Ναταλία Γερμανού: «Έχω πολύ αγάπη μέσα μου να δώσω»

Από την Κατερίνα Βουρλάκη

 

Δεν θα μπορούσα ποτέ να αντιμετωπίσω τη Ναταλία σαν μία συνέντευξη ρουτίνας. Και δεν είναι μόνο τα συναδελφικά χρόνια-από την εποχή που ήμουν κι εγώ στο Sfera- που αισθάνομαι ότι με ενώνουν μαζί της. Είναι που αυτό το κορίτσι μου βγάζει πάντα μόνο θετικά συναισθήματα κι ας μην την συναντώ πλέον καθημερινά όπως παλιότερα. Είναι ένας άνθρωπος που πάντα μου έκανε εντύπωση. Για τον απλούστατο λόγο ότι είναι εντελώς μέσα στα πράγματα και τελείως έξω από αυτά, με έναν δικό της τρόπο. Κι αυτό θεωρώ είναι που την έχει κάνει να περάσει σχεδόν αλώβητη από τον αδηφάγο χώρο   των ΜΜΕ και να είναι η ίδια Ναταλία, το Ναταλάκι για όσους την γνωρίζουν, εδώ και…πόσα χρόνια την ξέρω; Ας μη μετρήσω καλύτερα…

Μετά την καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο, τώρα και καθημερινή εκπομπή στην τηλεόραση. Απ ΄ότι ξέρω δεν είσαι και πολύ πρωινός τύπος. Πως διαχειρίζεσαι το χρόνο σου και το πρωινό ξύπνημα σε καθημερινή βάση;

Η αλήθεια είναι ότι άλλαξε τελείως η καθημερινότητά μου , άλλαξαν τελείως οι συνήθειές μου , άλλαξε τελείως το βιολογικό μου ρολόι δηλαδή από κει που είχα συνηθίσει να ξυπνάω στις 11:30 και στις 12:00 και να κοιμάμαι στις 4:00 τα ξημερώματα, τώρα στις 12:00 το αργότερο 12:30 είμαι στο κρεβάτι και στις 08:00 το πρωί είμαι όρθια για να είμαι 09:30 δέκα παρά το αργότερο στο κανάλι , γιατί δεν είναι μόνο βάψιμο και χτένισμα είναι να δω και την σκαλέτα να δω τα θέματα της εκπομπής και να κατέβω στο πλατό προετοιμασμένη.

Παρόλα αυτά είναι μια καινούργια πραγματικότητα που την απολαμβάνω και μπορώ να σου πω ότι αυτό το πρωινό ξύπνημα και αυτή η αλλαγή του βιολογικού ρολογιού μου έχει δώσει και καινούργια ενέργεια.

Αναζητούσες μία αλλαγή ή προέκυψε;

Όχι δεν το επιθυμούσα η αλήθεια είναι ότι προέκυψε, ήταν μία πρόταση του καναλιού. Συζητήσαμε ξεπεράσαμε τους πρώτους φόβους μου και από την πρώτη επαφή προέκυψε αρχικά το «Μη χανόμαστε».  Η επόμενη κρούση που μου έγινε από την διοίκηση του καναλιού ήτανε σαφέστατα πιο πιεστική. Στην ουσία ήταν  «δεν δεχόμαστε το όχι για απάντηση θα κάνεις το 1- 4 τέλος» , που στην πορεία έγινε 12:30 – 15:30 με την έλευση της Τατιάνας Στεφανίδου. Ξέρεις, δεν μου αρέσει να είμαι απόλυτη στα όχι μου, γιατί καμιά φορά δοκιμάζεις πράγματα που πιστεύεις ότι δεν σου ταιριάζουν και στην πορεία βλέπεις ότι περνάς καλά και τα απολαμβάνεις περισσότερο απ’ όσο νόμιζες .

