Ασφαλής κολύμβηση για τα άτομα τρίτης ηλικίας 

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψε ο ΕΟΔΥ με το μη κερδοσκοπικό Σωματείο «SAFE WATER SPORTS – Ελληνική Εταιρεία Προώθησης της Ασφάλειας των αθλημάτων και μέσων αναψυχής στη θάλασσα και στο νερό».

Στόχος της συνεργασίας των δύο φορέων είναι ένα κοινό πλαίσιο δράσης μέσω της συνέργειας της Πολιτείας και της Κοινωνίας των Πολιτών για την προώθηση της ασφάλειας των πολιτών στο υδάτινο περιβάλλον, και ιδιαίτερα για τα άτομα τρίτης ηλικίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, κάθε χρόνο πάνω από 400 άνθρωποι πνίγονται, με τους ηλικιωμένους να αποτελούν τα περισσότερα θύματα στις ελληνικές θάλασσες και ακτές. Το 85% των περιπτώσεων πνιγμού μπορούν να προληφθούν με τις κατάλληλες παρεμβάσεις.

Το μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τους κάτωθι στόχους:

– Τη συνεχή ενημέρωση των πολιτών, ειδικότερα των ατόμων τρίτης ηλικίας σχετικά με την ασφάλειά τους στο υδάτινο περιβάλλον και την προώθηση του προγράμματος «Ασφαλούς Κολύμβησης για άτομα τρίτης ηλικίας» σε Δήμους, ΚΑΠΗ, χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας με στόχο την εκμάθηση βασικών γνώσεων ασφαλείας μέσα και έξω από το νερό.

– Τη χορήγηση αιγίδας του ΕΟΔΥ στο πρόγραμμα «Ασφαλούς Κολύμβησης για άτομα τρίτης ηλικίας» και τη συνεργασία αναφορικά με την Ετήσια Έκθεση του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων και την περαιτέρω στατιστική επεξεργασία των στοιχείων αυτής.

– Την από κοινού εκπόνηση ενημερωτικών προγραμμάτων και δράσεων προς άτομα τρίτης ηλικίας με θέμα την ασφάλεια στη θάλασσα και στο νερό μέσα από ενημερωτικές εκδηλώσεις, αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα, αποστολή ενημερωτικών δελτίων και την ανάπτυξη κάθε είδους συνεργασίας που συνάδει με τους σκοπούς των δυο συμβαλλομένων μερών.

12 Βασικοί κανόνες για ασφαλή κολύμβηση στην τρίτη ηλικία

-Κολυμπάω πάντα υπό την επίβλεψη ναυαγοσώστη ή μαζί με κάποιον που γνωρίζει κολύμβηση. Αποφεύγω να κολυμπάω μόνος μου!

Η αντοχή, η ισορροπία και η ευελιξία μειώνονται καθώς μεγαλώνουμε. Μπορεί να είναι εύκολο να χάσετε την ισορροπία σας καθώς περπατάτε μέσα στη θάλασσα, ειδικά όταν ο βυθός είναι βραχώδης, ή να αισθανθείτε μια αδιαθεσία, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη κατάσταση μέσα στο νερό. Φροντίστε πάντα να πηγαίνετε στη θάλασσα μαζί με κάποιον που θα είναι σε θέση να σας προσέχει και να μπορεί να σπεύσει σε βοήθεια αν βρεθείτε σε κίνδυνο. Ιδανικά πρέπει πάντα να κολυμπάτε σε παραλία που επιβλέπεται από ναυαγοσώστη. Σ

Κολυμπάω πάντα παράλληλα με την ακτή χωρίς να απομακρύνομαι από αυτήν και όχι μέχρι εξάντλησης.

Η κολύμβηση πρέπει να γίνεται παράλληλα με την ακτή και όχι κάθετα σε αυτή και μάλιστα πάντα μέσα στον χώρο που ορίζεται από τις σημαδούρες, έτσι ώστε αν κουραστείτε ή σας συμβεί κάποια κράμπα ή κάτι άλλο αναπάντεχο να μπορείτε να σταθείτε στα πόδια σας. Έτσι μπορείτε να κάνετε την άσκηση που θέλετε χωρίς να πρέπει να απομακρυνθείτε από το σημείο που πατώνετε ή από το οπτικό πεδίο του ανθρώπου που σας προσέχει ή του ναυαγοσώστη.

-Δεν κολυμπάω όπου δεν πατάω!

Είναι προτιμότερο να κολυμπάτε σε τέτοιο βάθος που να μπορείτε να πατήσετε με άνεση αν για κάποιο λόγο αισθανθείτε μια εξάντληση ή φοβηθείτε και θέλετε να σταματήσετε για να ξεκουραστείτε. Επίσης αν χρειαστεί να ζητήσετε βοήθεια κουνώντας ψηλά τα χέρια σας, αυτό μπορείτε να το κάνετε πιο εύκολο όταν πατάτε παρά όταν κολυμπάτε στα βαθιά.

-Δεν υπερεκτιμώ τις δυνάμεις μου και εάν κολυμπάω στα βαθιά έχω πάντα μαζί μου ένα πλευστό μέσο (π.χ. μακαρόνι επίπλευσης, σανίδα κολύμβησης, σωσίβιο, κλπ).

