Οι τιμές του σακχάρου βρέθηκαν χαμηλές. Να ανησυχώ;

Σε τι μπορεί να οφείλονται οι χαμηλά επίπεδα σακχάρου και τι πρέπει να προσέχετε

Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να ανησυχείτε από τις χαμηλές τιμές του σακχάρου, αν μάλιστα ο γιατρός που σας παρακολουθεί δεν σας έχει αναφέρει κάποιο λόγο ανησυχίας.

Οι χαμηλές τιμές μπορεί να οφείλονται σε κακή διατροφή, σε υπερβολική άσκηση ή ορμονικούς παράγοντες. Αν απλώς είναι χαμηλό το σάκχαρό σας, είτε επειδή δεν καταναλώνετε τροφές που να σας παρέχουν την ποσότητα που χρειάζεστε είτε επειδή καταναλώνετε περισσότερη ενέργεια από αυτήν που λαμβάνετε, μπορεί να βελτιώσετε τις τιμές του σακχάρου αν αλλάξετε το διαιτολόγιό σας. Μπορείτε ακόμη, όποτε αισθάνεστε ότι οι τιμές του σακχάρου έχουν πέσει, να τρώτε ένα σνακ με λίγη ζάχαρη ή μια καραμέλα. Αν εμφανίζετε συμπτώματα όπως εφίδρωση με κρύο ιδρώτα, έντονη κόπωση, αδυναμία ή ζαλάδες, πιθανότατα να έχετε υπογλυκαιμικές κρίσεις και θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ενδοκρινολόγο. Υπογλυκαιμία παρουσιάζουν συνήθως τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη και ακολουθούν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. Όμως, χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να έχουν και όσοι κάνουν αυστηρές δίαιτες ή νηστεύουν, παρουσιάζουν διαταραχές των επινεφριδίων ή των ορμονών τους και καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες οινοπνεύματος.

Αν δεν λαμβάνετε φάρμακα για το διαβήτη και αν στις εξετάσεις οι τιμές του σακχάρου βρέθηκαν χαμηλές, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, για να διαπιστώσετε αν αυτό οφείλεται σε κάποια πάθηση (όπως αυτές που αναφέραμε) ή σε κληρονομικούς παράγοντες. Στην περίπτωση, πάντως, που έχετε χαμηλό σάκχαρο και αυτό δεν οφείλεται σε κάποια πάθηση, οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνετε μικρά και πολλά γεύματα μέσα στην ημέρα, ώστε να μη μένετε πολλή ώρα χωρίς τροφή. Αν τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας είναι έντονα, μπορείτε να φάτε άμεσα κάτι γλυκό για να αυξήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.