Πως μπορώ να αντιμετωπίσω το Διαβήτη Κύησης;

Γράφει ο Δρ. Δημήτριος Σκούτας, Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Δ.Π.Θ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΕΛΕΜΕΔ)

Ο διαβήτης της κύησης είναι μια μορφή διαβήτη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνήθως στο δεύτερο τρίμηνο, και συμβαίνει στο 4-8% των κυήσεων.

Πώς γίνεται η διάγνωση του διαβήτη κύησης;

Οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Ακριβώς για τον λόγο αυτό, προληπτικά, όλες οι έγκυες γυναίκες πρέπει να ελέγξουν το σάκχαρό τους μόλις επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη. Αν το σάκχαρο νηστείας είναι φυσιολογικό στο πρώτο τρίμηνο, ο επόμενος έλεγχος γίνεται μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας της κύησης. Το τεστ με το οποίο γίνεται η διάγνωση λέγεται «καμπύλη σακχάρου» (δοκιμασία ανοχής γλυκόζης), γιατί αφορά τη μέτρηση του σακχάρου πριν και μετά την πόση ενός υγρού με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη(75 γρ. άνυδρης γλυκόζης).  Εξαίρεση αποτελούν οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες, είχαν διαβήτη της κύησης σε προηγούμενη εγκυμοσύνη ή έχουν οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη. Οι γυναίκες αυτές πρέπει να ελέγχονται από την πρώτη επίσκεψη (πριν την 12η εβδομάδα) με καμπύλη σακχάρου.

Ποιες είναι οι επιθυμητές τιμές στην δοκιμασία ανοχής γλυκόζης ;

Γλυκόζη νηστείας <92 mg/dl

Γλυκόζη 60΄   <  180 mg/dl

Γλυκόζη 120΄  <  153 mg/dl

Ποιες είναι οι επιπλοκές του διαβήτη κύησης;

Το αυξημένο σάκχαρο στις γυναίκες με διαβήτη κυήσεως μπορεί να επηρεάσει τόσο την μητέρα όσο και το μωρό.

Οι πιο σημαντικές επιπλοκές για το μωρό είναι:

  • Μεγάλη αύξηση του βάρους του μωρού
  • Τα μεγάλα έμβρυα έχουν αυξημένο κίνδυνο για τραυματισμό και ασφυξία κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού γι’ αυτό και συχνά γίνεται επιλεκτική καισαρική τομή
  • Υπογλυκαιμία αμέσως μετά τη γέννηση, λόγω της υπερπαραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας του νεογνού
  • Ίκτερος και αναπνευστική δυσκολία, καρδιομυοπάθεια, χαμηλό ασβέστιο και μαγνήσιο, αν ο διαβήτης είναι ανεξέλεγκτος
  • Αυξημένη συχνότητα εμβρυϊκού θανάτου
  • Αυξημένος κίνδυνος για παιδική και εφηβική παχυσαρκία και ανάπτυξη διαβήτη στην ενήλικη ζωή

Οι πιο σημαντικές επιπλοκές για τη μητέρα είναι:

  • Δύσκολος τοκετός με αυξημένη συχνότητα τραυματισμού του νεογνού ή ανάγκη για καισαρική τομή λόγω του μεγάλου μεγέθους του νεογνού
  • Πρόωρος τοκετός
  • Προεκλαμψία
  • Αυξημένος κίνδυνος για την ανάπτυξη διαβήτη σε μεγαλύτερη ηλικία

Πως μπορώ να αντιμετωπίσω το διαβήτη κύησης;

Ο βασικός στόχος της θεραπείας του διαβήτη κύησης είναι να επανέλθουν τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα σε φυσιολογικά πλαίσια. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει:

  • Να ακολουθήσετε μια διατροφή με ελεγχόμενη ποσότητα υδατανθράκων. Μπορείτε να δείτε ένα ενδοκρινολόγο για να σας δώσει λεπτομερείς οδηγίες για διατροφή με περιορισμένους υδατάνθρακες
  • Να κάνετε κάποια μορφή άσκησης καθημερινά. Ακόμα και 20 λεπτά περπάτημα μετά από κάθε γεύμα μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στην ελάττωση των επίπεδων του σακχάρου. Συζητήστε με το γυναικολόγο σας τι είδη ασκήσεων μπορείτε να κάνετε και με τι ένταση
  • Να ελέγχετε το σάκχαρό σας 4 φορές την ημέρα, κάθε πρωί και μια ώρα μετά από κάθε γεύμα. Πρέπει να κρατάτε ένα ημερολόγιο με τις τιμές αυτές, για να μπορείτε να τις δείχνετε στον ιατρό σας
  • Να ελέγχετε κετόνες στα ούρα τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα
  • Να βλέπετε τον εξειδικευμένο θεραπευτή υγείας (διαβητολόγο-ενδοκρινολόγο)  κάθε 3-4 εβδομάδες για να παρακολουθεί τα επίπεδα του σακχάρου.
  •  Αν η διατροφή και η άσκηση δεν είναι αρκετά, τότε μπορεί να χρειαστείτε ινσουλίνη για τον έλεγχο του σακχάρου

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.