Μολύνθηκα με τον ιό HPV. Θα πάθω καρκίνο;

Γράφει ο Δρ. Αλέξανδρος Μορτάκης M.D., Ph.D., Χειρουργός Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί από τον ιό HPV δεν θα πρέπει να ανησυχούν, με την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί εμβολιασμός και πως τηρούνται με συνέπεια οι τακτικοί  προληπτικοί έλεγχοι.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η μόλυνση από τους ογκογόνους HPV δεν είναι αρκετή από μόνη της για να προκληθεί, υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο πιο συχνός από όλους τους καρκίνους που προκαλούνται από τους HPV. Την ίδια στιγμή όμως γνωρίζουμε καλά ότι, ενώ η μόλυνση από HPV υψηλού κινδύνου απαντάται σε ένα μεγάλο ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού, η εμφάνιση διηθητικού καρκίνου τραχήλου μήτρας είναι σχετικά σπάνιο φαινόμενο. Αυτό αποδεικνύει ότι οι ογκογόνοι HPV τις περισσότερες φορές δεν μπορούν από μόνοι τους να προκαλέσουν καρκίνο. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχουν κάποια προβλήματα στους ογκοκατασταλτικούς μηχανισμούς, που διαθέτει ο οργανισμός μας.

Από την άλλη πάλι, γνωρίζουμε ότι συνήθως πριν από έναν διηθητικό καρκίνο προηγούνται προκαρκινικές αλλοιώσεις. Ιδιαίτερα ευχάριστο είναι το γεγονός, ότι η καρκινογένεση στον τράχηλο της μήτρας είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Χρειάζονται συνήθως πολλά χρόνια (10-30) μετά τη μόλυνση σε γυναίκες με υγιές ανοσοποιητικό. Πρώτα δημιουργούνται οι προκαρκινικές αλλοιώσεις, οι οποίες είναι ανιχνεύσιμες με τα μέσα που διαθέτουμε όπως είναι το τεστ Παπανικολάου, η αναζήτηση του HPV-DNA με μοριακές τεχνικές, η κολποσκόπηση και η βιοψία. Όταν οι προκαρκινικές αλλοιώσεις εντοπιστούν αφαιρούνται.

Για όλους αυτούς τους λόγους αυτούς, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι σπάνιος στις χώρες εκείνες, όπου οι γυναίκες εμβολιάζονται και ελέγχονται προληπτικά.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.