστημονικό Διευθυντή nutrimed.
Κι όμως, υπάρχουν περιπτώσεις, όπου το ζύγισμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό:
Εάν τις προηγούμενες μέρες έχεις φάει τρόφιμα με αρκετό αλάτι, είναι πολύ πιθανό το σώμα σου να έχει κρατήσει παραπάνω υγρά ως απάντηση στην πρόσληψη νατρίου. Μερικά άτομα μάλιστα κρατούν περισσότερο νερό από άλλους.
Η κατάσταση αυτή είναι προσωρινή και μετά από λίγες μέρες θα επέλθει ισορροπία.
Εάν περιμένεις περίοδο, το βάρος σου αυξάνεται φυσιολογικά κατά 1,4-2,3 kg ‼️υπάρχει κατακράτηση υγρών που προκαλεί πρήξιμο, φούσκωμα και κράμπες στο στομάχι, και πιθανό να αισθανθείς σφιχτά και άβολα στα ρούχα σου. Πρόκειται για το προεμμηνορροϊκό συνδρόμο, που βιώνει το 90% γυναικών. Τα συμπτώματα υποχωρούν έπειτα από λίγες ημέρες, οπότε αποφύγετε το ζύγισμα πριν ή κατά την διάρκεια της περιόδου.
Σε περιόδους έντονου στρες, επίσης το βάρος μας μπορεί να αυξηθεί καθώς αυξάνεται η ορμόνη κορτιζόλη. Η ορμόνη αυτή αυξάνει την όρεξη, ιδιαίτερα για γλυκές και λιπαρές τροφές, και καθυστερεί τον μεταβολισμό μας.
Επίσης, έπειτα από έντονη σωματική άσκηση, οι μυς μας αναζητούν περισσότερη ενέργεια . Κύρια πηγή ενέργειας τον μυών είναι το γλυκογόνο. Έτσι, το σώμα μας παράγει περισσότερο γλυκογόνο, το οποίο συγκρατεί και περισσότερο νερό στους μυς.
Οι μυς εξοικειώνονται με την άσκηση σε μερικές εβδομάδες-ένα μήνα, χρειάζονται λιγότερο γλυκογόνο, και η κατακράτηση