Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας

Μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε καροτενοειδή μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας, μια νόσος που είναι η κύρια αιτία διαταραχής της όρασης σε άτομα άνω των 50 ετών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα γαλλικής μελέτης.

Η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση και μας επιτρέπει να βλέπουμε με μεγάλη ευκρίνεια έτσι ώστε να αντιλαμβανόμαστε τις λεπτομέρειες της εικόνας. Η πιο συχνή πάθηση της ωχράς κηλίδας σχετίζεται με την ηλικία και ονομάζεται ηλιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Το οικογενειακό ιστορικό, η φτωχή διατροφή σε συγκεκριμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, το κάπνισμα και η αρτηριακή υπέρταση είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της ηλικιακής εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Ερευνητική ομάδα από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικών Ερευνών (INSERM) και το Πανεπιστήμιο του Μπορντό, θέλησε να αξιολογήσει τη σχέση μεταξύ οφθαλμικών παθήσεων και διατροφικών παραγόντων. Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης που διήρκησε 8 χρόνια, 609 συμμετέχοντες ηλικίας 73 ετών κατά μέσο όρο, υποβλήθηκαν σε αιματολογικές εξετάσεις για να μετρήσουν τη συγκέντρωση λουτεΐνης και ζεαξανθίνης στο πλάσμα του αίματός τους. Από τους 609 συμμετέχοντες, οι 54 ανέπτυξαν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας κατά τη διάρκεια της παρακολούθησής τους.

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη αποτελούν μέρος της μεγάλης οικογένειας των καροτενοειδών. Βρίσκονται κυρίως στα εσπεριδοειδή, στις ντομάτες, καθώς και σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο και το σέσκουλο. Πρόκειται για χρωστικές ουσίες που παίζουν πολύ συγκεκριμένο ρόλο για τα μάτια αφού υπάρχουν σε υψηλή συγκέντρωση στην ωχρά κηλίδα. Δεν συντίθενται από τον οργανισμό μας, γι’ αυτό πρέπει να τα απορροφούμε μέσω της διατροφής μας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η υψηλότερη συγκέντρωση καροτενοειδών στο πλάσμα, ιδίως λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας προχωρημένης μορφής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας κατά 37%.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, για να υπάρχουν επαρκείς συγκεντρώσεις λουτεΐνης και ζεαξανθίνης στο πλάσμα του αίματος, θα πρέπει να προτιμώνται τα εσπεριδοειδή, η ντομάτα, το καρότο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το ελαιόλαδο και τα λιπαρά ψάρια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας  Dr. Bénédicte Merle, « η ανακάλυψη του ρόλου αυτών των καροτενοειδών ανοίγει δρόμους για τον εντοπισμό ομάδων πληθυσμού που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης εκφύλισης ωχράς κηλίδας ανάλογα με τη διατροφή τους. Αυτή η μελέτη προσφέρει στρατηγικές πρόληψης αλλά και εντοπισμό παραγόντων κινδύνου που θα είναι χρήσιμοι για μελλοντική έρευνα ».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients. https://www.mdpi.com/journal/nutrients

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Κ. Κουσαθανά: «Πριν από ένα χειρουργείο καρδιάς, οι γονείς να παίρνουν πάντα 2η ιατρική γνώμη»

Η κ. Καλλιόπη Κουσαθανά μοιράζεται μαζί μας την περιπέτεια του γιού της που γεννήθηκε με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια.

Αποκλειστική συνέντευξη από την ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο

Η ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο είναι η 26χρονη Rumeysa Gelgi από την Τουρκία. Μιλά αποκλειστικά στο Liveit.gr και στη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Lisa και Peter Marshall: Όταν η αγάπη νικά την απώλεια μνήμης

Η Lisa και ο Peter Marshall είχαν έναν ευτυχισμένο γάμο μέχρι τη στιγμή που ο Peter διαγνώστηκε με πρώιμη μορφή Αλτσχάιμερ.