Σιδηροπενική Αναιμία και Διατροφική Αντιμετώπιση

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας

Μία καλά σχεδιασμένη διατροφή, έρχεται να συμπληρώσει τα ιατρικά μέσα αντιμετώπισης της σιδηροπενικής αναιμίας, με στόχο πάντα την αποκατάσταση της υγείας σου. Υπάρχει πλήθος τροφών στις οποίες μπορείς να βρεις τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σου, για να επιτύχει και να διατηρήσει μακροπρόθεσμα υγιή επίπεδα σιδήρου.

Πώς συνδέεται η διατροφή με τη Σιδηροπενική Αναιμία;

Μία διατροφή πλούσια σε σίδηρο, καθώς και σε θρεπτικά συστατικά που ευνοούν την απορρόφηση του, όπως θα σου εξηγήσω στη συνέχεια, είναι ο καλύτερος σύμμαχος σου. Είτε θέλεις να τρέφεσαι υγιεινά για να προστατέψεις τον οργανισμό σου έναντι της αναιμίας και όχι μόνο, είτε έχεις διαγνωστεί με αναιμία και ξεκινάς την προσπάθεια σου να την αντιμετωπίσεις, μία διατροφή πλούσια σε πηγές σιδήρου, αποτελεί ένα πολύ δυνατό όπλο στη φαρέτρα σου.

Ποια τρόφιμα αποτελούν τις καλύτερες Πηγές Σιδήρου;

Όπως σου υποσχέθηκα προηγουμένως, οι πηγές σιδήρου συνδυάζονται με όλους τους ουρανίσκους. Ό,τι προτιμήσεις ή αποστροφές κι αν έχεις, σίγουρα θα βρεις επιλογές που σου ταιριάζουν. Στον παρακάτω πίνακα, θα σου δείξω ανά ομάδες τροφίμων, ποια τρόφιμα αποτελούν τις καλύτερες πηγές σιδήρου.

Κρέας Ψάρια και Θαλασσινά Όσπρια  Λαχανικά Φρούτα Άλλα
Κόκκινο κρέας
3,53 mg/100g
20% ΣΗΠ
Σαρδέλα
2,9 mg/100g
16% ΣΗΠ
Φακές
6,51 mg/100g
36% ΣΗΠ
Σπανάκι
1,05 mg/100g
6% ΣΗΠ
Δαμάσκηνο
0,17 mg/100g
1% ΣΗΠ
Ελιές
0,31 mg/100g
2% ΣΗΠ
Συκώτι
4,78 mg/100g
26% ΣΗΠ
Γαρίδες
2g mg/100g
11% ΣΗΠ
Μαυρομάτικα φασόλια
5,68 mg/100g
31% ΣΗΠ
Λιαστές ντομάτες
9,09 mg/100g
50% ΣΗΠ
Αποξηραμένα βερύκοκα
2,66 mg/100g
15% ΣΗΠ
Εμπλουτισμένα τρόφιμα με σίδηρο (π.χ. δημητριακά)
Κοτόπουλο
0,50 mg/100g
3% ΣΗΠ
Καλαμάρι
0,9 mg/100g
5% ΣΗΠ
Κόκκινα φασόλια
1,54 mg/100g
9% ΣΗΠ
Αρακάς
1,47 mg/100g
8% ΣΗΠ
Σταφύλι
0,26 mg/100g
1% ΣΗΠ
Γαλοπούλα
1,17 mg/100g
7% ΣΗΠ
Μπακαλιάρο
1,3 mg/100g
7% ΣΗΠ
Ρεβύθια
1,08 mg/100g
6% ΣΗΠ
Αγγούρι
0,22 mg/100g
1% ΣΗΠ
Ροδάκινο
0,25 mg/100g
1% ΣΗΠ
Χοιρινό Κρέας
1,28 mg/100g
7% ΣΗΠ
Λιθρίνι
4,32 mg/100g
23% ΣΗΠ
Κουκιά
2,16 mg/100g
12% ΣΗΠ
Σέσκουλο
1,8 mg/100g
10% ΣΗΠ
Κεράσι
0,36 mg/100g
2% ΣΗΠ

Όλες οι παραπάνω ποσότητες αφορούν σε μαγειρεμένα τρόφιμα.

Πώς να αυξήσεις την Απορρόφηση Σιδήρου από τα τρόφιμα;

Όπως σου ανέφερα παραπάνω, υπάρχουν διαφορετικές μορφές σιδήρου. Ο αιμικός και ο μη αιμικός σίδηρος δεν απορροφώνται στον ίδιο βαθμό. Η πραγματική απορρόφηση εξαρτάται αφενός από το είδος του σιδήρου και αφετέρου από τις αποθήκες σιδήρου που ήδη διαθέτει ο οργανισμός σου. Δηλαδή, εάν τα αποθέματα σιδήρου μειώνονται, ο οργανισμός σου θα προσπαθήσει να μεγιστοποιήσει την απορρόφηση του σιδήρου, για να αναπληρώσει τις ανάγκες σου.

Θα σου δείξω λοιπόν μερικούς έξυπνους συνδυασμούς τροφών που μπορείς να επιλέγεις για τα γεύματα σου, καθώς μερικές τροφές ευνοούν την απορρόφηση του σιδήρου και άλλες την εμποδίζουν.

Τροφές που προωθούν την Απορρόφηση του Σιδήρου

Αυτές οι τροφές μπορούν να αποτελέσουν έναν πολύ καλό σου σύμμαχο, για να αυξήσεις την απορρόφηση από τον μη αιμικό σίδηρο που προσλαμβάνεις. Η βιταμίνη C λειτουργεί μετατρέποντας τον μη αιμικό σίδηρο, που προέρχεται από τις φυτικές πηγές που σου εξήγησα παραπάνω, σε μορφή εύκολα απορροφήσιμη από το σώμα σου.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.