6 Λόγοι να έχετε την άσκηση στην καρδιά σας!

Γράφει η Κωνσταντίνα Βλάχου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, υπεύθυνη σπουδών και επικοινωνίας της MP Balatsinos Fitness

Σίγουρα γνωρίζετε ότι η άσκηση κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς σας. Ξέρετε όμως, τι αντίκτυπο έχει στην υγεία της καρδιάς σας η έλλειψη της άσκησης;

Η αδράνεια είναι από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων. Τώρα που ξέρετε δεν μπορείτε να το αφήσετε στην τύχη! Το κίνητρο σας μπορεί να μην είναι η καλή φυσική κατάσταση, η εμφάνιση ή η λειτουργικότητα του σώματός σας. Τα οφέλη της άσκησης για την καρδιά όμως, σας δίνουν το κίνητρο να γυμνάζεστε για μια ζωή!

Οι τρόποι με τους οποίους η άσκηση επιδρά θετικά στις καρδιακές λειτουργίες είναι πάρα πολλοί. Αυτός είναι και ο λόγος που η έλλειψή της μπορεί να επιφέρει τόσες πολλές επιπτώσεις.

  1. Η αερόβια άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων ή αποφράξεων στις αρτηρίες. Όπως οι μύες του σώματος, έτσι και η καρδιά, με την τακτική άσκηση διατηρείται δυνατή. Καθώς η καρδιά γίνεται ισχυρότερη, ο καρδιακός ρυθμός μειώνεται επειδή απαιτούνται λιγότεροι παλμοί για την άντληση της ίδιας ποσότητας αίματος.
  2. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα HDL, τη λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη, η οποία μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
  3. Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη, ο οποίος επίσης, αποτελεί ένα πολύ βασικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακά νοσήματα.
  4. Οι άνθρωποι που ασκούνται έχουν λιγότερες πιθανότητες να καπνίσουν. Αρκετές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι εάν είστε καπνιστής και δυσκολεύεστε να το κόψετε, η άσκηση μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Στην πραγματικότητα, ακόμη και να μην το κόψετε, οι καπνιστές που είναι σε φόρμα μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών νόσων από τους μη καπνιστές, που ωστόσο, έχουν μια καθιστική ρουτίνα.
  5. Όσοι ξεκινούν γυμναστική, τείνουν να υιοθετούν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Η άσκηση συχνά παρακινεί τους ανθρώπους να κάνουν και άλλες θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως η κατανάλωση λιγότερου λίπους, περισσότερων φυτικών ινών κλπ. Μαζί με μια υγιεινή διατροφή λοιπόν, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους και την παχυσαρκία που συνδέονται με πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη.
  6. Τα οφέλη της άσκησης για την καρδιά δεν αφορούν μόνο τη φυσική σας κατάσταση. Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη διαχείριση του άγχους, το οποίο μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα, αλλά κυρίως την καρδιά. Οι άνθρωποι που ασκούνται τείνουν να εμφανίζουν ψυχικά νοσήματα σε μικρότερα ποσοστά.

Μιας μέτριας έντασης αερόβια άσκηση όπως για παράδειγμα, βάδισμα, τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση, χορός, είναι η ιδανικότερη μορφή άσκησης για καρδιαγγειακή προστασία. Το stretching, η γιόγκα και η βελτίωση αντοχής μπορούν επίσης να συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς.

Για έναν αρχάριο, 3-4 φορές την εβδομάδα με 30 λεπτά άσκησης σε χαμηλή ένταση είναι αρκετά. Όσο πιο έμπειρος είναι κάποιος, μπορεί να αυξήσει την ένταση, αλλά και την διάρκεια της άσκησης.

Πριν ξεκινήσετε πρόγραμμα άσκησης πρέπει να σιγουρευτείτε ότι είστε υγιής για να αθληθείτε. Άτομα που ξεκινούν την άθληση χωρίς να έχουν προηγούμενο ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου είναι σημαντικό να γνωρίζουν τον καρδιαγγειακό τους κίνδυνο.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Συμβολική πεζοπορία 4χλμ. στον Υμηττό για τους Επιζώντες του Καρκίνου

Η Astellas Hellas, στο πλαίσιο της νέας εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη, διοργανώνει με την υποστήριξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ συμβολική πεζοπορία 4 χλμ στο δάσος του Υμηττού.

Γαλάζια Σημαία 2024: Η λίστα με τις πιο καθαρές παραλίες της Ελλάδας

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, οι βραβεύσεις για τις πιο καθαρές ακτές για το 2024.

20η εθελοντική αιμοδοσία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Την 20η εθελοντική αιμοδοσία του πραγματοποιεί  την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), σε συνεργασία με την υπηρεσία Αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος».