Εμμηνόπαυση: πώς επιδρά στη μνήμη;

Μπορεί να είναι δύσκολο να μετρηθεί η ήπια απώλεια μνήμης επειδή η έρευνα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αντιλήψεις των γυναικών που έχουν βιώσει απώλεια μνήμης. Επίσης, η μνήμη μειώνεται με την ηλικία, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν προκαλείται από την εμμηνόπαυση.

Ωστόσο, οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με την επίδραση των οιστρογόνων στη μνήμη υποστηρίζουν ότι η μείωση των οιστρογόνων κατά την περιεμμηνόπαυση (η χρονική περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας, που μεσολαβεί μεταξύ του τέλους της κλιμακτηρίου της και πριν την εμμηνόπαυση) προκαλεί απώλεια μνήμης και ότι η μνήμη βελτιώνεται μετά την εμμηνόπαυση.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας εκτενούς μελέτης του 2004 οι ορμονικές αλλαγές κατά την περιεμμηνόπαυση συχνά προκαλούν μείωση της λεκτικής μνήμης.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι αυτές οι επιπτώσεις είναι ξεχωριστές από τις φυσικές επιπτώσεις της γήρανσης. Αυτή η μελέτη παρέχει τη βάση για πολλές τρέχουσες μελέτες. Σε μια άλλη τετραετή μελέτη, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες δεν μπορούσαν να μάθουν το ίδιο καλά κατά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες επέστρεψαν στα επίπεδα μάθησης που παρουσίαζαν πριν από την εμμηνόπαυση.

Τέλος, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology εντόπισε επίσης μειωμένες δεξιότητες μνήμης στις γυναίκες κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση.

Οι γυναίκες στη μελέτη ανέφεραν προβλήματα που σχετίζονταν κυρίως με τη λήθη και τη συγκέντρωση.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος Μαστού: Οι ανανεωμένες οδηγίες προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου στις ΗΠΑ

Η Ομάδα Εργασίας Προληπτικής Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέδωσε πρόσφατα ανανεωμένες κατευθυντήριες οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση, σε ανάμνηση της ημερομηνίας γέννησης του μεγάλου ακτιβιστή, ιδεολόγου και ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκου Ντυνάν.

«Δικαιώματα στην Πράξη»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την καθολική πρόσβαση στην Υγεία

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και η ΑΜΚΕ Cohesion Network 2gether (Co2gether), παρουσίασαν το νέο καινοτόμο έργο «Δικαιώματα στην Πράξη: Προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων ασθενών στην Ελλάδα».