Ραδιόφωνο ή τηλεόραση; Μπορείς να διαλέξεις;

Είναι διαφορετικές αγάπες η τηλεόραση και το ραδιόφωνο , είναι διαφορετικές σχέσεις αν θέλεις. Το ραδιόφωνο είναι πραγματικά η πιο μακροχρόνια σχέση της ζωής! Αν σκεφτείς ότι έχω ξεκινήσει να κάνω ραδιόφωνο από το 1989 αν δεν κάνω λάθος , και τώρα έχουμε 2016-μόνο στο  Σφαίρα είμαι 19 χρόνια- είναι ένα πολύ μεγάλο διάστημα. Το ραδιόφωνο το λατρεύω. Και την τηλεόραση όμως την αγαπώ πάρα πολύ. Δεν μπορώ να διαλέξω , αλλά πιστεύω ότι αυτό που ίσως θα εγκαταλείψω πρώτο είναι η τηλεόραση. Το ραδιόφωνο είναι κάτι που έχει να κάνει και λιγότερο με την ηλικία,  δεν εκτίθεσαι σαν φάτσα, ακούγεται μόνο η φωνή σου, οπότε είναι κάτι που μπορείς να το κάνεις όσο ζεις. Τι να σου πω , θυμάστε την Μαρία Ρεζάν; Η Μαρία Ρεζάν ήταν από τις μεγαλύτερες ραδιοφωνικές προσωπικότητες και θα μπορούσε να κάνει ραδιόφωνο μέχρι τα 100 της χρόνια .

Έχεις ένα μαγικό τρόπο να διαχειρίζεσαι τους καλεσμένους σου χωρίς να έρχεσαι ποτέ σε αντιπαράθεση με κανέναν. Αυτό είναι θέμα στρατηγικής; Θέλεις να τα έχεις καλά με όλους;

Ξέρω ότι σε πολλούς έχει περάσει η άποψη όσον αφορά τους καλεσμένους μου και τις συνεντεύξεις μου, ότι θέλω να τα έχω καλά με όλους και είμαι πολύ καλούλα και πολύ γλυκούλα και πολύ ξενερωτούλα ίσως. Ο Δρυμούσης με φωνάζει Μις Ελβετία.  Δεν είναι όμως αυτή η αλήθεια. Πιστεύω ότι απλά από την φύση μου αλλά και λόγω της ανατροφής που έχω πάρει από τους γονείς μου, είμαι ευγενικό άτομο. Δηλαδή φέρομαι στους ανθρώπους με ευγένεια γιατί θέλω και εμένα να μου φέρονται με ευγένεια  όταν πηγαίνω καλεσμένη σε μία εκπομπή ή και γενικά στις καθημερινές μου συναναστροφές. Δεν μπορώ να το διανοηθώ ότι θα καλέσω έναν άνθρωπο στην εκπομπή μου και ο απώτερος σκοπός μου θα είναι να τον φέρω σε δύσκολη θέση ή θα τον κάνω να νιώσει άβολα ή θα τον στριμώξω. Εκτός και αν αυτός ο άνθρωπος πια είναι στόχος  ή έχει εκτεθεί τόσο πολύ ο ίδιος με την συμπεριφορά του οπότε ναι, εκεί ίσως τον ρωτήσω κάποια πράγματα για να ξεκαθαρίσει την θέση του στο τηλεοπτικό κοινό και να δώσει κάποιες απαντήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλω να τα έχω καλά με όλους, θέλω να τα έχω καλά με τη συνείδηση μου.

Υπάρχουν πράγματα που έχεις αναθεωρήσει στην πορεία του χρόνου; Στα επαγγελματικά σου, στις σχέσεις σου τις φιλικές ή τις ερωτικές;

Έχω αναθεωρήσει πάρα πολλά πράγματα στο πέρασμα των χρόνων. Πάρα πολλά πράγματα! Έχω αναθεωρήσει σχέσεις, έχω αναθεωρήσει την επαγγελματική μου συμπεριφορά, το πώς διαχειρίζομαι τον εαυτό μου. Κυρίως όμως έχω αναθεωρήσει εμένα. Το πόση αξία δίνω στον εαυτό μου, πόσο αγαπώ τον εαυτό μου και επίσης έχω μάθει να μην με υποτιμώ , ούτε να με υπερτιμώ. Νομίζω ότι πλέον στην ηλικία που είμαι βρίσκομαι στο πιο σωστό σημείο. Αυτό που μπορώ να δίνω την σωστή διάσταση στα πράγματα και στους ανθρώπους. Έχω καταλάβει ότι η δουλειά είναι δουλειά , οι φίλοι είναι ένα άλλο πράγμα που δεν έχει να κάνει με την δουλειά και οι ερωτικές σχέσεις είναι επίσης  ένα άλλο πράγμα που δεν έχει να κάνει ούτε με την φιλία ούτε με την δουλειά. Τα ξεχωρίζω αυτά τα τρία πια.

