Το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί φθορά στα δόντια 

Πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι το άτομισμα θα μπορούσε να είναι επιζήμιο για τη στοματική υγεία

Η στοματική σας υγιεινή απειλείται από το συστηματικό άτμισμα, όπως υποστηρίζει νεότερη μελέτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς , το άτμισμα θα μπορούσε να συμβάλει στη φθορά των δοντιών καθώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν κάποια ορισμένα σακχαρούχα συστατικά, τα οποία προσκολλώνται στα δόντια λόγω της κολλώδους υφής τους. Έτσι, συμβάλλει στην εκδήλωση της τερηδόνας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών στην περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Επιπλέον, τα υγρά ατμίσματος αλλάζουν το μικροβίωμα του στόματος, δηλαδή, το σύνολο των ωφέλιμων βακτηρίων καθιστώντας το πιο φιλικό προς τα βακτήρια που προκαλούν την τερηδόνα. Ακόμη, η τερηδόνα αναπτύσσεται με το άτμισμα σε περιοχές όπου συνήθως δεν εμφανίζεται, όπως οι κάτω άκρες των μπροστινών δοντιών.

«Εάν ατμίζετε, φροντίστε να το αναφέρετε στον οδοντίατρό σας, διότι είναι σημαντικό να προσαρμοστεί η προληπτική σας ρουτίνα, έτσι ώστε να είναι λίγο πιο επεμβατική σε σύγκριση με του μέσου ασθενή» επισημαίνει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ. Karina Irusa, επίκουρη καθηγήτρια ολοκληρωμένης φροντίδας στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ειδικοί ανέλυσαν δεδομένα 13.000 ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπείες στις οδοντιατρικές κλινικές του Πανεπιστημίου Tufts από το 2019 έως το 2022.  Παρότι οι περισσότεροι δεν άτμιζαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 79% αυτών που  άτμιζαν είχαν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τερηδόνα, σε αντίθεση με το 60% των υπολοίπων εθελοντών που δεν έκαναν ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι όσοι ατμίζουν θα πρέπει να είναι ακόμη πιο επιμελείς με βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα, χρησιμοποιώντας παράλληλα μια οδοντόκρεμα και διάλυμα με φθόριο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Dental Association.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων: Ενημερωτική εκδήλωση από την FairLife

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση «Υγεία Πνευμόνων» από την  FairLife, κατά την οποία συζητήθηκαν οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων και την αλλαγή του επιδημιολογικού τοπίου στον καρκίνο του πνεύμονα.

Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο: «Χτίζοντας γέφυρες στην παιδιατρική αιματολογία-ογκολογία»

Το Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οποία υπήρξε πρωτοπόρος στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου. 

Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο: Ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία στην Πελοπόννησο

Το GIVMED υλοποιεί πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο στην Πελοπόννησο, με στόχο να αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.