Η διατροφή που αποτρέπει τους τραυματισμούς

Στις μέρες μας ο αθλητισμός, είτε σε ερασιτεχνικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, έχει μπει στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων όλων των ηλικιών. Ο κατ’ οίκον περιορισμός που εφαρμόζεται ανά περιόδους για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού δεν πτοεί το ηθικό των αθλούμενων. Αντίθετα, σημαντικό εμπόδιο φαίνεται πως αποτελούν οι τραυματισμοί. Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας

Μήπως η πιθανότητα τραυματισμών προβληματίζει κι εσένα;

Συνέχισε  την ανάγνωση καθώς σε αυτό το άρθρο θα δούμε πώς η διατροφή σου μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ή την αποκατάσταση τραυματισμών για να μη σε σταματά τίποτα!

Ισορροπημένη Διατροφή

Αναμφίβολα, οι ισορροπημένες διατροφικές είναι εκείνες που θα σου προσφέρουν σωματική και πνευματική ευεξία. Οι ανάγκες σου σε θρεπτικά συστατικά είναι μοναδικές και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο των προπονήσεων και οι στόχοι σου. Μία κατάλληλα σχεδιασμένη διατροφή θα σου εξασφαλίσει όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σου για βελτιωμένη απόδοση. Δηλαδή:

  • Ελαστικούς μύες κι αρθρώσεις για λιγότερους τραυματισμούς
  • Λιγότερα οιδήματα και  την αποφυγή φλεγμονών σε περίπτωση τραυματισμού
  • Ανακούφιση του πόνου

Πάμε να δούμε ποια θρεπτικά συστατικά παρουσιάζουν τα περισσότερα οφέλη;

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Πρόκειται για συνολικά 8 βιταμίνες και συγκεκριμένα τις: Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη), Β5 (παντοθενικό οξύ), Β6 (πυριδοξίνη), Β7 (βιοτίνη), Β9 (φυλλικό οξύ) και Β12 (κοβαλαμίνη). Αυτή η ομάδα βιταμινών διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για πολλές μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού σου.

Μεταξύ άλλων συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας, στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση της κούρασης και του πόνου.

Σε ποια τρόφιμα θα τις συναντήσεις;

Καλές πηγές βιταμινών του συμπλέγματος B αποτελούν τα ακόλουθα τρόφιμα:

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, χόρτα κ.λπ)
  • Όσπρια
  • Εμπλουτισμένα δημητριακά
  • Και τα ζωικής προέλευσης όπως: κόκκινο και λευκό κρέας, ψάρι και θαλασσινά, αυγά και γαλακτοκομικά

Βιταμίνη C

Ένα από τα πιο γνωστά και ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά. Η βιταμίνη C συμμετέχει στη σύνθεση του κολλαγόνου και των πρωτεογλυκανών. Και τα δύο αυτά είδη πρωτεϊνών βοηθούν στη διατήρηση της ελαστικότητας και της ομαλής λειτουργία των αρθρώσεων μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για σχηματισμό φλεγμονών.

Σε ποια τρόφιμα βρίσκεται;

Tα παρακάτω είναι τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C:

  • Φρούτα και κυρίως τα εσπεριδοειδή, όπως το πορτοκάλι και το λεμόνι, το ακτινίδιο, η φράουλα
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Ντομάτα
  • Πιπεριά
  • Μπρόκολο
  • Πατάτα

Κουρκουμίνη

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εργαστηριακών μελετών η κουρκουμίνη έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Η κουρκουμίνη αποτελεί το βασικό συστατικό του κουρκουμά, ένα φυτό και μπαχαρικό που παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια ως φάρμακο σε Ασιατικές χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα. Φαίνεται πως συμβάλλει στον περιορισμό της φλεγμονής, ελέγχει την κυτταρική ανάπτυξη και την απόπτωση, δράσεις χρήσιμες για την πρόληψη ή θεραπεία των τραυματισμών.

Πώς θα την καταναλώσεις;

Για να αυξήσεις την κατανάλωση κουρκουμίνης πρόσθεσε κουρκουμά στη μαγειρική σου. Πέρα από τα οφέλη που θα λάβεις, με τον τρόπο αυτό θα ενισχύσεις τη γεύση και το χρώμα των πιάτων σου.

Ενυδάτωση

Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σου! Να θυμάσαι ότι η ποσότητα των υγρών που χρειάζεσαι επηρεάζεται από το βαθμό της φυσικής σου δραστηριότητας. Όσο λιγότερα υγρά και νερό καταναλώνεις τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης και δημιουργίας κατακρατήσεων.

Τι μπορείς να κάνεις;

Όταν διψάς μάλλον είσαι ήδη αφυδατωμένος/η, γι΄αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθείς το χρώμα των ούρων σου.

Η μείωση της πρόσληψης νατρίου και παράλληλα η αύξηση της κατανάλωσης νερού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης υργών. Εξίσου βοηθητική είναι η  αύξηση της πρόσληψης καλίου και μαγνησίου τα οποία θα τα βρεις σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, θαλασσινά και ολικής άλεσης δημητριακά.

Συμπέρασμα

Πλέον γνωρίζεις τι μπορείς να εντάξεις στο καθημερινό διαιτολόγιό σου ώστε να συνεχίζεις να γυμνάζεσαι χωρίς να φοβάσαι τους τραυματισμούς. Αξιοποίησε αυτές τις γνώσεις και κάθε ευκαιρία που σου δίνεται για προσθέσεις παραπάνω κίνηση στη ζωή σου. Εάν οι στόχοι σου είναι πιο εξειδικευμένοι και απαιτητικοί, τότε η καθοδήγηση ενός πτυχιούχου διαιτολόγου- διατροφολόγου θα σε βοηθήσει στην επίτευξη τους με ασφάλεια.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ECDC: Προστατέψετε την υγεία σας το καλοκαίρι από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) που αυξάνονται ανησυχητικά, ειδικά μεταξύ των νέων κατά την θερινή περίοδο.

Κάπνισμα: 2 βίντεο για τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Με το μήνυμα «Η νέα γενιά έρχεται, το κάπνισμα φεύγει», η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία καλεί σε συλλογική προσπάθεια για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από το κάπνισμα.

«Echoes – Αντίλαλοι»: Έκθεση φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου

Το Κέντρο Ημέρας Παιδιών, Εφήβων και Νέων Ενηλίκων με Νεοπλασματικές Ασθένειες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, διοργανώνει τη 2η Έκθεση Φωτογραφίας του Εργαστηρίου Φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου με τίτλο: «Echoes – Αντίλαλοι».