Υπάρχουν επιλογές για τις οποίες έχεις μετανιώσει;

Δεν θα έλεγα ότι έχω μετανιώσει, θα έλεγα ότι εάν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω θα τα έκανα διαφορετικά. Αυτό όμως είναι και η σοφία της εμπειρίας. Μεγαλώνουμε και μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Τώρα που κοιτάω πίσω λέω ότι ίσως αυτό έπρεπε να το έχω κάνει αλλιώς ή γιατί δεν το έκανα αλλιώς. Όμως δεν μπορώ να πω ότι μετανιώνω για τις επιλογές μου. Ότι γίνεται, γίνεται για κάποιο λόγο, αυτό είναι και το μότο μου. Και για να το πω πιο αισιόδοξα «όλα γίνονται για καλό».

Πρόσφατα με μεγάλη μου έκπληξη διάβασα την επιθυμία σου να υιοθετήσεις ένα παιδί. Απ΄ όσο ξέρω (και έχουμε συζητήσει στο παρελθόν) ήσουν πολύ αρνητική γύρω από το θέμα παιδί. Τι είναι αυτό που σε έκανε να αλλάξεις στάση; Η ωριμότητα, η ιδέα ότι η μοναξιά είναι σκληρή, θέματα μέσα σου που τα έβαλες σε τάξη;

Πίστευα πάντα και εξακολουθώ να το πιστεύω ότι υπάρχουν γυναίκες οι οποίες είναι προορισμένες για τον ρόλο της μάνας και δεν ένιωθα ότι βρίσκομαι κι εγώ ανάμεσα τους. Μεγαλώνοντας όμως αισθάνομαι ότι ίσως και να μην ισχύει αυτό. Ο βασικός λόγος που με έκανε να σκεφτώ την ιδέα της υιοθεσίας ενός παιδιού δεν είναι η μοναξιά, πίστεψέ με , δεν είμαι τόσο εγωίστρια ώστε να σκέφτομαι να υιοθετήσω ένα παιδί για να με γηροκομήσει. Δόξα τον Θεό έχω πάρα πολλούς και καλούς φίλους  ώστε αν θέλω να μην περάσω την ζωή μου μόνη. Θα μπορούσα να την περάσω και μ’ ένα σύντροφο, δεν είναι αυτό το θέμα μου.

Τα τελευταία δύο χρόνια όμως με όλο αυτό το προσφυγικό κύμα που έρχεται στην Ελλάδα , με όλα αυτά τα παιδάκια τα οποία  βλέπω -επισκέφτηκα και την Κιβωτό του Πάτερ Αντώνιου- σκέφτηκα ότι το πιο πολύτιμο δώρο που θα μπορούσε να τους κάνει κανείς είναι ένα σπιτικό και αγάπη. Και ξέρεις εμένα η αγάπη μου περισσεύει.  Αυτό ήταν το κίνητρο μου.

Και σήμερα κοίτα σύμπτωση! Έβλεπα ξανά την φωτογραφία του μικρού προσφυγόπουλου που προσπαθούσε να περάσει στην Ειδομένη μόνο του, ολομόναχο , χωρίς την μάνα του, χωρίς τον πατέρα του, χωρίς κανέναν. Ένα πλασματάκι ούτε 5 χρονών, ένα αγοράκι με το παλτουδάκι του που έσερνε ένα μικρό βαλιτσάκι στη μέση του δρόμου. Και σου μιλάω ειλικρινά ότι αν ήξερα που μπορώ να βρω αυτό το παιδάκι και αν ήξερα ότι είναι ορφανό και ότι δεν το περιμένει η μάνα του, θα το υιοθετούσα αύριο το πρωί .

Η προσωπική σου ζωή έχει γίνει αντικείμενο πολλών σχολίων τα οποία πάντα τα αντιμετωπίζεις με χιούμορ. Δεν έχουν υπάρξει στιγμές που να έχεις νιώσει πληγωμένη;

