Χρόνια ημικρανία: Πως επηρεάζει την ζωή των ασθενών & πως αντιμετωπίζεται θεραπευτικά;

Γράφει ο Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD       Επιστημονικός Σύμβουλος Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος

https://www.iatreiokefalalgias.gr/

https://www.kefalalgies.gr/el/

https://www.headaches.gr/

Η ημικρανία είναι ένα από τα συχνότερα νοσήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νευρολόγοι. Πρόκειται για μια χρόνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις κεφαλαλγίας, μέτριας ή μεγαλύτερης έντασης. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της χρόνιας ημικρανίας, όπως επισημαίνει ο Νευρολόγος Δρ. Μιχάλης Βικελής, δεν έγκειται τόσο στην χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων όσο στην συνολική αλλαγή του τρόπου ζωής του πάσχοντα.

Στην χρόνια ημικρανία μπορεί να υπάρχει πονοκέφαλος περισσότερες από τις μισές μέρες του μήνα, ως και καθημερινά, αλλά συχνά κάποια από τα τυπικά χαρακτηριστικά της ημικρανικής κρίσης δεν εμφανίζονται με τόσο μεγάλη ένταση. Έτσι, μπορεί να υπάρχουν μέρες στις οποίες η κεφαλαλγία δεν είναι τόσο ανυπόφορη όσο συνήθως είναι μια ημικρανική κρίση, ενώ και τα συμπτώματα της φωτοφοβίας, της ηχοφοβίας και της ναυτίας μπορεί κάποιες μέρες να μην είναι τόσο έντονα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει ούτως ή άλλως την ημικρανία στις σημαντικότερες παθήσεις, όσον αφορά την διαταραχή λειτουργικότητας που μπορεί να προκαλέσουν τους πάσχοντες, και αναμφίβολα η χρόνια ημικρανία διαθέτει όλα τα στοιχεία για να διεκδικήσει τα πρωτεία στην θλιβερή αυτή διάκριση. Σύμφωνα με στοιχεία από τον Σύλλογο Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, ασθενείς με χρόνια ημικρανία δηλώνουν δυσκολίες στην επαγγελματική τους ζωή, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουνε ακόμα και στην παραίτηση ή την απώλεια της εργασίας ενώ αντίστοιχα διαταραγμένη είναι η κοινωνική αλλά και προσωπική ζωή.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας χρόνιας ημικρανίας, ασφαλώς και δεν έγκειται στην χορήγηση αναλγητικών. Μάλιστα, οι περισσότεροι άνθρωποι με χρόνια ημικρανία αναγκάζονται και κάνουν κατάχρηση αναλγητικών φαρμάκων διαφόρων τύπων, προσπαθώντας να ανακουφιστούν. Η λύση πρέπει να είναι ολιστική και περιλαμβάνει μια προσπάθεια σε πολλά σε πολλά επίπεδα. Συχνά είναι σημαντική η αλλαγή του τρόπου ζωής, με υιοθέτηση ενός πιο τακτικού προγράμματος ύπνου, ενυδάτωσης, διατροφής και άσκησης. Επίσης αν υπάρχουν συννοσηρότητες, όπως το αυξημένο σωματικό βάρος, η άπνοια στον ύπνο, ο βρουξισμός (σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών), ή η ύπαρξη αγχώδους η καταθλιπτικής συνδρομής, πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Από εκεί και πέρα, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απαραίτητη και η χορήγηση κατάλληλης φαρμακευτικής θεραπείας. Η θεραπεία αυτή μπορεί να γίνει με κάποιο από τα εγκεκριμένα για την ημικρανία φάρμακα, ενώ η μοναδική θεραπεία που είναι ενδεδειγμένη ειδικά για την χρόνια ημικρανία και αποζημιούμενη από τον ΕΟΠΠΥ είναι η χορήγηση της βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α. Χορηγείται ανά τρίμηνο, με συγκεκριμένο πρωτόκολλο που περιλαμβάνει έγχυση από ειδικά εκπαιδευμένο νευρολόγο σε 31 ως 39 σταθερά σημεία της κεφαλής, του αυχένα και της ράχης και μπορεί να επιφέρει σημαντική μείωση στην συχνότητα της ημικρανίας σε ποσοστό ως και 70 τοις εκατό αυτών που τη λαμβάνουν. Τα νέας γενιάς μονοκλωνικά αντισώματα κατά του CGRP επίσης έχουν την σχετική ένδειξη και μπορεί να χρησιμοποιηθούν, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί να εγκριθεί και η χορήγηση τους μέσω ΕΟΠΥΥ.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.