Η επίδραση των ρούχων στην γονιμότητα

Καθώς στις μέρες μας γίνονται ολοένα και περισσότερο τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα σύλληψης και απευθύνονται σε ιατρούς ειδικευμένους σε θέματα αναπαραγωγής, γεννάται το ε­ρώτημα της επίδρασης των ρούχων και εσωρούχων στην υπογονιμότητα. Γράφει ο Χάρης Χηνιάδης εξειδικευμένος Γυναικολόγος Αναπαραγωγής και ιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Υποβοήθησης της Αναπαραγωγής Be-Live.

Ξεκινώντας οπό τους άνδρες, είναι συχνό το ερώτημα για την επίδραση των εσωρού­χων στην ποιότητα του σπέρματος. Παλαιό­τερα εθεωρείτο σίγουρο ότι τα στενά εσώ­ρουχα βλάπτουν τους όρχεις και κατά συνέπεια την ποιότητα του σπέρματος. Οι κλι­νικές μελέτες που έχουν γίνει οδηγούν μέ­χρι στιγμής σε αντικρουόμενα αποτελέ­σματα. Υπήρξαν έρευνες, οι οποίες συνι­στούσαν την εφαρμογή στενών εσωρού­χων ως μέτρο αντισύλληψης, διότι επέρχε­το μείωση της πυκνότητας και ποσότητας του σπέρματος. Πάντως σήμερα, επικρατεί η άποψη πως το στενό εσώρουχο δεν παίζει­ κανένα ουσιαστικό ρόλο στην αναπα­ραγωγική ικανότητα του άντρα.

Αντίθετα, το συνθετικό εσώρουχο στις γυ­ναίκες είναι πολλές φορές υπαίτιο για κολπίτιδες, μικροβιακές λοιμώξεις του κόλπου. Οι λοιμώξεις αυτές δεν φαίνεται να παίζουν ρόλο στην ικανότητα σύλλη­ψης της γυναίκας, αλλά μια λοίμωξη στην περιγεννητική περιοχή δεν είναι επιθυμητή σε καμιά περίπτωση. Το καλό είναι ότι αυ­τές οι κολπίτιδες θεραπεύονται σχετικά εύκολα.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τις γυναί­κες είναι η επίπτωση των στηθόδεσμων με ισχυρή υποστήριξη -μπανέλες- στις κακοήθειες του μαστού. Φαίνεται πως η κατασκευή των στηθόδεσμων δεν παίζει ρόλο στην προ­διάθεση γιο ανάπτυξη όγκων. Αντίθετα πι­στεύεται πως οι γυναίκες με ογκώδεις μα­στούς έχουν αυξημένη πιθανότητα να ανα­πτύξουν όγκους – καλοήθεις ή μη.

Επιπλέον, σε μεγάλους μαστούς είναι μει­ωμένη η διακριτική ικανότητα της μαστο­γραφίας στην απεικόνιση των όγκων, πράγ­μα που δυσκολεύει τη διάγνωση τους. Το γεγονός πως οι γυναίκες με ογκώδεις μαστούς αναγκάζονται να φορούν στηθόδε­σμους με ισχυρότερη υποστήριξη του στή­θους δεν σημαίνει απαραίτητα πως δια­τρέχουν επιπλέον κινδύνους για την ανά­πτυξη όγκων.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.