Καλοκαίρι και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Τα αναγκαία μέτρα πρόληψης

Σύμφωνα με μελέτες, η μη χρήση προφυλακτικού και η σεξουαλική επαφή με άτομα υψηλού κινδύνου είναι οι βασικοί παράγοντες της αύξησης που παρατηρείται το καλοκαίρι στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ).

Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή είναι πολλοί, με συχνότερους την ηπατίτιδα β, τον ιό HPV, ορισμένα χλαμύδια και μυκοπλάσματα, τον herpes simplex, το γονόκοκκο, το aids/HIV, τις τριχομονάδες και τη σύφιλη.

Πολλά από τα ΣΜΝ δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα και ιδιαίτερα στις γυναίκες. Εάν δεν χορηγηθεί αγωγή, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τα αναγκαία μέρα πρόληψης

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα δεν κάνουν διακρίσεις. Αφορούν όλο τον σεξουαλικώς ενεργό πληθυσμό, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή συμπεριφοράς.

Για να μην βρεθείτε αντιμέτωποι με κάποιο ΣΜΝ είναι αναγκαίο να θυμάστε ότι:

-Το προφυλακτικό παραμένει η καλύτερη επιλογή για την πρόληψη της μετάδοσης των ΣΜΝ, αν και δεν προστατεύει 100%. Πρέπει να χρησιμοποιείται σε κάθε μορφή σεξουαλικής επαφής και από την αρχή της σεξουαλικής πράξης.

-Αποφυγή επαφών και συμπεριφορών υψηλού κινδύνου (π.χ. πολλοί περιστασιακοί σύντροφοι).

-Αδειάστε την ουροδόχο κύστη σας αμέσως μετά την ερωτική επαφή, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν βακτήρια.

Καλό πλύσιμο, εξωτερικά, της ευαίσθητης περιοχής αμέσως μετά από την σεξουαλική επαφή.

-Αν είστε γυναίκα, όταν σκουπίζεστε, να το κάνετε πάντα από μπροστά προς τα πίσω για να σταματήσετε την εξάπλωση των βακτηριδίων.

-Προληπτικός αιματολογικός έλεγχος στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

-Εμβολιασμός για ηπατίτιδα Β  και Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων -HPV.

-Εάν κάποιος διαγνωστεί με ένα ΣΜΝ, καλό θα ήταν να εξεταστεί και για τα υπόλοιπα ΣΜΝ .

-Μετά από μια διάγνωση με ΣΜΝ  πρέπει να ενημερωθούν και οι σεξουαλικοί σύντροφοι, ώστε να εξεταστούν και να λάβουν θεραπεία

-Αν ο σεξουαλικός σύντροφος παίρνει θεραπεία για ΣΜΝ, πρέπει να ζητηθεί η ιατρική συμβουλή ώστε να δοθούν οδηγίες στο ζευγάρι.

-Τα ΣΜΝ δεν προκαλούν πάντοτε συμπτώματα, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Οι τακτικές ιατρικές εξετάσεις θα μπορούν να προλάβουν τα προβλήματα που δημιουργούνται αν το ΣΜΝ μείνει χωρίς αγωγή.

Θυμηθείτε! Η έγκαιρη επίσκεψη στο Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο οδηγεί στη γρήγορη διάγνωση και αντιμετώπιση των ΣΜΝ και συμβάλλει τόσο στην αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς, όσο και στη μείωση της μετάδοσής τους.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ECDC: Προστατέψετε την υγεία σας το καλοκαίρι από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) που αυξάνονται ανησυχητικά, ειδικά μεταξύ των νέων κατά την θερινή περίοδο.

Κάπνισμα: 2 βίντεο για τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Με το μήνυμα «Η νέα γενιά έρχεται, το κάπνισμα φεύγει», η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία καλεί σε συλλογική προσπάθεια για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από το κάπνισμα.

«Echoes – Αντίλαλοι»: Έκθεση φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου

Το Κέντρο Ημέρας Παιδιών, Εφήβων και Νέων Ενηλίκων με Νεοπλασματικές Ασθένειες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, διοργανώνει τη 2η Έκθεση Φωτογραφίας του Εργαστηρίου Φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου με τίτλο: «Echoes – Αντίλαλοι».