Η διατροφή που προστατεύει την καρδιά

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή προστατεύει την υγεία της καρδιάς και εξασφαλίζει μακροζωία, ποιότητα ζωής, υγεία και ευεξία.

Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθούμε ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων; Μας απαντά ο Καρδιολόγος Θανάσης Πατσιαλάς.

Η κακή διατροφή μπορεί να γίνει η αιτία πολλών σοβαρών νοσημάτων όπως είναι, μεταξύ άλλων, τα καρδιακά επεισόδια, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο σακχαρώδης διαβήτης και η αρτηριακή υπέρταση. Η σωστή διατροφή, σε συνδυασμό με σωματική άσκηση, μας βοηθούν να αποφύγουμε όσο το δυνατόν την εμφάνιση αυτών των νοσημάτων.

Έτσι λοιπόν με τη σωστή διατροφή προσέχουμε:

-Να μην παίρνουμε βάρος

-Να πίνουμε ελάχιστα οινοπνευματώδη

-Μειώνουμε το αλάτι και τα ζωικά λίπη

-Τρώμε καλό πρωινό, μέτριο μεσημεριανό, ελάχιστο βραδινό

-Καταναλώνουμε αρκετά λαχανικά και φρούτα

-Αποφεύγουμε τα ενδιάμεσα γεύματα και τα τσιμπολογήματα

-Αξιολογούμε συχνά τις διατροφικές μας συνήθειες

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται καθημερινά πάνω από 50 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει σωστά. Αυτά τα προμηθεύεται από όλες τις τροφές. Τα θρεπτικά συστατικά είναι οι πρωτεΐνες, τα λίπη, οι υδατάνθρακες, τα ιχνοστοιχεία και το νερό. Όλα αυτά βρίσκονται στα περισσότερα τρόφιμα που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Για μια ισορροπημένη δίαιτα είναι αναγκαίο να παίρνουμε καθημερινά συνδυασμούς από:

-Γάλα ή τυρί ή γιαούρτι

-Κρέας κόκκινο ή κοτόπουλο ή ψάρι ή όσπρια

-Δημητριακά ή ψωμί,

-Λαχανικά και φρούτα

-Ελαιόλαδο ή γενικότερα έλαια φυτικής προέλευσης

Τα παραπάνω τρόφιμα αποτελούν τη λεγόμενη Μεσογειακή δίαιτα  και, σύμφωνα και με μελέτες, θεωρείται η πιο υγιεινή διατροφή στο κόσμο αφού οι άνθρωποι που την εντάσσουν στη διατροφή τους εμφανίζουν  τις λιγότερες ασθένειες.

Ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνουμε και πόσο συχνά για την προστασία της καρδιάς:

-2-3 φορές την εβδομάδα κόκκινο κρέας ή πουλερικά

-2-3 φορές την εβδομάδα φρέσκο ψάρι

-1-2 φορές την εβδομάδα 2-4 αυγά (συνολικά / εβδομάδα)

-3-4 φορές την εβδομάδα ελιές, όσπρια, πατάτες

-2-3 φορές την εβδομάδα ζυμαρικά ή ρύζι

-Καθημερινά θα πρέπει να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο με μέτρο, φρούτα και λαχανικά φρέσκα ή βραστά.

Σίγουρα δεν τα τρώμε όλα μαζί αλλά για μια ισορροπημένη και προγραμματισμένη διατροφή καλό είναι να υπάρχει σε κάθε σπίτι πρόγραμμα δεκαπενθημέρου ώστε να μπορούν να γίνονται οι κατάλληλοι συνδυασμοί, να υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο τραπέζι και να παίρνει ο οργανισμός όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και μάλιστα ανάλογα με τις μεταβολικές ανάγκες του κάθε μέλους της οικογένειας.

Είναι επίσης σημαντικό για την υγεία της καρδιάς να πίνετε άφθονο νερό ενώ θα πρέπει να καταναλώνετε οινοπνευματώδη με μέτρο και όχι κάθε μέρα. Τέλος, το αλάτι καλό είναι να χρησιμοποιείται ελάχιστα,  ιδιαίτερα από άτομα που έχουν αρτηριακή υπέρταση ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με λεμόνι, ξύδι, ρίγανη ή άλλα μυρωδικά όπου είναι δυνατόν.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Προσβασιμότητα των ατόμων με αυτισμό σε υπηρεσίες κομμωτηρίου: Συμμετοχή σε έρευνα

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου με την υποστήριξη της Wella, υλοποιεί πανελλαδική έρευνα με χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, η οποία απευθύνεται σε γονείς/φροντιστές αυτιστικών ατόμων, με θέμα "Προσβασιμότητα των ατόμων με αυτισμό σε υπηρεσίες κομμωτηρίου".

#MoveAtWork: Διεθνής πρωτοβουλία για υγιέστερους χώρους εργασίας

7 ενημερωτικά βίντεο για την προώθηση υγιέστερων και πιο...

ΚΑΡΠΑ με βήχα: Η θέση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Σε διευκρινίσεις  για την νέα τεχνική «ΚΑΡΠΑ με βήχα», η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρει μεγάλη απήχηση στο διαδίκτυο, προχώρησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.