Κυστική Ίνωση: Δωρεάν πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης για ασθενείς και φροντιστές

Συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Κυστικής Ίνωσης το πρόγραμμα ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης για ασθενείς με Κυστική Ίνωση και φροντιστές. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης λειτουργεί από το 1983 και εκπροσωπεί περίπου 800 ασθενείς σε όλη την Ελλάδα

Η Κυστική Ίνωση (ΚΙ) αποτελεί την πιο συχνή κληρονομική νόσος στην Ελλάδα. Εκτιμάται ότι στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 800 ασθενείς και περισσότεροι από 500.000 φορείς της νόσου. Πρόκειται για μια πολυσυστηματική νόσο που προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες και το πάγκρεας και προκαλεί χρόνια, σοβαρή αναπηρία. Οι ασθενείς, ειδικά στα τελευταία στάδια της νόσου, παρουσιάζουν σοβαρή  αναπνευστική ή και ηπατική ανεπάρκεια, με την μεταμόσχευση  να αποτελεί μοναδική μέθοδο σωτηρίας.

Οι νέες θεραπείες και η πρόοδος της επιστήμης έχουν αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών.  Οι πάσχοντες ωστόσο, ακόμη και αν λαμβάνουν καινοτόμες φαρμακευτικές αγωγές, εξακολουθούν να χρειάζονται συνεχή και εξειδικευμένη  παρακολούθηση από διεπιστημονική ομάδα.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα

Στις ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης μπορούν να συμμετέχουν ασθενείς με Κυστική Ίνωση και φροντιστές ασθενών (γονείς, σύντροφοι, συγγενείς) απ’ όλη την Ελλάδα. Στόχος των ομάδων είναι οι συμμετέχοντες να εκπαιδευτούν και να ενδυναμωθούν στη διαχείριση του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων που προέρχονται από τη νόσο, αλλά και στην αναπλαισίωση της ζωής τους στις νέες προκλήσεις και τα νέα δεδομένα.

Στον β’ κύκλο του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν συνολικά 4 ομάδες: δύο νέες ομάδες για ασθενείς και φροντιστές που συμμετέχουν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα και δύο επαναληπτικές ομάδες για τους ασθενείς και φροντιστές που συμμετείχαν στο περσινό πρόγραμμα.

Πότε και που θα γίνονται οι συναντήσεις

Οι συναντήσεις θα γίνονται διαδικτυακά για όλους τους συμμετέχοντες μέσω του προγράμματος Zoom. Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν την 1η Απριλίου 2023 έως και την 1η Ιουλίου 2023. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 13 συνεδρίες, διάρκειας 1 ώρας η καθεμία, 1 φορά την εβδομάδα, κάθε Σάββατο (εκτός από το Μεγάλο Σάββατο).

Οι ώρες του προγράμματος για κάθε ομάδα διαμορφώνονται ως εξής:

-νέα ομάδα ασθενών (για όσους συμμετέχουν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα): κάθε Σάββατο, 12.00- 13.00.

-νέα ομάδα φροντιστών (για όσους συμμετέχουν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα): κάθε Σάββατο, 13.00- 14.00.

-επαναληπτική ομάδα ασθενών (για όσους συμμετείχαν πέρυσι στον α’ κύκλο του προγράμματος): κάθε Σάββατο, 14.00- 15.00.

-επαναληπτική ομάδα φροντιστών (για όσους συμμετείχαν πέρυσι στον α’ κύκλο του προγράμματος): κάθε Σάββατο, 15.00-16.00 .

Πως μπορώ να δηλώσω συμμετοχή

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο πρόγραμμα, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε έως και τις 20 Μαρτίου τα στοιχεία σας στη φόρμα: https://bit.ly/3F2sV0S.

To πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν σε όλα τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ. του Συλλόγου 6944255853 ή στο e mail της ψυχολόγου  κ.Σταυρούλας Ρακιτζή, srakitzi@gmail.com.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.