Περισσότερα χρόνια χωρίς Αλτσχάιμερ για τους ηλικιωμένους που ακολουθούν υγιεινό τρόπο ζωής

Ο υγιεινός τρόπος ζωής δηλαδή η σωστή διατροφή, η σωματική άσκηση κ.α.- σχετίζεται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής αλλά και με περισσότερα χρόνια ζωής χωρίς Αλτσχάιμερ τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Κλόντιαν Ντάνα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ρας του Σικάγο, προτού καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα ανέλυσαν στοιχεία για 2.449 ανθρώπους άνω των 65 ετών (μέση ηλικία 76 έτη) χωρίς ιστορικό άνοιας. Για καθέναν υπολογίστηκε μια βαθμολογία υγιεινής ζωής με βάση αναλυτικά ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους, τη σωματική δραστηριότητά τους, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και πνευματικές δραστηριότητες όπως διάβασμα, σταυρόλεξα, επισκέψεις σε μουσεία κ.α.

Διαπιστώθηκε ότι στην ηλικία των 65 ετών το προσδόκιμο υπόλοιπης ζωής ήταν κατά μέσο όρο 24,2 έτη για τις γυναίκες και 23,1 για τους άνδρες που έκαναν την πιο υγιεινή ζωή και είχαν συγκεντρώσει το υψηλότερο «σκορ». Από την άλλη, για τις γυναίκες και τους άνδρες με τη χειρότερη βαθμολογία λόγω του πιο ανθυγιεινού τρόπου ζωής τους το προσδόκιμο υπολειπόμενης ζωής ήταν αρκετά μικρότερο, τα 21,1 και 17,4 έτη αντίστοιχα.

Οι ειδικοί έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ),

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Διάγνωση της Αλτσχάιμερ με τη μυρωδιά

Ένα νέο τεστ οσμής προειδοποιεί για Νόσο του Αλτσχάιμερ. Ερευνητές της Κλινικής Mayo υπέβαλλαν 1.430 άτομα κατά μέσο όρο 80 ετών

Τα οφέλη του Pilates στην αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης

Για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση το pilates είναι ένας ιδανικός τύπος γυμναστικής καθώς μεταξύ άλλων είναι χαλαρωτική, προσφέρει καλύτερη αίσθηση ισορροπίας, αυξάνει την ευλυγισία και καταπολεμά το στρες.

Απλοί τρόποι να γίνετε πιο δραστήριοι αν βαριέστε την άσκηση

Είναι αμέτρητες οι έρευνες που έχουν γίνει και έχουν αποδείξει τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας για την υγεία μας. Πώς όμως θα το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας;