Εξάψεις στην εμμηνόπαυση: Χρήσιμες συμβουλές αντιμετώπισης

Κάθε γυναίκα βιώνει την εμμηνόπαυση με διαφορετικό τρόπο και κυρίως, με διαφορετικά συμπτώματα. Ωστόσο, οι εξάψεις εμφανίζονται στο 75% των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Οι εξάψεις περιγράφονται ως μια ξαφνική αίσθηση θερμότητας που ξεκινάει από το κεφάλι και το στήθος και εξαπλώνεται γρήγορα και στο υπόλοιπο σώμα. Συνοδεύονται συνήθως από νυχτερινές εφιδρώσεις, ταχυκαρδία και ερυθρότητα του δέρματος.

Τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τις εξάψεις

-Διατηρήστε μια δροσερή θερμοκρασία στο σπίτι και στο χώρο εργασίας σας.

-Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή χωρίς πολύ «βαριά», λιπαρά και θερμιδικά πυκνά γεύματα.

-Αποφύγετε τα καυτερά φαγητά, το αλκοόλ, την υπερβολική καφεΐνη και τα ανθρακούχα ποτά.

-Χάστε τα περιττά κιλά. Η απώλεια βάρους βελτιώνει τον γλυκαιμικό και τον ορμονικό έλεγχο και βοηθάει σημαντικά στην μείωση των συμπτωμάτων.

-Η φυσική άσκηση και ειδικά το περπάτημα και το κολύμπι έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τον μεταβολικό έλεγχο και μετριάζουν τα συμπτώματα των εξάψεων.

-Πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερού την ημέρα. Η σωστή ενυδάτωση είναι αναγκαία καθώς βοηθά στην πρόληψη της αφυδάτωσης λόγω των αυξημένων εφιδρώσεων.

-Λάβετε συμπληρώματα βιταμίνης Β6 (πυριδοξίνη) και μαγνησίου καθώς βελτιώνουν  τις εφιδρώσεις και τις εξάψεις. Επίσης, βιταμίνη Ε που βελτιώνει την ξηρότητα και αυξάνει την ελαστικότητα των βλεννογόνων και του δέρματος και βιταμίνη C που μετριάζει τις εξάψεις και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

– Ελέγξτε το άγχος και το έντονο στρες, ώστε να μην επιδεινώνονται περαιτέρω οι εξάψεις. Το στρες σχετίζεται με τις εξάψεις και κάποια είδη άσκησης, όπως το pilates και η yoga, θεωρείται ότι το μειώνουν, κάτι που επίσης βοηθά και στον καλό ύπνο.  Δοκιμάστε επίσης αργές και βαθιές αναπνοές.

-Η Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης (Θ.Ο.Υ), συστήνεται κατά περίπτωση, πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

-Σύμφωνα με έρευνες ο βελονισμός φαίνεται ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση των εξάψεων και των νυχτερινών εφιδρώσεων.

– Προτιμήστε ρούχα κατασκευασμένα από βαμβάκι ή φυσικές ίνες καθώς τα συνθετικά παγιδεύουν τη θερμοκρασία και επιδεινώνουν την εφίδρωση.

-Κρατήστε ημερολόγιο για τον χρόνο, τη συχνότητα και τη διάρκεια ων εξάψεων, ώστε να ενημερώσετε το γιατρό σας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση για συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα: «Τι πιστεύουμε για την άνοια και το Alzheimer;»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer's Disease International) και το London School of Economics and Political Science (LSE), πραγματοποιούν την μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με την άνοια.

Θεραπευτικό πρόγραμμα: «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια»

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θεραπευτικού Προγράμματος «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια».

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τους ασθενείς με άνοια να αντιμετωπίσουν την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή της ώρας μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια στο φθινοπωρινό πρόγραμμα, αλλά για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια σαν ασθενείς ή σαν φροντιστές, συχνά αποτελεί μια αφορμή σύγχυσης.