Η προσωπική μου ζωή έχει γίνει αντικείμενο σχολίων γιατί την άφησα να γίνει δεν μου φταίνε οι δημοσιογράφοι, δεν μου φταίνε τα blogs , δεν μου φταίνε οι εκπομπές. Ποτέ δεν ρίχνω το βάρος των ευθυνών σε άλλους ανθρώπους όταν ξέρω πολύ καλά πως όταν αφήνεις την προσωπική σου ζωή είναι σαν φαγητό ξεσκέπαστο. Σ’ αυτό το φαγητό και σκόνες θα πέσουν και μυρμηγκάκια θα πάνε και χαμός θα γίνει. Από δω και πέρα λοιπόν θα φροντίζω να την σκεπάζω αυτήν την κατσαρόλα για να μένει το φαγητό καθαρό και ζεστό. Δεν έχω τρόπο να στο πω αλλιώς. Και στεναχωρημένη έχω νοιώσει και θυμωμένη έχω νοιώσει. Αλλά παρόλα αυτά πάντα έλεγα μέσα μου «καλά να πάθεις Ναταλία. Αυτό συνέβη γιατί επέτρεψες να συμβεί.

Τελικά έχεις βιώσει ποτέ την ιδανική σχέση; Αν ναι ποια χαρακτηριστικά είχε;

Την έχω βιώσει την ιδανική σχέση. Αυτήν που κοιμάσαι και ξυπνάς με έναν άνθρωπο που θέλει μόνο το καλό σου, που σε εμπιστεύεται, σε φροντίζει, σε προσέχει σε αγαπάει, σε θαυμάζει. Κι εσύ αντίστοιχα νιώθεις έτσι γι’ αυτόν.  Μία σχέση δηλαδή που δεν υπάρχει ανταγωνισμός ή κακία, ούτε δεύτερες σκέψεις, ψέματα και μοχθηρία. Ξέρεις, υπάρχουν αυτά τα δηλητηριώδη φιδάκια που τρυπώνουν στις σχέσεις και τις κάνουν μπλιάχ… Την έχω βιώσει και δυστυχώς όταν χάνεις αυτή την τέλεια σχέση καταλαβαίνεις πόσο δύσκολο είναι από εκεί και πέρα να συμβιβαστείς με τις μη ιδανικές σχέσεις.

Ποιο θεωρείς ότι είναι το πιο σημαντικό πράγμα που αλλάζει μέσα μας με την πάροδο του χρόνου;

Κυρίως νομίζω ότι αλλάζει η σκέψη μας, το μυαλό μας. Σταματάμε να παίρνουμε στα σοβαρά πράγματα που κάποτε τα θεωρούσαμε πολύ σημαντικά και φοβερά. Δηλαδή εγώ πλέον δίνω ελάχιστη σημασία σε πράγματα που στα 25 μου τα θεωρούσα εξαιρετικά σημαντικά και δίνω πολύ μεγάλη σημασία σε πράγματα που όταν ήμουν πιτσιρίκα δεν τα μετρούσα καν. Αλλάζουν οι ισορροπίες, οι προτεραιότητες, η συμπεριφορά μας προς τους άλλους αλλά και οι απαιτήσεις μας. Και βέβαια κάτι που έχει αλλάξει σ’ εμένα είναι ο τρόπος που βλέπω τις ερωτικές σχέσεις πια. Όταν ήμουν μικρή νομίζω ερωτευόμουν κάθε μήνα! Αθεράπευτα! Νόμιζα κάθε μήνα ότι είχα βρει τον έρωτα της ζωής μου. Ε, τώρα γελάω και  μόνο με τη σκέψη του πόσο ανόητη ήμουν.

Τελικά ο χρόνος που περνάει μας πάει προς το καλύτερο ή  μας οδηγεί σε μία μοιραία δύση;

Ο χρόνος απλά κάνει την δουλειά του. Το αν θα μας οδηγήσει στη δύση ή στην ανατολή ή στο βορρά ή στον νότο εξαρτάται από μας. Μπορεί να μας κάνει καλύτερους όπως ωριμάζει το κρασί ή μπορεί να μας μαράνει σαν τη σταφίδα. Επεμβαίνει στα αντικείμενα και στους ανθρώπους όπως εκείνοι επιτρέπουν.  Εμένα ο χρόνος μου κάνει καλό και δεν εννοώ εμφανισιακά. Σαν άνθρωπο μου κάνει καλό. Άνθρωποι οι οποίοι με ξέρουνε ας πούμε 25 χρόνια, μου λένε ότι είμαι σαφέστατα μία βελτιωμένη έκδοση του εαυτού μου. Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε τον χρόνο να λειτουργεί υπέρ μας, είναι στο χέρι μας .

