Η διασφάλισης της καλύτερης δυνατής διατροφής είναι πρωταρχικής σημασίας για τα άτομα με άνοια. Σύμφωνα με έρευνες υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που όχι μόνο είναι υγιεινές αλλά έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα συμπτώματα της άνοιας.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγεία των ΗΠΑ οι τροφές που θεωρούνται «κορυφαίες» στον τομέα της γήρανσης και ιδιαίτερα στα άτομα με άνοια είναι:
-Ο κουρκουμάς
Σύμφωνα με έρευνες, άτομα με άνοια που κατανάλωναν τακτικά κουρκουμά, εμφάνισαν εντυπωσιακή βελτίωση των συμπτωμάτων. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς υπέφεραν από άγχος, ευερεθιστότητα, απάθεια και ακράτεια. Μετά από τρεις μήνες που οι ασθενείς είχαν εντάξει στην διατροφή τους τον κουρκουμά, παρουσίασαν αισθητή μείωση όλων των παραπάνω συμπτωμάτων.
-Οι ξηροί καρποί
Η κατανάλωση ξηρών καρπών, σύμφωνα με πολλές ερευνητικές μελέτες, συμβάλλει σε σημαντική βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας του εγκεφάλου. Ειδικά τα καρύδια που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, έχουν την ικανότητα να απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες, να περιορίσουν το οξειδωτικό στρες και να αποτρέψουν τον κυτταρικό θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων.
-Τα λαχανικά
Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, το σπανάκι, τα χόρτα και οι λαχανίδες είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9), ένα συστατικό που βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία και μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης. Τα κραμβοειδή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν φυλλικό οξύ και καρτενοειδή που μειώνουν την ομοκυστεΐνη, ένα αμινοξύ που συνδέεται με τη γνωστική εξασθένηση.
–Τα μούρα
Τα μούρα αποτελούν μια σημαντική διατροφική προσθήκη στη διατροφή των ατόμων με άνοια, καθώς περιέχουν μεγάλο αριθμό αντιοξειδωτικών και πολλές βιταμίνες που βοηθούν στη μείωση της εγκεφαλικής φλεγμονής και συμβάλουν στην καλή υγεία του εγκεφάλου.
-Η μεσογειακή διατροφή και το ελαιόλαδο
Σύμφωνα με πολλές έρευνες, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε συνδυασμό με την μεσογειακή διατροφή δρουν προστατευτικά για την λειτουργία του εγκεφάλου και αποτελούν ένα σημαντικό διατροφικό «όπλο» κατά της άνοιας και του Αλτσχάιμερ.
–Τα ψάρια
Τα ψάρια, και ιδιαίτερα τα λιπαρά (σολομός, τόνος, σκουμπρί, ρέγγα, σαρδέλες) θεωρούνται ιδιαίτερα ευεργετικά και απαραίτητα για την προστασία της υγείας του εγκεφάλου και την μνήμης. Είναι πλούσια σε υγιή λιπαρά, ωμέγα – 3 και σημαντικές βιταμίνες όπως η B6 και η B12.