Αν για οποιοδήποτε λόγο κολυμπάτε σε σημεία που δεν πατώνετε, να έχετε πάντα μαζί σας ένα πλευστό βοήθημα (μακαρόνι, σωσίβιο κλπ). Αυτό θα σας βοηθήσει να μείνετε στην επιφάνεια της θάλασσας αν για οποιοδήποτε λόγο αισθανθείτε μια αδυναμία, εξάντληση ή αν πάθετε κάποια κράμπα.

-Δεν παραμένω ακίνητος μέσα στη θάλασσα για πολύ ώρα μιλώντας με τους φίλους μου. Κινδυνεύω από υποθερμία και υπόταση. Στο νερό κολυμπάω ή κινώ τα άκρα μου συνεχώς.

Αποφύγετε το μπάνιο τις πρώτες πρωινές ώρες που το νερό είναι πιο κρύο. Επίσης, αποφύγετε  τις μεσημεριανές ώρες που ο ήλιος είναι πολύ ζεστός. Οι ακραίες θερμοκρασίες και κυρίως οι μεταβολές της θερμοκρασίας κατά την είσοδο και την έξοδό μου από το νερό μπορεί να είναι επικίνδυνες. Αν επιμένετε να κολυμπήσω σε κρύο νερό, ένα ολόσωμο μαγιό για τις γυναίκες ή μια ισοθερμική μπλούζα για τους άνδρες μπορεί να σας προστατεύσουν από το κρύο.

-Δεν κολυμπάω μετά από φαγητό ή ποτό. Μπαίνω στη θάλασσα μόνο εάν έχουν περάσει 2-3 ώρες από το φαγητό.

Όταν κολυμπάμε με γεμάτο στομάχι, η καρδιά μας επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο, καθώς αναγκάζεται να δουλέψει ακόμη πιο εντατικά για να ανταπεξέλθει και στις ανάγκες των μυών κατά την κολύμβηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ισχαιμία της καρδιάς (ακόμη και έμφραγμα), υπόταση ή/και λιποθυμία. Επίσης, κολυμπώντας με γεμάτο στομάχι (ιδίως εάν κάνουμε βουτιές) αυξάνεται ο κίνδυνος παλινδρόμησης (επιστροφής γαστρικού περιεχομένου από το στομάχι στον οισοφάγο) και εισρόφησης (εισόδου του περιεχομένου στους αεραγωγούς). Τα ίδια ισχύουν και όταν το στομάχι μας είναι γεμάτο με υγρά.

-Συμβουλεύομαι τον ιατρό μου εάν έχω χρόνια προβλήματα υγείας. (καρδιολογικές παθήσεις, Alzheimer, άνοια ή άλλες νευρολογικές παθήσεις).

Υπάρχουν προβλήματα υγείας για τα οποία χρειάζονται ιδιαίτερες προφυλάξεις: καρδιολογικά προβλήματα, υπόταση ή/και αρρυθμίες, παθήσεις του λαβύρινθου, νευρολογικές παθήσεις, κ.ά.

-Είμαι πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό μου εάν παίρνω φάρμακα, για τα οποία χρειάζονται ιδιαίτερες προφυλάξεις.

Υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά μας για κολύμβηση όπως για παράδειγμα η ινσουλίνη και ορισμένα νευρολογικά, αντιδιαβητικά και αντιϋπερτασικά φάρμακα.

-Πριν μπω στο νερό δεν τρέχω, αλλά μπαίνω σταδιακά και βρέχω το πρόσωπο και το σώμα μου για αρχή.

Η σταδιακή προσαρμογή στη μειωμένη θερμοκρασία του νερού δίνει στον οργανισμό των ηλικιωμένων τον απαραίτητο χρόνο για την αποτελεσματικότερη κινητοποίηση των μηχανισμών θερμορρύθμισης.

-Δεν βγαίνω απότομα από το νερό αλλά προοδευτικά και με στάσεις, περπατώντας προς την ακτή.

Μία προοδευτική έξοδος θα σας προστατεύσει από την απότομη ανακαταδιανομή του αίματος στο σώμα σας, που μπορεί να έχει επίπτωση στην καρδιακή σας ή στην αρτηριακή σας πίεση και να επέλθει λιποθυμία και πνιγμός,

-Αν νιώσω κόπωση ή την παραμικρή αδιαθεσία μέσα στη θάλασσα επιστρέφω στην ακτή.

Αν αισθανθώ οποιοδήποτε σύμπτωμα (κράμπα, ζάλη) ζητάω βοήθεια από όποιον βρίσκεται κοντά μου και προσπαθώ να βγω ήρεμα και αργά από τη θάλασσα, διατηρώντας την ψυχραιμία μου.

-Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης επικοινωνώ με την Άμεση Δράση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στον αριθμό 108 ή καλώ τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση για συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα: «Τι πιστεύουμε για την άνοια και το Alzheimer;»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer's Disease International) και το London School of Economics and Political Science (LSE), πραγματοποιούν την μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με την άνοια.

Θεραπευτικό πρόγραμμα: «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια»

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θεραπευτικού Προγράμματος «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια».

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τους ασθενείς με άνοια να αντιμετωπίσουν την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή της ώρας μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια στο φθινοπωρινό πρόγραμμα, αλλά για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια σαν ασθενείς ή σαν φροντιστές, συχνά αποτελεί μια αφορμή σύγχυσης.