Η φυσική δραστηριότητα-άσκηση είναι κάτι που κάνεις γιατί σου αρέσει ή γιατί θέλεις να αρέσεις;

Η φυσική δραστηριότητα μ’ αρέσει και η γυμναστική μ’ αρέσει. Είναι κάτι που το κάνω για προσωπική μου εκτόνωση , δεν κάνω πράγματα για ν’ αρέσω στους άλλους κάνω πράγματα για να μ’ αρέσω εμένα. Κάνω 3 φορές την εβδομάδα pilates που είναι το είδος γυμναστικής που έχω ερωτευτεί τα τελευταία 2 χρόνια σχεδόν και δεν το αλλάζω είμαι πολύ σταθερή σ’ αυτό. Πιστεύω ότι βρήκα το είδος γυμναστικής που μ’ αρέσει. Περπατάω αρκετά, πάω μακρινές βόλτες τα σκυλιά μου όταν έχει καλό καιρό και κάνω και διάδρομο αρκετά συχνά. Αυτή την άσκηση κάνω και προσπαθώ να κάνω και διατροφή. Συχνά τα καταφέρνω και μετά μαγειρεύει στο Namaste η «Ρένα της Φτελιάς» πέφτω με τα μούτρα τρώω μισή κατσαρόλα και φτου και πάλι απ’ την αρχή.

Θυμώνεις ή απογοητεύεσαι με όσα βλέπεις να συμβαίνουν;

Θυμώνω και απογοητεύομαι πάρα πολύ συχνά και πάρα πολύ. Νομίζω δηλαδή ότι μας κάνουν πλάκα. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα βγει μια γιγάντια κάμερα από κάπου και θα μας πούνε «έλα φάρσα είναι όλο αυτό που ζείτε» σε πολιτικό επίπεδο κυρίως. Σε ότι έχει να κάνει με την πολιτική κατάσταση της χώρας αισθάνομαι σαν την απατημένη γκόμενα που νόμιζε ότι βρήκε τον ιδανικό σύντροφο και μετά αυτός αποδείχτηκε λαμόγιο , σωματέμπορας , dealer , δεν μπορώ να στο περιγράψω. Αισθάνομαι ότι ζω σ’ ένα διαλυμένο κράτος και σ’ αυτό το κράτος είμαι εγκλωβισμένη και καταδικασμένη να πρέπει εγώ να είμαι ένας σωστός πολίτης, που θα πληρώνει τους φόρους του , που θα προσπαθεί να κάνει τα σωστά πράγματα , να φροντίζει το περιβάλλον, να μην πετάει σκουπίδια στον δρόμο, να τα κάνει όλα σωστά γιατί έτσι πρέπει και γω και ο διπλανός μου και ο παραδιπλανός μου. Και μέσα στην βουλή είναι 300 άνθρωποι οι οποίοι με δείχνουν και γελάνε και λένε χαχα… η χαζή τα κάνει όλα σωστά. Πάρα πολλή απογοήτευση, πάρα πολύ θυμό. Μάλλον έχουμε την χώρα που μας αξίζει. Το ερώτημα είναι γιατί να συμβαίνουν όλα αυτά σε μία τόσο όμορφη χώρα όπως είναι η Ελλάδα.

Νιώθεις ικανοποιημένη με όσα έχεις καταφέρει μέχρι σήμερα ή συνεχώς αναζητάς κάτι νέο;

Νιώθω ικανοποιημένη. Πιστεύω ότι έχω κάνει μια καλή επαγγελματική πορεία, αισθάνομαι ότι είχα την πολυτέλεια να κάνω καλές εκπομπές. Θεωρώ την μεγαλύτερή μου ως τώρα επιτυχία τα 6 χρόνια του πρωινού Σαββατοκύριακου στο Μες την Καλή Χαρά στον Alpha. Ωραία χρόνια θεωρώ και αυτά στον  Antenna με το Fame Story και με το  Η Γερμανού Ξανάρχεται που ήταν ένα talk show βραδινό που το απόλαυσα πάρα πολύ. Μ’ αρέσει όμως πολύ και το μεσημεριανό που κάνω φέτος το Namaste στο Ε γιατί αγαπώ πάρα πολύ το κλίμα της εκπομπής και την παρέα που είμαστε εκεί κάθε μεσημέρι. Έχω περάσει μία υπέροχη εβδομάδα πριν από 11 χρόνια στο Κίεβο με τον Δάντη την Παπαρίζου το Φωκά Ευαγγελινό και το My Number One. Ναι έχω κάνει πράγματα που τ’ αγάπησα πολύ. Αγαπώ πολύ και τα περισσότερα τραγούδια που έχω γράψει , τις ραδιοφωνικές εκπομπές που έχω κάνει, το βιβλίο το « Έτσι για Χάρη σου» που έγραψα. Νομίζω πως τα ‘χω πάει καλά. Αλλά δεν νομίζω ότι έκλεισα αν εννοείς αυτό. Νομίζω ότι πολλά ακόμα καλά είναι μπροστά .

Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σου θεωρείς προτέρημα και ποιο ελάττωμα;

Προτέρημα θεωρώ ότι παρά το γεγονός ότι δουλεύω στην τηλεόραση, που θεωρείται και είναι γκρίζα και επικίνδυνη ζώνη, και γενικά στο καλλιτεχνικό κύκλωμα με το οποίο εμπλέκομαι, , ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να με διαβρώσει. Και το λέω με το χέρι στην καρδιά. Ο χαρακτήρας μου είναι απόλυτα διαμορφωμένος, είμαι ξεκάθαρη και η συνείδησή μου πεντακάθαρη. Δεν έχω πειράξει κανέναν, δεν έχω κακία μέσα μου, είμαι πάρα πολύ ντόμπρος άνθρωπος και πώς να σου πω, δεν μπορώ να κάνω κακό σε κανέναν. Δεν μου το επιτρέπει αυτό που είμαι δεν μου το επιτρέπω εγώ , όσο και αν ο χώρος μου είναι λίγο αντιφατικός. Αν και αυτό που σου λέω αυτή τη στιγμή δεν συνάδει με το να κάνεις αυτό που λέμε καριεράρα. Ελάττωμα θεωρώ το ότι είμαι λίγο οξύθυμη και νευρική. Και πολλές φορές επειδή το άδικο μπορεί να με τρελάνει όταν το συναντάω όπως και  η έλλειψη αξιοκρατίας, μπορώ να γίνω τρελή, χάνω τον έλεγχο και θυμώνω πάρα πολύ και μπορεί να χάσω το δίκιο μου . Αν μπορούσα  να παραμείνω ψύχραιμη θα είχα καλύτερα αποτελέσματα .

Την ηρεμία στη ζωή μας πρέπει να τη βρούμε μέσα μας ή γύρω μας;

Την ηρεμία στη ζωή μας καλό θα ήταν να την βρίσκαμε γύρω μας , αλλά επειδή όπως βλέπεις Κατερίνα μου γύρω μας δεν υπάρχει πλέον ηρεμία ας αναζητήσουμε την ηρεμία στην joga στο reiki χμ… στο Μπαλί να πω; Τέλος πάντων, την ηρεμία πρέπει να την βρούμε μέσα μας και σιγά σιγά να την εξαπλώσουμε και γύρω μας. Ο ένας στον άλλον, χέρι με χέρι, αλυσιδωτά να πάει η ηρεμία μπας και δούμε άσπρη μέρα .

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ιωάννα Τσαταλίδου: «Υπάρχουν ακόμη γονείς που κρύβουν τα αυτιστικά παιδιά τους»

Η Ιωάννα Τσαταλίδου είναι μια δυναμική μητέρα η οποία μεγαλώνει μόνη της τέσσερα παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος. Στα 39 της χρόνια, τυχαία, ανακάλυψε ότι και η ίδια ανήκει στο φάσμα του αυτισμού.

Μαρία Νίτσα, η πρώτη πτυχιούχος Νηπιαγωγός στην Ελλάδα με σύνδρομο Down

Η Μαρία Νίτσα είναι η πρώτη πτυχιούχος Νηπιαγωγός στην Ελλάδα με σύνδρομο Down. Μιλά στο Liveit.gr για την απόρριψη που βίωσε στην παιδική της ηλικία, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια των σπουδών της αλλά και για τα μελλοντικά της όνειρα.

Ελισάβετ Βακόλα: «Ζω με μια σπάνια και αδιάγνωστη μέχρι σήμερα νόσο»

Η 25χρονη Ελισάβετ Βακόλα, τα τελευταία 10 χρόνια αντιμετωπίζει με γενναιότητα μια σπάνια πολυσυστηματική νόσο, την οποία κανένας γιατρός μέχρι σήμερα δεν έχει κατορθώσει να διαγνώσει.