Διατροφή κατά του πεπτικού έλκους

Τα περιστατικά πεπτικού έλκους πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο. Η αύξηση αυτή αποδίδεται σε έναν σημαντικό βαθμό στις κακές διατροφικές συνήθειες μιας μερίδας του πληθυσμού.

Όπως για κάθε νόσο, έτσι και για το έλκος, αυτό που έχει μεγαλύτερη βαρύτητα είναι η πρόληψη. Ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες κινδύνου που πρέπει να αποφεύγουμε είναι:

  • η αυξημένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών (δηλαδή όχι περισσότερα από 2 ποτά ημερησίως για τους άνδρες και 1 ποτό για τις γυναίκες).
  • η υπερκατανάλωση καφέ (είτε με καφεΐνη είτε χωρίς).
  • η συχνή κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε λιπαρά, όπως για παράδειγμα τα τηγανητά.
  • η υπερβολική κατανάλωση μπαχαρικών.
  • η παράλειψη γευμάτων και η υπερκατανάλωση φαγητού σε ένα γεύμα.

Κακές συνήθειες

Επίσης, στην εμφάνιση πεπτικού έλκους ενδέχεται να συμβάλει η παράλειψη γευμάτων. Η συνήθεια πολλών ανθρώπων να μένουν νηστικοί για πολλές ώρες αφήνει εκτεθειμένο τον βλεννογόνο του στομάχου στα πολύ όξινα ένζυμα που εκκρίνει το στομάχι, για να χωνέψει τις τροφές. Σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση όξινων υγρών, όπως οι χυμοί πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ ή τα αναψυκτικά, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι δεν συνιστούν παράγοντα κινδύνου για την πρόκλησή του. Επομένως, η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων και η αποφυγή της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων φαγητού σε ένα γεύμα μπορούν να μας προστατεύουν από την εμφάνιση του έλκους.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οστεοπόρωση: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα συμπληρώματα ασβεστίου

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πριν προχωρήσετε στην λήψη σκευασμάτων, προσπαθήσετε να διορθώσετε τις ελλείψεις σε ασβέστιο μέσω της διατροφής. Λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής μόνο εάν δεν υπάρχει άλλη λύση και εφόσον σας το συστήσει ο γιατρός σας.

Οι μισές παρτίδες μελιού που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν υποψίες ότι είναι νοθευμένες

Περίπου οι μισές από τις παρτίδες μελιού που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν υποψίες ότι είναι νοθευμένες, κυρίως μέσω της προσθήκης σιροπιών ζάχαρης

Κρητικό λάδι κατά πολλαπλής σκλήρυνσης

Κρητικό λάδι συμμετείχε στην κλινική μελέτη που πραγματοποίησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε ομάδα ασθενών με μια μορφή πολλαπλής σκλήρυνσης με ελπιδοφόρα αποτελέσματα