Η ζωή πριν και μετά από ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου

 Γράφει ο Θανάσης Πατσιαλάς, Ειδικός Καρδιολόγος https://www.patsialas.gr/

Μια από τις σκληρότερες δοκιμασίες, που δυστυχώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι καλούνται να περάσουν στη ζωή τους, είναι το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Συνήθως είναι η εξέλιξη-επιδείνωση μιας ήδη προϋπάρχουσας στεφανιαίας νόσου, (δηλ. ύπαρξη στενώσεων μέσα στα στεφανιαία αγγεία) είτε αυτή ήταν κλινικά συμπωματική είτε όχι και είναι ακόμη και σήμερα η συχνότερη αιτία θανάτου.

Οφείλεται σε βαριά και παρατεταμένη ισχαιμία (κριτική ελάττωση αιμάτωσης) του μυοκαρδίου, η οποία προκαλείται από σπασμό ή θρόμβο πάνω σε μια στένωση-βλάβη μιας στεφανιαίας αρτηρίας η οποία έχει υποστεί ρήξη. Το αποτέλεσμα της παρατεταμένης (>20′ λεπτά) αυτής ισχαιμίας είναι η έναρξη νέκρωση του τμήματος εκείνου του μυοκαρδίου, το οποίο αρδεύεται από το τμήμα της στεφανιαίας αρτηρίας που βρίσκεται στη περιφέρεια της απόφραξης.

Πώς αντιλαμβάνεται κανείς τα συμπτώματα του εμφράγματος; Φυσικά από τον πόνο στο στήθος !!! Μπορεί να ξεκινήσει με στηθαγχικές κρίσεις από μερικές ώρες ή μέρες (ασταθής στηθάγχη). Η διάρκεια του στηθαγχικού πόνου συνήθως είναι 5′ – 10′ λεπτά, εάν όμως υπερβεί τα 20′ λεπτά, είναι πολύ έντονος, δεν υποχωρεί με τη λήψη υπογλωσσίων νιτρωδών δισκίων και συνοδεύεται από γενική δυσφορία, λιποθυμική τάση, κρύο ιδρώτα, εμετό ή τάση για εμετό τότε θεωρείται οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και πρέπει να πάτε αμέσως στο εφημερεύον Νοσοκομείο.

Πολλές φορές δεν έχουμε αυτή την τυπική εικόνα αλλά μπορεί να υπάρχει ένα ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι όσο πιο γρήγορα φτάσετε στο Νοσοκομείο τόσο μεγαλύτερο θα είναι το «κέρδος» σας για πολλούς λόγους. Θα έχετε τη κάλυψη για οποιαδήποτε επιπλοκή καθώς και τη παρακολούθηση στην Εντατική Μονάδα Εμφραγμάτων.

Εάν φτάσετε στο Νοσοκομείο σε λιγότερο από 6 ώρες από την έναρξη του πόνου, θα έχετε τη δυνατότητα να υποβληθείτε σε θρομβόλυση, μία μέθοδο που διαλύει τον θρόμβο μέσα στο στεφανιαίο αγγείο (όμως δεν επιτυγχάνεται πάντα η λύση του θρόμβου) που προκάλεσε το έμφραγμα και να γλιτώσετε ένα σημαντικό τμήμα του μυοκαρδίου από βέβαιη νέκρωση (αυτή είναι η αντιμετώπιση σε Νοσοκομείο που δεν διαθέτει αιμοδυναμικό εργαστήριο).

Βέβαια η σωστή κίνηση είναι να μεταβείτε το ταχύτερο δυνατόν σε Νοσοκομείο ή Κλινική που διαθέτει στεφανιογράφο με δυνατότητα διενέργειας άμεσης αγγειοπλαστικής (πρωτογενής αγγειοπλαστική) ώστε να διανοιχθεί άμεσα το υπεύθυνο αγγείο και να αποκατασταθεί η ροή του αίματος για να γλιτώσετε την καρδιά σας από βέβαιη και ανεπανόρθωτη βλάβη.

Πώς πρέπει να συνεχίσετε τη ζωή σας μετά από ένα έμφραγμα μυοκαρδίου;

-Επιστρέφοντας στο σπίτι: Πολλές φορές φεύγοντας από το Νοσοκομείο νοιώθετε κάποιο φόβο, ένα άγχος ή ίσως και να μελαγχολήσετε σκεπτόμενοι ότι ο τρόπος ζωής σας ή το μέλλον σας έχουν διαταραχθεί. Αυτό είναι φυσιολογική αντίδραση και σύντομα θα το ξεπεράσετε και θα ξανακερδίσετε την αυτοπεποίθησή σας. Πρέπει να είστε βέβαιοι ότι ο γιατρός σε καμία περίπτωση δεν θα αποφάσιζε να σας στείλει σπίτι αν δεν ήσασταν απολύτως καλά. Θα κάνετε προσωπική προσπάθεια να πιστέψετε ότι θα γίνετε καλά όπως και πρώτα, κάτι που συμβαίνει στη πλειοψηφία των αρρώστων.

-Στο σπίτι: Συνεχίζονται οι δραστηριότητες που άρχισαν από το Νοσοκομείο δηλ. σταδιακή κινητοποίηση, βάδισμα μέσα στο σπίτι, αυτοεξυπηρέτηση κλπ. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας διότι η σχετική καταβολή προσπάθειας στις κενώσεις μπορεί να προκαλέσει στηθαγχικές κρίσεις αλλά και το σπουδαιότερο επικίνδυνες βραδυαρρυθμίες. Θα ακολουθήσει επανεκτίμηση του ασθενούς από τους γιατρούς που τον νοσήλευσαν δέκα μέρες μετά την έξοδό του από το Νοσοκομείο και θα υποδειχθούν οι σχετικές ασκήσεις και η γυμναστική ή το βάδισμα που θα μπορέσει να υποβληθεί ο εμφραγματίας.

-Άσκηση: Ένα καλό είδος άσκησης είναι το βάδισμα με κανονικό ζωηρό βήμα, χωρίς διακοπή, υπό κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας (περίπου 20 βαθμούς) και υγρασίας. Συνιστάται προοδευτική αύξηση της διάρκειας και της ταχύτητας του βαδίσματος, έτσι ώστε αρχίζοντας από 500 μέτρα σε 5-10 λεπτά τις πρώτες μέρες, να φθάσει ο εμφραγματίας να περπατά τουλάχιστον 4-5 χιλιόμετρα σε μία ώρα, ύστερα από 2-3 μήνες.

Πρέπει να τονιστεί ότι δεν ισχύουν τα ίδια για όλους τους εμφραγματίες, αλλά η αποκατάσταση θα γίνεται υπό στενή καρδιολογική παρακολούθηση. Εάν στις καθημερινές του δραστηριότητες και στο βάδισμα δεν υπάρχουν ενοχλήματα τύπου στηθάγχης τότε θα μπορεί να έχει και φυσιολογική σεξουαλική ζωή.

-Επιστροφή στην εργασία: Έξι έως οκτώ εβδομάδες μετά το έμφραγμα γίνεται μια πλήρης δοκιμασία κόπωσης, με την οποία εκτιμάται η ικανότητα για κόπωση και η αντοχή του σ’ αυτήν.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.