Πως θα καταλάβω ότι έπαθα έμφραγμα;

Γράφει ο Θανάσης Πατσιαλάς, Καρδιολόγος

Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι η εξέλιξη-επιδείνωση μιας ήδη προϋπάρχουσας στεφανιαίας νόσου, είτε αυτή ήταν κλινικά συμπτωματική είτε όχι, και είναι ακόμη και σήμερα η συχνότερη αιτία θανάτου. Tο έμφραγμα είναι μια σκληρή δοκιμασία που δυστυχώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι καλούνται να περάσουν στη ζωή τους.

Πώς αντιλαμβάνεται όμως κάποιος τα συμπτώματα του εμφράγματος; Φυσικά από τον πόνο στο στήθος! Αρχικά μπορεί να εκδηλωθούν στηθαγχικές κρίσεις με διάρκεια από μερικές ώρες ή μέρες ( ασταθής στηθάγχη). Η διάρκεια του στηθαγχικού πόνου συνήθως είναι 5′ – 10′ λεπτά. Προσοχή όμως! Εάν ο στηθαγχικός πόνος υπερβεί τα 20′ λεπτά, είναι πολύ έντονος, δεν υποχωρεί με τη λήψη υπογλωσσίων νιτρωδών δισκίων και συνοδεύεται από γενική δυσφορία, λιποθυμική τάση, κρύο ιδρώτα, εμετό ή τάση για εμετό τότε θεωρείται οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και πρέπει να πάτε αμέσως στο εφημερεύον Νοσοκομείο.

Από τη στιγμή που θα είστε στο Νοσοκομείο και εφόσον δεν έχουν περάσει περισσότερες από 6 ώρες από την έναρξη του πόνου, θα υποβληθείτε σε θρομβόλυση, μία μέθοδο που διαλύει τον θρόμβο μέσα στο στεφανιαίο αγγείο (όμως δεν επιτυγχάνεται πάντα η λύση του θρόμβου) που προκάλεσε το έμφραγμα. Με τη μέθοδο αυτή σώζεται ένα σημαντικό τμήμα του μυοκαρδίου από βέβαιη νέκρωση. Σε ορισμένα Νοσοκομεία ή Κλινικές υπάρχει στεφανιογράφος που προσφέρει τη δυνατότητα διενέργειας άμεσης αγγειοπλαστικής ώστε να διανοιχθεί άμεσα το υπεύθυνο αγγείο και να αποκατασταθεί η ροή του αίματος για να γλιτώσετε «την καρδιά σας» από βέβαιη και ανεπανόρθωτη βλάβη.

Ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου δεν έχει πάντα αυτή τη τυπική εικόνα. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να υπάρχει ένα ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα. Αυτό που πρέπει να τονιστεί σε κάθε περίπτωση είναι πως, όσο πιο γρήγορα φτάσετε στο Νοσοκομείο τόσο μεγαλύτερο θα είναι το «κέρδος» σας, καθώς θα έχετε τη κάλυψη για οποιαδήποτε επιπλοκή προκύψει καθώς και τη παρακολούθηση στην Εντατική Μονάδα Εμφραγμάτων.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.