5 συμπτώματα στην εγκυμοσύνη και η εξήγησή τους

Η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση που συνοδεύεται από φυσιολογικές αντιδράσεις και συμπτώματα, όπως…

Δυσκοιλιότητα

Οφείλεται στη δράση της προγεστερόνης, η οποία χαλαρώνει τους μυς του εντέρου, ελαττώνοντας έτσι τις συσπάσεις του. Όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, το πρόβλημα συνήθως επιδεινώνεται. Ωστόσο δεν είναι ανησυχητικό.

Ναυτία και τάση για εμετό

Ευθύνεται κυρίως στην υπερπαραγωγή ορμονών, ιδιαίτερα των οιστρογόνων. Εμφανίζονται, συνήθως, μετά την 3η εβδομάδα της κύησης και διαρκούν το 1ο τρίμηνο (12 εβδομάδες). Αν συνεχιστεί και μετά το διάστημα αυτό είναι απαραίτητο να ενημερωθεί ο γιατρός.

Πόνοι χαμηλά στην κοιλιά

Συνήθως οφείλονται στις συσπάσεις Braxton-Hicks και δεν είναι ανησυχητικοί. Κίνδυνος υπάρχει, αν η κύηση είναι εξωμήτρια, εάν οι πόνοι συνοδεύονται από αιμορραγία ή είναι ρυθμικοί. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Συχνοουρία

Οφείλεται τόσο στην πίεση που ασκεί η μήτρα στην ουροδόχο όσο και στη δράση των ορμονών, που αυξάνονται κατά τη διάρκεια της κύησης.

Πρήξιμο στα πόδια

Δεν κρύβει κινδύνους αρκεί να μην συνοδεύεται από υπέρταση, λεύκωμα στα ούρα και οίδημα σε διάφορα σημεία του σώματος (π.χ. χέρια, πρόσωπο). Ιδιαίτερα αν βελτιώνεται με την κατάκλιση, δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει.

Πόνοι στη μέση

Εμφανίζονται κυρίως καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη και προκαλούνται από την αύξηση του μεγέθους και του όγκου της μήτρας. Αυτή επιφέρει αλλαγές στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, με αποτέλεσμα να προκαλείται μια ελαφριάς μορφής λόρδωση («λόρδωση της εγκύου»).

Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε πως η τακτική παρακολούθησή σας από το γυναικολόγο μπορεί να αποτρέψει πιθανές επιπλοκές.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.