Απευαισθητοποίηση: Η θεραπεία που νικά τις αλλεργίες

Η ανοσοθεραπεία δεν είναι μια καινούργια μέθοδος θεραπείας. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1911 και έκτοτε συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό θεραπευτικό «όπλο» στα χέρια των αλλεργιολόγων.

Τα εμβόλια απευαισθητοποίησης που χρησιμοποιούνται στην ανοσοθεραπεία αποτελούν σήμερα τον μοναδικό διαθέσιμο τρόπο για να απαλλαγεί ένας αλλεργικός από τα συμπτώματα που τον ταλαιπωρούν όχι μόνο την άνοιξη αλλά συχνά και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Σε ποια αλλεργικά άτομα ενδείκνυται η θεραπεία απευαισθητοποίησης, με ποιο τρόπο χορηγείται και πόσο ασφαλής είναι; Μας απαντά ο Δρ. Κωνσταντίνος Πεταλάς, Αλλεργιολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός

Η ανοσοθεραπεία αποτελεί θεραπεία εκρίζωσης της αλλεργίας. Οι ενδείξεις της είναι η αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα και άσθμα που οφείλεται σε ευαισθητοποίηση σε αεροαλλεργιογόνα. Ένδειξη επίσης αποτελεί η ευαισθησία στο δηλητήριο της σφήκας και της μέλισσας. Όταν λέμε θεραπεία εκρίζωσης εννοούμε ότι η αντιμετώπιση στοχεύει στην αιτία του προβλήματος, σκοπεύει δηλαδή στην εξάλειψη της αλλεργίας και όχι στον απλό έλεγχό της.

Η απευαισθητοποίηση παρεμβαίνει στη φυσική πορεία του προβλήματος. Ο ασθενής που έχει αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα όχι υψηλά σταδιοποιημένο έχουν σαφή ένδειξη απευαισθητοποίησης εφόσον δεν είναι πολυευαίσθητοι δηλαδή αλλεργικοί σε πολλά αλλεργιογόνα ταυτόχρονα. Καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι είναι προτιμότερο να εξαφανίσεις ένα πρόβλημα παρά απλώς να το ελέγξεις.

Στην αλλεργία στη μέλισσα και τη σφήκα η ανοσοθεραπεία αποτελεί μονόδρομο αφού αφορά μια κατάσταση επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς. Στην περίπτωση αυτή η ανοσοθεραπεία είναι μόνο ενέσιμη.

Με ποιο τρόπο γίνεται η απευαισθητοποίηση

Στα αεροαλλεργιογόνα η απευαισθητοποίηση μπορεί να είναι ενέσιμη ή υπογλώσσια. Η ενέσιμη ανοσοθεραπεία χορηγείται από αλλεργιολόγο και, όταν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις από το ιατρό αλλά και από τον ασθενή, είναι απολύτως ασφαλής.

Η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία μπορεί να γίνεται από τον ασθενή χωρίς την παρουσία αλλεργιολόγου αλλά και πάλι πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες. Τα αποτελέσματα των δύο μορφών απευαισθητοποίησης είναι συγκρίσιμα και η επιλογή εξατομικεύεται.

Η ανοσοθεραπεία αποτελεί ένα πολύ σπουδαίο θεραπευτικό όπλο στα χέρια του αλλεργιολόγου εφόσον χρησιμοποιηθεί σωστά και έτσι όπως επιτάσσουν οι ομοφωνίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η διάρκεια της ανοσοθεραπείας είναι 3-5 έτη και τα αποτελέσματα είναι επιτυχή στην συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών. Είναι ασφαλής, εφόσον τηρούνται όλα τα απαιτούμενα μέτρα.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.