Νέα μελέτη δείχνει τα οφέλη της άσκησης και στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Η έντονη σωματική δραστηριότητα, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου στις γυναίκες και αναπτύσσεται συχνότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες. Υπολογίζεται ότι μια στις δέκα γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ενήλικης ζωής της. Η έγκαιρη διάγνωση στα πρώιμα στάδια και η στοχευμένη  θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ίαση.

Ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας του Καρκίνου του αυστραλιανού Συμβουλίου Καρκίνου στη Βικτόρια ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 131.000 γυναίκες, από τις οποίες 54.452 δεν είχαν καρκίνο του μαστού, ενώ οι υπόλοιπες είχαν, κυρίως τοπικά εντοπισμένο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η έντονη σωματική δραστηριότητα και κινητικότητα, τουλάχιστον  για τρεις φορές την εβδομάδα, σχετιζόταν με 41% μικρότερο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του μαστού και με 38% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού γενικά. Ο μεγάλος χρόνος καθιστικής ζωής διαπιστώθηκε ότι σχετιζόταν με κατά 104% μεγαλύτερο κίνδυνο τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού, μια μορφή επιθετικού καρκίνου δύσκολα θεραπεύσιμου και με πιο δυσμενή πρόγνωση.

Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, υπάρχουν πλέον «βάσιμες ενδείξεις» πως η περισσότερη σωματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του καθιστικού χρόνου, πιθανότατα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και γι’ αυτό συνίσταται ως μέτρο πρόληψης της νόσου.

Προγενέστερες έρευνες που έχουν γίνει για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού έχουν διαπιστώσει ότι η διατήρηση μιας ισορροπημένης δίαιτας, η αποφυγή του καπνίσματος, η μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ και η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης της νόσου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής British Journal of Sports Medicine.    https://bjsm.bmj.com/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οστεοπόρωση: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα συμπληρώματα ασβεστίου

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πριν προχωρήσετε στην λήψη σκευασμάτων, προσπαθήσετε να διορθώσετε τις ελλείψεις σε ασβέστιο μέσω της διατροφής. Λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής μόνο εάν δεν υπάρχει άλλη λύση και εφόσον σας το συστήσει ο γιατρός σας.

Κρητικό λάδι κατά πολλαπλής σκλήρυνσης

Κρητικό λάδι συμμετείχε στην κλινική μελέτη που πραγματοποίησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε ομάδα ασθενών με μια μορφή πολλαπλής σκλήρυνσης με ελπιδοφόρα αποτελέσματα

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης

Η πολυανθεκτική Φυματίωση παραμένει μια απειλή για την δημόσια υγεία, καθώς πέρα από τις δυσκολίες στον χειρισμό της, μόνο το 1/3 των ασθενών παγκοσμίως έχουν  πρόσβαση στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.