Η γενετική και η πολυετής σχολική εκπαίδευση αυξάνουν τον κίνδυνο για μυωπία στα παιδιά

Η γενετική και η πολυετής σχολική εκπαίδευση αυξάνουν προοδευτικά τον κίνδυνο μυωπίας στα παιδιά σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μυωπία είναι μία πολύ συχνή διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία είναι ιδιαίτερα δυσχερής η μακρινή όραση. Μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά ή γρήγορα και συνήθως επιδεινώνεται κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία. Το βασικό σύμπτωμα της είναι η θολή μακρινή όραση. Ακόμα και χαμηλοί βαθμοί μυωπίας συνοδεύονται από σημαντική μείωση της μακρινής όρασης και απαιτούν διόρθωση, είτε με χρήση γυαλιών ή φακών επαφής είτε με διαθλαστική χειρουργική επέμβαση.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη μελέτη που πραγματοποίησε χρησιμοποίησε γενετικά δεδομένα και δεδομένα υγείας από περισσότερους από 340.000 συμμετέχοντες με ευρωπαϊκή καταγωγή. Οι ερευνητές έκαναν λεπτομερή ανάλυση του γονιδιώματος τους, αναζητώντας τις γενετικές εκείνες παραλλαγές που κάνουν τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στη μυωπία, σε συνδυασμό με την εντατική σχολική εκπαίδευση. Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ ήδη σε προγενέστερη έρευνά της είχε κατορθώσει να συνδέσει την πολυετή σχολική εκπαίδευση με τη μυωπία.

Οι ερευνητές εντόπισαν πέντε γενετικές παραλλαγές που αυξάνουν προοδευτικά τον κίνδυνο ενός ατόμου να εκδηλώσει μυωπία, όσο περισσότερο μάλιστα παραμένει στο σχολείο και ειδικά τα άτομα που είχαν λάβει εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου. Τρεις από αυτές τις παραλλαγές ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά, ενώ οι άλλες δύο είχαν εντοπιστεί σε προηγούμενες μελέτες.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Jeremy Guggenheim, «με βάση την προηγούμενη έρευνά μας που συνδέει την εκπαίδευση και τη μυωπία, η νέα μελέτη προσδιορίζει 5 γονίδια που σχετίζονται με την ανάπτυξη μυωπίας, τα αποτελέσματα των οποίων ενισχύονται με τα επιπλέον χρόνια στην σχολική εκπαίδευση. Μελέτες έχουν εντοπίσει περισσότερες από 450 γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο μυωπίας, αλλά λίγες έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ειδικά σε άτομα με σχετικούς παράγοντες τρόπου ζωής».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα παρέχουν νέες γνώσεις για τις βιολογικές οδούς που προκαλούν την μυωπία, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πώς αυτά τα μονοπάτια αλληλεπιδρούν με παράγοντες του τρόπου ζωής ώστε να προκαλέσουν την πάθηση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS. https://plos.org/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων: Ενημερωτική εκδήλωση από την FairLife

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση «Υγεία Πνευμόνων» από την  FairLife, κατά την οποία συζητήθηκαν οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων και την αλλαγή του επιδημιολογικού τοπίου στον καρκίνο του πνεύμονα.

Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο: «Χτίζοντας γέφυρες στην παιδιατρική αιματολογία-ογκολογία»

Το Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οποία υπήρξε πρωτοπόρος στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου. 

Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο: Ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία στην Πελοπόννησο

Το GIVMED υλοποιεί πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο στην Πελοπόννησο, με στόχο να αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.