Φακοί επαφής στα παιδιά: Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;

Σε ποια ηλικία ένα παιδί είναι έτοιμο να φορέσει φακούς επαφής και με ποιες προϋποθέσεις;  Μας απαντά η Μαρία Μποσινάκη, Χειρουργός Οφθαλμίατρος.

Εάν σκέφτεστε ως επιλογή για το παιδί σας τους φακούς επαφής, πριν αποφασίσετε, είναι απαραίτητη η συμβουλή ενός οφθαλμιάτρου για να σας εξηγήσει αναλυτικά όλες τις παραμέτρους μιας τέτοιας απόφασης.

Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει όριο ηλικίας για το πότε ένα παιδί θα φορέσει φακούς επαφής. Οι φακοί επαφής έχουν εφαρμοστεί ακόμα και σε μωρά εξαιτίας καταστάσεων του ματιού που υπήρχαν από τη γέννηση τους. Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι το παιδί να είναι ώριμο και αρκετά συνειδητοποιημένο ώστε να φοράει και να φροντίζει σωστά τους φακούς του.

Ένα παιδί που δεν επιδεικνύει ωριμότητα στο σπίτι και στο σχολείο και χρειάζεται διαρκώς  να του υπενθυμίζετε όλα τα αναγκαία πράγματα που έχει να κάνει (π.χ. να πλύνει τα δόντια του, να κάνει τις σχολικές εργασίες του) ίσως να μην είναι ακόμη έτοιμο να φορέσει φακούς επαφής.

Ποια τα πλεονεκτήματα των φακών επαφής

-Είναι άνετοι και δεν εμποδίζουν τα παιδιά στις καθημερινές τους δραστηριότητες, στα αθλήματα και στο παιχνίδι.

-Βοηθούν στην αυτοπεποίθηση του παιδιού όταν αντιμετωπίζει αρνητικά σχόλια στη χρήση των γυαλιών του.

-Επιτρέπουν καλύτερη διόφθαλμη όραση, όταν υπάρχει ανισομετρωπία >3 βαθμούς.

-Σε μεγάλες αμετρωπίες δεν αλλάζει το μέγεθος των ματιών όπως μπορεί να συμβεί κοιτώντας τα πίσω από τους φακούς των γυαλιών.

-Προσφέρουν καλύτερη οπτική από τα γυαλιά, γιατί έχουμε μεγαλύτερο οπτικό πεδίο κ καλύτερη περιφερική όραση.

Τα μειονεκτήματα των φακών επαφής απορρέουν από τη λανθασμένη χρήση τους. Με την σωστή υγιεινή και τον σωστό καθαρισμό οι πιθανότητες για οποιοδήποτε πρόβλημα είναι ελάχιστες.

Συμπερασματικά, η σωστή στιγμή για τη χρήση φακών επαφής από τα παιδιά, δεν καθορίζεται από την ηλικία του παιδιού. Αυτό που κυρίως πρέπει να εξασφαλίσουν οι γονείς είναι εάν το παιδί μπορεί να ακολουθήσει τους κανόνες υγιεινής και εάν μπορεί να αναλάβει τη φροντίδα των φακών επαφής. Και σε καμία περίπτωση οι γονείς δεν πρέπει να πιέσουν τα παιδιά να φορέσουν  φακούς επαφής!

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.