Τι να κάνω αν δεν μπορώ να καταπιώ το χάπι;

Σχεδόν όλοι μπορούν να καταπιούν χάπια. Εάν μπορείτε να καταπιείτε φαγητό, μπορείτε να καταπιείτε και τα χάπια σας. Δείτε πώς…

Χρειάζεται απλώς εξάσκηση. Για όσους, ωστόσο, έχουν ασυνήθιστα μεγάλες αμυγδαλές, και πρέπει να καταπιούν ένα μεγάλο χάπι, η κατάποση μπορεί να φαίνεται αδύνατη. Αλλά ακόμη και σε τέτοιες περιπτώσεις, η κατάποση αυτών των χαπιών μπορεί να γίνει εύκολη και ρουτίνα με την εξάσκηση. ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: τα παιδιά που καταπίνουν χάπια για πρώτη φορά πρέπει να το κάνουν μόνο υπό την επίβλεψη ενηλίκου για να αποφύγουν τον πνιγμό.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για όσους δυσκολεύονται να καταπιούν τα χάπια τους:

 1. Να είστε υπομονετικοί και να εξασκηθείτε. Για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες μέχρι να το καταφέρουν.
 2. Μην καταπίνετε χάπια με ξηρό στόμα και λαιμό. Το χάπι θα κολλήσει και θα ξύσει στο δρόμο προς τα κάτω, καθιστώντας πιο δύσκολο το εγχείρημα. Βάλτε στο στόμα σας μια γουλιά νερό πριν τοποθετήσετε το χάπι και ρίξτε το νερό γύρω-γύρω για να υγρανθούν όλα.
 3. Βάλτε το χάπι στο κέντρο της γλώσσας σας και μετά πάρτε πολλές μικρές, γρήγορα ποσότητες νερού.
 4. Αποσπάστε την προσοχή σας παρακολουθώντας τηλεόραση ή ένα παιδί ή ένα κατοικίδιο να κάνει κάτι χαριτωμένο, ώστε να μην σκέφτεστε, κάτι που θα σας κάνει να τρομάξετε. Τα περισσότερα χάπια είναι μικρότερα από τα κομμάτια της τροφής που καταπίνουμε τακτικά, επομένως ο φόβος της είναι παράλογος και μπορεί να νικηθεί.
 5. Εάν το χάπι δεν χρειάζεται να λαμβάνεται με άδειο στομάχι, πάρτε μερικές μεγάλες μπουκιές τροφής πριν καταπιείτε το χάπι. Το φαγητό θα τεντώσει το στόμα και το λαιμό σας, θα διεγείρει την απελευθέρωση του σάλιου για να βοηθήσει να γλιστρήσει προς τα κάτω καταστέλοντας το αντανακλαστικό φίμωσης.
 6. Καταπιείτε το χάπι γρήγορα. Εάν το αφήσετε να καθίσει στη γλώσσα σας για λίγο, μπορεί να αρχίσει να διαλύεται, εκπέμποντας μια πικρή γεύση που θα πυροδοτήσει το αντανακλαστικό σας.

Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές περιπτώσεις όπου η κατάποση χαπιών δεν αποτελεί επιλογή. Για παράδειγμα, μια έγκυος μητέρα με σοβαρή πρωινή ναυτία θα κάνει απλώς εμετό το χάπι προτού διαλυθεί πλήρως. Επίσης, τα μικρά παιδιά δεν έχουν αναπτυχθεί αρκετά ώστε να κατακτήσουν με ασφάλεια την τεχνική της κατάποσης. Ομοίως, άτομα με προβλήματα στο λαιμό, τον οισοφάγο ή το στομάχι μπορεί να μην μπορούν να καταπιούν χάπια. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ενημερώστε το γιατρό σας και αυτός ή αυτή θα είναι σε θέση να συνταγογραφήσει μια διαφορετική μορφή φαρμάκου που θα είναι λιγότερο βολική από τα χάπια, αλλά πιο διαχειρίσιμη.

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου παραθέτει τις ακόλουθες εναλλακτικές λύσεις :

 • ένα πόσιμο υγρό π.χ. σιρόπι
 • ένα αναβράζον δισκίο
 • ένα μασόμενο δισκίο
 • ένα δερματικό patch
 • ένα υπόθετο (εισάγεται στο ορθό ή στον κόλπο)
 • μια κρέμα
 • κάποιο εισπνεόμενο
 • η ίδια ουσία σε ενέσιμη μορφή.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Το Σάββατο 1η Ιουνίου περπατάμε όλοι μαζί στην “Οδό Καρδιάς”

Με σύνθημα «Περπατάμε μαζί. Φροντίζουμε την καρδιά μας. Αλλάζουμε τρόπο ζωής», το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας μας καλεί να περπατήσουμε μαζί στην «ΟΔΟ ΚΑΡΔΙΑΣ», το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024, στον Δήμο Μαραθώνος.

10η Διεθνής Ημέρα της Γιόγκα στο Ζάππειο

O Σύλλογος Γιόγκα Ελλάδας σε συνεργασία με την Ινδική Πρεσβεία στην Αθήνα, με αφορμή την 10η Διεθνή Ημέρα της Γιόγκα, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα “Yoga for Women empowerment”, την Κυριακή 16 Ιουνίου, στον κήπο του Ζαππείου.

Συμβολική πεζοπορία 4χλμ. στον Υμηττό για τους Επιζώντες του Καρκίνου

Η Astellas Hellas, στο πλαίσιο της νέας εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη, διοργανώνει με την υποστήριξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ συμβολική πεζοπορία 4 χλμ στο δάσος του Υμηττού.