Άνοια: ένα απρόσμενο όφελος της έγκαιρης διάγνωσης

Μια από τις σημαντικότερες επιπτώσεις που έχει η διάγνωση άνοιας σε ενήλικες νεότερους των 65 ετών ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 600.000 άτομα στην Αγγλία εντόπισε σύνδεση μεταξύ της άνοιας και του κινδύνου αυτοκτονίας εντός τριών μηνών ο οποίος βρέθηκε να είναι επταπλάσιος ανάμεσα στα άτομα που διαγνώστηκαν με άνοια.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ ανέτρεξαν στο ιατρικό αρχείο για το διάστημα 2001-2019 και διαπίστωσαν ότι το 2% σχεδόν των ασθενών με διάγνωση άνοιας έθεσε τέρμα στη ζωή του. Ωστόσο, πέρα από τις αυξημένες πιθανότητες αυτοχειρίας εντός τριών μηνών από τη διάγνωση, σε παράγοντα κινδύνου λόγω άνοιας αναδείχθηκε και το ιστορικό ψυχιατρικής νόσου.

Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, η έγκαιρη αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων και η διάγνωση της άνοιας σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη υποστήριξη, μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά και να προστατεύσουν τους ασθενείς από το άγχος που προκαλεί η διάγνωση σε σχετικά μικρή ηλικία μιας νόσου, οποία συνεπάγεται την σταδιακή εξασθένηση των νοητικών λειτουργιών.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση για συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα: «Τι πιστεύουμε για την άνοια και το Alzheimer;»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer's Disease International) και το London School of Economics and Political Science (LSE), πραγματοποιούν την μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με την άνοια.

Θεραπευτικό πρόγραμμα: «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια»

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θεραπευτικού Προγράμματος «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια».

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τους ασθενείς με άνοια να αντιμετωπίσουν την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή της ώρας μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια στο φθινοπωρινό πρόγραμμα, αλλά για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια σαν ασθενείς ή σαν φροντιστές, συχνά αποτελεί μια αφορμή σύγχυσης.