Οι 12  χρυσοί κανόνες της στοματικής υγιεινής 

Η καλή στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη όχι μόνο για να έχουμε υγιή δόντια, αλλά και για τη γενική μας υγεία. Για τις  πρακτικές που είναι αναγκαίο να υιοθετήσουμε ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο οδοντικών και στοματικών παθήσεων μας μιλά η Μαρία Σταυροπούλου,  Χειρουργός Οδοντίατρος.

Η υιοθέτηση καλών συνηθειών στοματικής υγιεινής συμβάλλει καθοριστικά όχι μόνο στην πρόληψη των στοματικών νόσων αλλά και στην προστασία της γενικής μας υγείας.

Η πρόληψη των νόσων του στόµατος µπορεί να επιτευχθεί σε µεγάλο βαθµό υιοθετώντας σωστές πρακτικές στοματικής υγιεινής:

1.Σύμφωνα με έρευνες, το 64% των παιδιών προσχολικής ηλικίας αντιμετωπίζουν προβλήματα τερηδόνας. Είναι αναγκαίο επομένως να θυμόμαστε ότι η σωστή στοματική υγιεινή ξεκινάει από την παιδική ηλικία.

2.Βουρτσίστε τα δόντια σας µε φθοριούχο οδοντόκρεµα δύο φορές την ημέρα, ή μετά από κάθε γεύμα, για τουλάχιστον δύο λεπτά. Μην ξεχάσετε να βουρτσίσετε και τη γλώσσα σας! (Εάν δεν είναι δυνατό το βούρτσισμα των δοντιών,  μασήστε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη).

3.Αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας τουλάχιστον κάθε δύο με τρεις μήνες.

4.Χρησιμοποιείστε καθημερινά  οδοντικό νήμα και μεσοδόντιο βουρτσάκι για να απομακρύνετε τα υπολείμματα τροφών ανάμεσα στα δόντια σας.

5.Κάντε πλύσεις με στοματικό διάλυμα ( όχι όμως για μεγάλα χρονικά διαστήματα).

6.Πίνετε καθημερινά 8-10 ποτήρια νερού.

7.Περιορίστε την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ .

  1. Σταματήστε το κάπνισμα.

9.Καταναλώστε άφθονα φρούτα και λαχανικά.

10.Μειώστε την κατανάλωση τροφών και ποτών που περιέχουν ζάχαρη .

  1. Καθαρίστε και απολυμάνετε σχολαστικά την τεχνητή οδοντοστοιχία σας.
  2. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για τακτικούς ελέγχους και καθαρισμό.

Συμπερασματικά, η καλή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με τη  σωστή διατροφή και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο αποτελούν τους τρεις πιο σημαντικούς παράγοντες για τη διατήρηση της στοματικής υγείας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Asthma Control Test: Πόσο σωστά διαχειρίζεστε το άσθμα σας;

Μέσα από την εφαρμογή ενός απλού τεστ μπορείτε να διαπιστώσετε εσείς και ο γιατρός σας, εάν τα συμπτώματα του άσθματός σας είναι καλά ελεγχόμενα.

Χρόνιος πόνος: Γιατί είναι τόσο δύσκολη η διαχείρισή του;

Η φροντίδα όσων πονάνε καθημερινά πρέπει να επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας και στη βελτιστοποίηση της λειτουργικής κατάστασης τους, όχι στην πλήρη εξαφάνιση του πόνου, στόχος που δεν είναι ποτέ ρεαλιστικός.

Ρευματικό νόσημα και εργασία: Πως μπορώ να αντιμετωπίσω τους περιορισμούς της νόσου;

Εάν έχετε κάποιο ρευματικό νόσημα, πιθανότατα έχετε αναρωτηθεί πώς μπορείτε να εργάζεστε και να συνεχίζετε την καριέρα σας παρά τους λειτουργικούς περιορισμούς της νόσου.