Ποιοι παράγοντες επιδεινώνουν την ατοπική δερματίτιδα;

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μία χρόνια  φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προσβάλλει περίπου το 20% των παιδιών και το 5 έως 10% των ενηλίκων. Είναι μία νόσος με μεγάλο επιπολασμό αφού αφορά περισσότερους από 230 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν ατοπική δερματίτιδα και ποιοι παράγοντες επιδεινώνουν την πάθηση; Μας απαντά η  Δώρα Κωνσταντάρα,  Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Η ατοπική δερματίτιδα εκδηλώνεται με την εμφάνιση ρόδινων ή ερυθρών κηλίδων με λέπι ή φυσαλίδες ή ορώδεις κρούστες, που συνοδεύονται από φαγούρα. Στα βρέφη εντοπίζονται κυρίως στα μάγουλα και στις επιφάνειες των άκρων, ενώ στα παιδιά και στους ενήλικες συνήθως εντοπίζονται στην εσωτερική πλευρά των αγκώνων, πίσω από τα γόνατα, στα βλέφαρα, στο λαιμό, στα χέρια, αλλά και σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Χαρακτηριστικό είναι ο συνοδός κνησμός!

Ποιους προτιμά η ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που έχουν τη λεγόμενη “τάση για ατοπία”, δηλαδή σε άτομα που παρουσιάζουν την “τριάδα της ατοπίας”: ατοπική δερματίτιδα, αλλεργικό άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα.

Στην εμφάνιση του νοσήματος παίζουν ρόλο τόσο η γενετική προδιάθεση, που οδηγεί σε διαταραχή του φραγμού του δέρματος, όσο και η επίδραση εξωγενών ερεθιστικών παραγόντων. Παράγοντες που επιδεινώνουν την ατοπική δερματίτιδα είναι:

-η ξηρότητα του δέρματος λόγω συχνού πλυσίματος

-η χρήση “σκληρών” σαπουνιών και απορρυπαντικών

-μολύνσεις από βακτήρια (κυρίως St.Aureus),μύκητες και ιούς

-το ψύχος και η υγρασία

-τα μάλλινα και συνθετικά ρούχα

-κάποιες τροφές (πχ γάλα, σιτάρι, αυγό, ξηροί καρποί, κ.α.)

-το stress

Επειδή η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια και επίμονη κατάσταση, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο τρόπο περιποίησης του δέρματός του, με ειδικά σαπούνια και συχνή ενυδάτωση, ώστε να αποφεύγονται οι εξάρσεις. Αναπόφευκτη, βέβαια, είναι η χρήση τοπικής ή συστηματικής φαρμακευτικής αγωγής για να περιορίσουμε τις εκδηλώσεις της νόσου, ιδιαίτερα σε περιόδους που η έκτασή της επηρεάζει την καθημερινότητα του ασθενούς.

Ο Δερματολόγος, έχοντας στη θεραπευτική του φαρέτρα μια πληθώρα φαρμάκων και καλλυντικών,μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα, επιλέγοντας το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα, ανάλογα με τη βαρύτητα της δερματοπάθειας τους.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.

Αφρικανική σκόνη: Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία των παιδιών;

Τα μικρά παιδιά θεωρούνται ευάλωτη ομάδα όσον αφορά την έκθεση στην αφρικανική σκόνη λόγω των μικρότερων αεραγωγών τους και του αναπτυσσόμενου αναπνευστικού συστήματος.