Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: 4 απρόσμενα συμπτώματα

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια συνήθης πάθηση που επηρεάζει τη λειτουργία του οισοφάγου και του στομάχου. Συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου εμφανίζει το 20-40% του γενικού πληθυσμού, με κυριότερα τις καούρες και το κάψιμο στο στήθος και στο λαιμό, τη δυσκολία στην κατάποση, τη βραχνή φωνή και το βήχα. Υπάρχουν ωστόσο και κάποια άλλα συμπτώματα, όχι τόσο κοινά, που συχνά δυσκολεύουν ή καθυστερούν τη διάγνωση της νόσου.

Γράφει ο Γαστρεντερολόγος Δρ. Σταύρος Καρακατσάνης, MD, PhD.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια χρόνια νόσος του πεπτικού συστήματος. Εμφανίζεται όταν το γαστρικό οξύ ή, ενίοτε, το περιεχόμενο του στομάχου, ρέει προς τα πίσω/πάνω στον οισοφάγο. Η αντίστροφη αυτή κίνηση (παλινδρόμηση) ερεθίζει την εσωτερική επιφάνεια του οισοφάγου και προκαλεί διάφορα συμπτώματα.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η καούρα είναι κοινές παθήσεις πεπτικού συστήματος, τις οποίες πολλοί άνθρωποι βιώνουν από καιρό σε καιρό. Όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται τουλάχιστον δύο φορές κάθε εβδομάδα ή παρεμβαίνουν με την καθημερινή ζωή του ατόμου, τότε η διάγνωση είναι χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Εκτός από τα κλασικά συμπτώματα (αίσθημα καούρας στο στήθος και τον λαιμό, δυσκολία στην κατάποση κλπ) υπάρχουν και μερικά απρόσμενα συμπτώματα, τα οποία σπανίως τα συνδυάζει κανείς με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αυτά είναι:

-Πόνος που επιδεινώνεται όταν ξαπλώνετε: Το οξύ που υποτίθεται ότι παραμένει μόνο στο στομάχι σας είναι πιο πιθανό να διαφύγει προς τον οισοφάγο σας όταν ξαπλώνετε ή σκύβετε, προκαλώντας αίσθημα καύσου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι με χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ανασηκώνουν το κεφάλι τους όταν ξαπλώνουν και ο λόγος που δεν πρέπει να τρώνε μεγάλα γεύματα πριν τον ύπνο.

-Πικρή γεύση στο στόμα: Μερικές φορές, όταν έχετε μια πικρή και πολύ όξινη γεύση στο στόμα, αυτό οφείλεται σε ποσότητα στομαχικών υγρών που ανέβηκαν μέχρι την στοματική κοιλότητα, ακόμα και κατά τη διάρκεια του γεύματος και όχι μόνο μετά από αυτό.

-Βραχνάδα στην φωνή: Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν την βραχνάδα από την ΓΟΠ με κάποιο πρώιμο σύμπτωμα κρυολογήματος. Αν στομαχικά υγρά, τα οποία είναι πολύ όξινα, ανεβαίνουν συχνά προς τον οισοφάγο σας, τότε αυτός ερεθίζεται πολύ και μαζί τους ερεθίζονται σημαντικά και οι φωνητικές σας χορδές.

-Υπερβολική παραγωγή σάλιου: Αν ξαφνικά συνειδητοποιήσετε ότι το στόμα σας παράγει περισσότερο σάλιο από ό,τι συνήθως, αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η παραγωγή σάλιου από τους σιελογόνους αδένες βασίζεται στα ίδια νεύρα και διαδικασίες αντίδρασης, όπως όταν χρειάζεται να κάνετε έμετο. Είναι ο τρόπος του οργανισμού σας να “ξεπλύνει” τον ερεθισμό στον οισοφάγο.

Πώς θεραπεύεται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση γενικώς θεραπεύεται σε τρία στάδια:

-Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Σε πολλές περιπτώσεις, η αλλαγή της διατροφής και η τακτική λήψη αντιόξινων φαρμάκων μπορεί να μειώσει την συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων. Η απώλεια βάρους, η μείωση του καπνίσματος και της κατανάλωσης του αλκοόλ και οι αλλαγές στον τρόπο διατροφής και ύπνου μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν.

-Φαρμακευτική αγωγή: Εάν τα συμπτώματα επιμένουν μετά από αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, τότε ενδεχομένως θα χρειαστεί να ακολουθήσετε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Η λήψη αντιόξινων εξουδετερώνει τα οξέα του στομάχου και η συστηματική λήψη φαρμάκων μειώνει την ποσότητα των οξέων, που παράγονται στο στομάχι. Και οι δύο τρόποι μπορεί να είναι αποτελεσματικοί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Φυσικά, αυτή η αγωγή πρέπει να συζητηθεί με τον χειρουργό σας.

-Χειρουργική αντιμετώπιση: Ασθενείς οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται καλά στην συντηρητική (αλλαγές του τρόπου ζωής) ή στην φαρμακευτική αγωγή, ή οι οποίοι χρειάζονται συνεχώς φάρμακα για να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα, θα πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.