Οι 12  χρυσοί κανόνες της στοματικής υγιεινής 

Η καλή στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη όχι μόνο για να έχουμε υγιή δόντια, αλλά και για τη γενική μας υγεία. Για τις  πρακτικές που είναι αναγκαίο να υιοθετήσουμε ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο οδοντικών και στοματικών παθήσεων μας μιλά η Μαρία Σταυροπούλου,  Χειρουργός Οδοντίατρος.

Η υιοθέτηση καλών συνηθειών στοματικής υγιεινής συμβάλλει καθοριστικά όχι μόνο στην πρόληψη των στοματικών νόσων αλλά και στην προστασία της γενικής μας υγείας.

Η πρόληψη των νόσων του στόµατος µπορεί να επιτευχθεί σε µεγάλο βαθµό υιοθετώντας σωστές πρακτικές στοματικής υγιεινής:

1.Σύμφωνα με έρευνες, το 64% των παιδιών προσχολικής ηλικίας αντιμετωπίζουν προβλήματα τερηδόνας. Είναι αναγκαίο επομένως να θυμόμαστε ότι η σωστή στοματική υγιεινή ξεκινάει από την παιδική ηλικία.

2.Βουρτσίστε τα δόντια σας µε φθοριούχο οδοντόκρεµα δύο φορές την ημέρα, ή μετά από κάθε γεύμα, για τουλάχιστον δύο λεπτά. Μην ξεχάσετε να βουρτσίσετε και τη γλώσσα σας! (Εάν δεν είναι δυνατό το βούρτσισμα των δοντιών,  μασήστε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη).

3.Αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας τουλάχιστον κάθε δύο με τρεις μήνες.

4.Χρησιμοποιείστε καθημερινά  οδοντικό νήμα και μεσοδόντιο βουρτσάκι για να απομακρύνετε τα υπολείμματα τροφών ανάμεσα στα δόντια σας.

5.Κάντε πλύσεις με στοματικό διάλυμα ( όχι όμως για μεγάλα χρονικά διαστήματα).

6.Πίνετε καθημερινά 8-10 ποτήρια νερού.

7.Περιορίστε την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ .

  1. Σταματήστε το κάπνισμα.

9.Καταναλώστε άφθονα φρούτα και λαχανικά.

10.Μειώστε την κατανάλωση τροφών και ποτών που περιέχουν ζάχαρη .

  1. Καθαρίστε και απολυμάνετε σχολαστικά την τεχνητή οδοντοστοιχία σας.
  2. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για τακτικούς ελέγχους και καθαρισμό.

Συμπερασματικά, η καλή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με τη  σωστή διατροφή και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο αποτελούν τους τρεις πιο σημαντικούς παράγοντες για τη διατήρηση της στοματικής υγείας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Θυρεοειδής αδένας: Οι κύριες παθήσεις του, τα προειδοποιητικά συμπτώματα και η θεραπευτική αντιμετώπιση τους

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς στις 25 Μαΐου, οι Καθηγήτριες στη Θεραπευτική Κλινική, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής παρέχουν στοιχεία για τον σημαντικό αυτό ενδοκρινή αδένα.

Χοληστερόλη: Πότε είναι απαραίτητες οι στατίνες;

Ο Καρδιολόγος Δημήτριος Βραχάτης εξηγεί ποιος είναι ο ρόλος των στατινών στην ρύθμιση της χοληστερόλης και πότε είναι απαραίτητες.

Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής: Οδηγός Επιτυχίας για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις

Οι σχολικές εξετάσεις πλησιάζουν και η Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με τον Φορέα Θάλπος-Ψυχική Υγεία δημιούργησαν έναν Οδηγό Επιτυχίας για τις Σχολικές Εξετάσεις.